L'ADN DE LA SETMANA
Nyam i mill, desxifrant el genoma
Els dos cultius són essencials per a diversos països amb climes àrids i càlids

amadridejos16255223 ideas mijo170928184325
El nyam i el mill són aliments essencials per a milions de persones que viuen en regions àrides de l'Àfrica i l'Àsia. Amb pocs dies de diferència s'acaben de publicar els seus genomes. Haurien de servir per ajudar que els habitants d'aquests territoris puguin accedir a una alimentació suficient.
Milions de persones viuen en regions en què és difícil cultivar cereals com el blat o l'arròs o tubercles com la patata, i tampoc hi ha recursos per comprar-los. En algunes regions de l'oest de l'Àfrica s'hi cultiva el nyam, una planta que produeix grans tubercles rics en midó. Més cap a l'est s'hi cultiva el mill, un cereal que es va exportar a l'Àsia. Es tracta de cultius que poden resistir períodes de calor i sequera, però que són poc productius. Per aquestes raons hi ha grups internacionals que utilitzen les noves aproximacions de la genòmica per ajudar a obtenir varietats que permetin tenir millors cultius.
Notícies relacionadesEls dos projectes han sigut portats a terme per consorcis internacionals. Un ha obtingut el genoma del nyam blanc de Guinea, i l'altre, el del mill perlat, les espècies més cultivades. En el cas del nyam hi ha una col·laboració important del Japó i el Regne Unit, mentre que en el del mill perlat es tracta d'un gran consorci internacional amb finançament de la Fundació Gates, entre altres. En aquest cas se n'han analitzat gairebé mil varietats diferents, i això hauria de donar lloc a eines útils per millorar el rendiment del cultiu.
Els esforços internacionals, en què el nostre país està gairebé sempre absent, són necessaris per buscar maneres de millorar la producció d'aliments allà on es necessita. L'últim informe de la FAO ens alerta que la fam està començant a repuntar a països amb conflictes armats o per efectes del canvi climàtic i en alguns casos són en regions on es cultiven el nyam o el mill. Una via d'investigació és la millora de les espècies que les poblacions locals saben cultivar i consumir. Seria una bona notícia que les noves tecnologies permetessin accelerar els resultats.
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Investigació científica La Generalitat assumeix l’administració de Cellex i Mir Puig
- Aquest és l’efecte d’esmorzar taronja als nostres ronyons
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- Adéu a la jubilació als 67 anys: aquest 2025 la Seguretat Social puja l'edat per a aquests treballadors
- Conflicte laboral Els treballadors de PortAventura van avui a la vaga per demanar millors sous
- Apunts polítics de la setmana ¿A qui beneficia el vot als 16 anys? El ‘target’ de l’esquerra que observa la dreta