L'ADN DE LA SETMANA
Intel·ligència artificial, temors i oportunitats
Les aplicacions cada vegada més comunes plantegen qüestions complexes

amadridejos33143600 in this handout photo provided by google deepmind on march 1171104160649 /
La intel·ligència artificial s’aplica cada cop més. En parlem des que els ordinadors van demostrar la seva capacitat de càlcul i memòria. Ens ajuda a fer la nostra vida més fàcil, però també planteja qüestions complexes. Per això volem controlar les seves aplicacions i hi posem barreres. Una de les més comunes són els codis captchaque han de servir perquè en certes webs només hi puguin entrar persones físiques: s’acaba de demostrar que també poden ser resolts per ordinadors.
Cada dia ens acostumem més al fet que hi hagi sistemes que resolguin qüestions que abans resolíem les persones. Hi ha sistemes d’adquisició de dades complexes, com la identificació facial, i de tractament de dades que prenen decisions, com per exemple deixar passar algú o posar una multa. També prenen decisions en el món de les finances. Si hi afegim el desenvolupament de robots, podem aventurar que tasques relativament complexes podran ser fetes per màquines en un futur no gaire llunyà.
Notícies relacionadesHi ha gent a qui això el preocupa. La literatura de ciència-ficció està plena d’aventures més o menys terrorífiques d’un món controlat per les màquines. I hi ha reflexions filosòfiques en què es conclou que ens hi hem de resignar i aliar-nos amb elles. Segurament, l’exageració és més atractiva. A cops tant ens pot permetre d’alertar sobre riscos que es poden presentar com produir reaccions contra desenvolupaments tecnològics que poden quedar avortats.
Encara que caiguin algunes barreres de seguretat, el desenvolupament de la intel·ligència artificial no hauria de provocar riscos imminents. Tampoc és tan banal perquè no ens preocupem sobre alguns dels seus efectes, per exemple en l’ocupació. L’experiència ens demostra que quan apareixen noves tecnologies, tenim maneres d’examinar les seves limitacions i tractar de fer-les servir de la millor manera. Segurament ens hauria de preocupar més com fer servir la nostra intel·ligència natural.
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- «UNA NIT PERFECTA» Flick, l’amo de les finals, despulla el Madrid (capítol III)
- Creu de Sant Jordi 2019 Mor Montserrat Úbeda, referent de la catalanitat i ànima d’Ona Llibres
- La Feria de Abril torna a ser gratis
- La caixa de ressonància ¿Un concert pot competir amb un Barça-Madrid?
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: què ha passat amb la llum?
- Hospital Germans Trias Demanen al TSJC que investigui un cas de "discriminació" per parlar en català a l'Hospital de Can Ruti de Badalona
- Les entitats socials superen per primera vegada els dos milions d’atesos i aporten un 2% al PIB català
- La legislatura catalana El Govern tanca amb ERC una nova injecció de 1.300 milions i aferma la seva estabilitat sense pressupostos
- Mercat laboral L’atur puja en 47.000 persones a Catalunya, el pitjor primer trimestre des de la Gran Recessió