L'ADN DE LA SETMANA
Nyam i mill, desxifrant el genoma
Els dos cultius són essencials per a diversos països amb climes àrids i càlids
amadridejos16255223 ideas mijo170928184325
El nyam i el mill són aliments essencials per a milions de persones que viuen en regions àrides de l'Àfrica i l'Àsia. Amb pocs dies de diferència s'acaben de publicar els seus genomes. Haurien de servir per ajudar que els habitants d'aquests territoris puguin accedir a una alimentació suficient.
Milions de persones viuen en regions en què és difícil cultivar cereals com el blat o l'arròs o tubercles com la patata, i tampoc hi ha recursos per comprar-los. En algunes regions de l'oest de l'Àfrica s'hi cultiva el nyam, una planta que produeix grans tubercles rics en midó. Més cap a l'est s'hi cultiva el mill, un cereal que es va exportar a l'Àsia. Es tracta de cultius que poden resistir períodes de calor i sequera, però que són poc productius. Per aquestes raons hi ha grups internacionals que utilitzen les noves aproximacions de la genòmica per ajudar a obtenir varietats que permetin tenir millors cultius.
Notícies relacionadesEls dos projectes han sigut portats a terme per consorcis internacionals. Un ha obtingut el genoma del nyam blanc de Guinea, i l'altre, el del mill perlat, les espècies més cultivades. En el cas del nyam hi ha una col·laboració important del Japó i el Regne Unit, mentre que en el del mill perlat es tracta d'un gran consorci internacional amb finançament de la Fundació Gates, entre altres. En aquest cas se n'han analitzat gairebé mil varietats diferents, i això hauria de donar lloc a eines útils per millorar el rendiment del cultiu.
Els esforços internacionals, en què el nostre país està gairebé sempre absent, són necessaris per buscar maneres de millorar la producció d'aliments allà on es necessita. L'últim informe de la FAO ens alerta que la fam està començant a repuntar a països amb conflictes armats o per efectes del canvi climàtic i en alguns casos són en regions on es cultiven el nyam o el mill. Una via d'investigació és la millora de les espècies que les poblacions locals saben cultivar i consumir. Seria una bona notícia que les noves tecnologies permetessin accelerar els resultats.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia