GRANS SIMIS
Identificada una nova espècie d'orangutan a Sumatra
Unes poblacions aïllades i poc conegudes de l'illa són catalogades com una tercera espècie amb entitat pròpia
Un estudi internacional ha analitzat les diferències morfològiques, genètiques i etològiques
Una reduïda població d’orangutans que habiten en tres petits districtes del nord de l’illa de Sumatra, a Indonèsia, constitueix en realitat una nova espècie amb entitat pròpia, al marge de les dues ja conegudes i catalogades, segons mostra un complet estudi que ha analitzat aspectes morfològics, genètics i fins i tot etològics o de comportament. L’orangutan de Tapanuli o Pongo tapanuliensis, com ha sigut batejat, és doncs la tercera espècie d’orangutan després de les dues tradicionals de Borneo (Pongo pygmaeus) i de Sumatra (Pongo abelii). I és a més, atenent el nombre d’exemplars, la més amenaçada de les tres.
A aquesta conclusió ha arribat una anàlisi internacional liderada per investigadors de la Universitat de Zuric i amb destacada participació de l'Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona (IBE), un centre mixt entre el CSIC i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Els detalls de la investigació s'han publicat en la revista científica Current Biology.
Viuen en les muntanyes de Batang Toru, en el nord de Sumatra. Solo queden 800 exemplars
Els orangutans de Tapanuli, on la població s’estima en només 800 exemplars, habiten en una àrea de 1.100 quilòmetres quadrats de les selves de Batang Toru, al sud del llac Toba, un territori muntanyós i ben conservat –però molt amenaçat– que també acull poblacions de tigre de Sumatra, os malai, gats daurats, tapirs i altres espècies en perill. «Curiosament, es troben més a prop dels orangutans de Borneo que dels orangutans de Sumatra, amb els quals comparteixen illa», explica el coautor Tomàs Marquès-Bonet, investigador amb un contracte ICREA de la Generalitat i director de l’IBE.
Tomàs Marquet-Bonet
Coautor de l'estudi. Investigador ICrea.Director ibe
"Curiosament estan més a prop dels orangutans de Borneo que dels de Sumatra, amb els quals comparteixen l'illa"
La població de Batang Toru va ser descoberta per la comunitat científica el 1997. Els primers estudis ja suggerien que es tractava d’una població especial i, de fet, es va proposar qualificar-la com a subespècie. No obstant, no va ser fins al 2013 quan uns investigadors van tenir accés a un esquelet d’un exemplar mort recentment a la zona i es van adonar de les diferències al crani que hi havia amb la resta d’orangutans de Sumatra i Borneo. Morfològicament, l’orangutan de Tapanuli és més petit i d’aspecte més esvelt, a més de tenir menys pelatge que la resta d’orangutans, diu Marquès-Bonet.
Anàlisi des de Barcelona
Feien falta, no obstant, més evidències per asseverar que es tractava d’una espècie única. Així que es va decidir estudiar el seu genoma i comparar-lo amb el de 36 individus procedents d’altres deu emplaçaments a Sumatra i Borneo, un treball en el qual els investigadors de l’IBE van tenir un paper clau [a més de Marquès-Bonet, a l’estudi han participat dos científics més de l’IBE: Jaume Bertranpetit i Marc de Manuel]. Les dades es van ser processades al Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG), també a Barcelona.
El director de l'IBE afirma que la definició d'espècie en biologia "està en crisi" i que ara es prefereix en molts casos parlar d'un "continuum" de poblacions, però assumeix que Pongo tapanuliensis compleix els requisits tradicionals per ser considerat una espècie única. "És prou diferent per ser singularitzat", resumeix.
Separació evolutiva
L’estudi subratlla que les poblacions que viuen a Batang Toru es van separar evolutivament de la resta dels orangutans fa més de tres milions d’anys. «Són possiblement les poblacions més primitives, l’herència més antiga de l’expansió dels orangutans des del Sud-est asiàtic –d’on són originaris, encara que després s’extingissin– fins a les illes de la Sonda», prossegueix Marquès-Bonet. En canvi, els orangutans de Borneo i Sumatra se’n van separar molt més tard, fa menys de 700.000 anys.
Notícies relacionades«A l’adonar-nos que els orangutans de Batang Toru eren morfològicament diferents dels de la resta d’orangutans, les peces del trencaclosques van començar a encaixar», comenta en un comunicat el primer responsable del treball, Michael Krützen, de la Universitat de Zuric.
A Batang Toru queden un màxim de 800 individus, segons una estimació feta l’any 2012. «Atenent la nova proposta de classificació taxonòmica, són per tant la població de grans simis que es troben en un perill d’extinció més fort», conclouen els autors.
Amenaces: una presa hidroelèctrica, la caça i la desforestació.
Les muntanyes de Batang Toru reben una elevada pressió antropogènica i estan sota l’amenaça de la caça, l’explotació minera i una presa hidroelèctrica. «Si no s’emprenen mesures urgents –subratllen els científics–, possiblement acabarem sent testimonis del descobriment i de l’extinció d’una espècie en l’escala d’una vida humana». Marquès-Bonet, no obstant, conclou amb un toc d’esperança: «Potser ara, al ser considerada una espècie en greu perill, les poblacions de Tapanuli rebran la protecció que mereixen».
- Juan Jesús Donaire: "Ens arriben alumnes que no saben sumar fraccions, una cosa impensable fa anys"
- Un metge islamòfob i ultra va llançar el cotxe contra la multitud a Magdeburg
- Albert Dalmau: "Gestionar és el més revolucionari que pot fer un Govern"
- Albert Dalmau: "La insolidaritat fiscal de Madrid és un problema per a altres comunitats"
- La tecnologia consolida l’imperi de la botiga física
- Al Centre "De premi": el bar de Sabadell aclamat per les seves patates braves
- IMPOSTOS DEL SORTEIG EXTRAORDINARI ¿Quant es queda Hisenda d'un premi de la Loteria de Nadal el 2018?
- MANERES DE RECLAMAR EL PREMI ¿Com podem cobrar un dècim robat, perdut o trencat de la Loteria de Nadal 2019?
- Loteria de Nadal 2022 ¿Què has de fer si et toca la Loteria de Nadal 2022?: consells
- Gàrgoles El retorn de l’amor