La més bonica de l'any

La pluja d'estrelles Oriònides també es podrà apreciar avui

El més recomanable és observar al cel sense cap tipus d'artefacte o telescopi

lluvia-estrellas-sobre-montserrat-una-imagen-archivo-1376135134542

lluvia-estrellas-sobre-montserrat-una-imagen-archivo-1376135134542 / BCN

1
Es llegeix en minuts

La pluja d'estrelles de les Oriònides ha arribat al seu màxim visible aquest dissabte, 21 d'octubre, a la matinada, amb un "lleuger augment d'activitat poc abans de la sortida del sol", segons ha informat a Europa Press el divulgador científic especialitzat en astronomia i ciències de l'espai Antonio Pérez Verde. Però per a qui s'hagi perdut aquest fenomen també el podrà apreciar aquesta pròxima nit, tot i que "en menys quantitat". Va començar la seva activitat el 2 d'octubre i finalitzarà el pròxim 7 de novembre.

Les pluges d'estrelles són un fenomen que passa quan la Terra travessa el rastre de partícules que deixen els cometes. Les Oriònides procedeixen del famós cometa 'Halley', que orbita al voltant del Sol aproximadament cada 76 anys.

Una de les peculiaritats de les Oriònides és que es poden apreciar a tot el món, ja que aquesta pluja passa "molt a prop de l'Equador celeste", segons indica l'expert, que explica que la visibilitat del fenomen revela d'on semblen procedir els meteors, fet que tècnicament s'anomena 'radiant'. Les Oriònides radien de la constel·lació d'Orió i passen molt a prop de l'estrella supergegant vermella Betelgeuse.

Poca contaminació lumínica

A més, les Oriònides d'aquest any es poden apreciar millor que altres anys per la fase en què es troba la Lluna aquests dies, cosa que redueix la contaminació lumínica al cel.

Notícies relacionades

La taxa d'activitat que deixaran les Oriònides serà de 23 meteors per hora, i tindran una velocitat de 66 quilòmetres per segon, una "velocitat alta" segons el divulgador científic. Els Perseids de l'agost, per exemple, tenen una velocitat de 59 quilòmetres per segon, mentre que les Gemínides del desembre es desplacen a 35 quilòmetres per segon.

Per poder veure aquest fenomen astronòmic, Pérez Verde recomana observar el cel sense cap mena d'estri o telescopi. "El millor és a simple vista, perquè el que interessa és cobrir la major part de cel possible", aconsella.

Temes:

Astronomia