30.000 persones esperen entrar a la Model per viure la seva història
La pàgina web de la Conselleria de Justícia rep una allau de peticions per visitar la presó
Un dels primers visitants ha sigut un exprès polític que va treballar de sabater al centre
Gairebé 30.000 persones s’han inscrit ja a la pàgina web de la Conselleria de Justícia per poder visitar la Model en els pròxims mesos. El departament que dirigeix Carles Mundó ha organitzat a l’interior del centre penitenciari, que va deixar de funcionar com a tal el 8 de juny, l’exposició 'La Model ens parla. 113 anys. 13 històries'.
La mostra estarà oberta fins al 26 de novembre i les xifres no deixen cap mena de dubtes de l’enorme atracció i l’interès que l’antiga presó del carrer Entença genera entre la ciutadania. Dilluns passat, dia de la seva inauguració, la van visitar un total de 760 persones, incloent-hi les que de nit van anar a la projecció, al pati, de la pel·lícula 'Salvador (Puig Antich)'. Ahir ho van fer unes 550.
Els visitants no solament poden entrar i visitar les galeries, el lloc de vigilància al centre del recinte (el panòptic, espai que permetia controlar les sis galeries) i el pati on els reclusos sortien a l’aire lliure, sinó que també tenen l’oportunitat d’experimentar en persona la sensació que produeix passar per la cancel·la d’entrada d’una presó, on no s’obre una porta fins que la que queda a l’esquena es tanca. Per a aquesta exposició s’ha conservat tot tal com ho van deixar els últims interns que van abandonar la penitenciària encara que, això sí, amb el terra i les estances més netes.
TRES AJUSTICIATS
Un dels primers de visitar la presó és Luis García (nom fictici), de 83 anys. Va ser, entre el 1953 i el 1965, un pres polític del franquisme tancat a la Model i prefereix mantenir-se en l’anonimat. «Jo no estava malament dins de la presó. Hi vaig treballar de sabater. I, mentre vaig ser-hi, van matar tres interns a garrot vil», explica. Assegura que aquest retorn, 52 anys després de la seva sortida, l’ha «impressionat», malgrat que ho troba tot molt canviat.
«Quan jo era aquí, érem uns 1.000. Els funcionaris ens tenien por. Me’n recordo bé de la seva alegria quan van matar el maqui Francesc Sabaté a Sant Celoni», diu.
'La Model ens parla. 113 anys. 13 històries' selecciona 13 persones o grups que han estat presos o vinculats a la Model des del 1904, quan va ser inaugurada, fins ara. Cadascun representa un període concret dins dels 113 anys de la vida de la presó. Hi ha tres galeries obertes al públic, però també es poden visitar els locutoris on les famílies podien comunicar-se amb els reclusos.
ASSEMBLEA DE CATALUNYA
El visitant té accés a la cel·la de l’anarquista Salvador Puig Antich, la real, la 443, on va passar els seus últims dies. Altres habitacles es dediquen a l’expresident de la Generalitat Lluís Companys i a Juan José Moreno Cuenca, 'el Vaquilla'. Entremig de tants personatges coneguts, n’hi ha d’anònims, com A. R, 'la Gilda', un cambrer de 24 anys detingut el 1955 per homosexual. I hi ha una cel·la dedicada als 113 empresonats de l’Assemblea de Catalunya, detinguts el 1973.
Mariona Chavarria, veïna del barri, va visitar la Model ahir. «Aquí dins hi ha la història del país. M’agrada l’exposició perquè recull fets individuals, però també col·lectius», destaca. Es confessa «impactada» al veure un edifici «tan antic» que, tot i així, conserva «certa bellesa». «Però el que més m’impacta és que fins fa un mes aquí dins hi havia gent». En la seva opinió, no tenia sentit mantenir persones «tancades» al centre de Barcelona, per això valora positivament la clausura de la presó.
L’exposició també reivindica la figura dels professionals del servei penitenciari que depenen de la Generalitat des del 1984. Són un total de 5.600 funcionaris de servei interior, mestres, educadors, treballadors socials, psicòlegs, monitors, personal sanitari i juristes que es dediquen a la reinserció social de les persones privades de llibertat.
«Això està carregat de molts sentiments i més aviat tirant a dolents», comenta un altre visitant, José Sánchez, dins de la paqueteria, la trista habitació on abans hi havia el garrot vil que va acabar amb la vida de Puig Antich, entre molts altres. A terra, encara es pot veure les marques que indiquen on hi havia la màquina d’aplicació de la pena capital que ara la mostra il·lumina i assenyala amb un focus de llum.
Sánchez va venir ahir des de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) per veure l’exposició. «Reflecteix la història de la delinqüència. Crec que és molt bona idea obrir la Model al públic, té una funció educativa», assenyala. També opina que «és bo» que s’hagi tancat, ja que estava «obsoleta».
ELS RECLUSOS CONTROLEN
Notícies relacionadesReclusos de tercer grau del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (Cire) s’encarreguen de controlar aquesta visita autoguiada. En total, hi ha 18 persones en cada torn (matí, tarda i cap de setmana), totes contractades.
«L’exposició m’ha agradat molt. Ara bé, el visitant no veu verdaderament el que passava a dins. La duresa de la realitat queda disminuïda», comenta a la sortida Roser Arús. Pel seu marit, Joan Domínguez, la mostra, tot i que sigui una «recreació», sí que aconsegueix transmetre la «sensació d’angoixa» que els reclusos van passar a dins. «A vegades critiquem els presos, però quan veus això, t’adones que deu ser molt dur», reflexiona Domínguez. Ho saben prou bé els que van estar empresonats a la Model.
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"