UNA història de SANT martí... l'Escola Casas
Educació de qualitat des de la República
El president Macià va inaugurar el centre educatiu del Clot el 18 de novembre del 1932
El CEIPMEscola Casas8 Façana de l’edifici al barri del Clot. /
Amb gairebé 80 anys de vida, l'Escola Casas és un dels centres educatius municipals que millor conserva la història pedagògica de Barcelona des de la Segona República. Molts veïns del Clot, especialment dones, han tingut el privilegi de formar-s'hi.
L'escola va ser exclusivament femenina fins al curs 1977-78, quan es va inaugurar un pavelló nou per a parvulari en què també es van acceptar nens. Va ser el primer pas de la seva transformació en una escola mixta d'ensenyament primari. Aquesta circumstància trencava una de les condicions que la senyora Camila Casas, propietària de l'edifici i del solar, va imposar el 1921 a l'ajuntament de la ciutat per a la cessió de la seva propietat al municipi. I és que els temps havien canviat.
Torre del segle XII
La construcció més antiga de l'escola és la torre de Sant Joan, ja documentada al segle XII, que va ser propietat de l'orde dels cavallers hospitalaris de Sant Joan de Malta fins que al segle XIX va passar a mans privades com a conseqüència de la desamortització de Mendizábal. El primer propietari va ser, el 1854, Ramon Casas i Jordà, que la va deixar en herència a la seva filla Camila.
Camila va decidir, el 1921, cedir la propietat perquè es construís una escola de formació domèstica. Les seves condicions van ser l'exclusivitat per a filles de famílies obreres, ensenyament en català i reserva del 25% de les places per a les filles dels treballadors de la fàbrica de filats que posseïa a Sant Martí. Però a Miguel Primo de Rivera, capità general de Barcelona el 1922 i colpista a l'any següent, no li va agradar la idea i el projecte es va interrompre.
L'acceptació definitiva es va formalitzar el 1930, i el projecte de la nova escola es va encarregar a l'arquitecte Josep Goday, que va conservar la primitiva torre de Sant Joan, va aixecar un edifici nou i fins i tot va dissenyar el mobiliari escolar.
«Les classes van començar el 1933. Per això, el curs 2008-09 vam organitzar diferents actes per celebrar el 75è aniversari», comenta Núria Seguro, directora de l'escola. «Però una antiga alumna ens va indicar que va ser inaugurada el 1932 pel president de la Generalitat, Francesc Macià. Precisament va ser la nena que apareix al seu costat en una fotografia de l'acte datada el 18 de novembre del 1932», afegeix.
Notícies relacionadesEls anys de dictadura van suposar un notable retrocés docent, tot i que Maria Gràcia Pont, deixebla de Rosa Sensat i directora de l'escola des de la seva fundació fins al 1960, va intentar mantenir viu l'esperit del centre. Amb l'arribada de la democràcia es va recuperar un dels seus trets característics: la innovació pedagògica. «L'escola ha estat pionera en la introducció de la informàtica a les aules, en l'ús de la lectoescriptura com a mètode d'aprenentatge i en l'ensenyament de llengües estrangeres», destaca Núria Seguro.
Amb dos dels seus edificis catalogats, l'escola Casas conserva entre les seves parets nombrosos vestigis d'un passat que conviu amb un present educatiu avantguardista.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia