salaris baixos
El cost per hora treballada es va estancar en el tercer trimestre
L'indicador va retrocedir el 0,1% en taxa interanual, en contrast amb l'augment del 0,5% del trimestre anterior
/
El cost per hora treballada no va experimentar cap variació en el tercer trimestre respecte al mateix període del 2016, després d'anotar-se un fort repunt del 4% en el trimestre anterior, segons les dades provisionals de l'Índex de Cost Laboral Harmonitzat (ICLA) publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Eliminant els efectes estacionals i de calendari, el cost per hora treballada va retrocedir el 0,1% en taxa interanual, en contrast amb l'augment del 0,5% del trimestre anterior.
Les dades conegudes aquest dilluns corroboren la tendència detectada en anteriors trimestres. En la pràctica, la despesa que realitzen les empreses per treballador en salaris i cotitzacions socials està estancada. La situació contrasta amb la que viu l'eurozona i la Unió Europea (UE), on aquests costos pugen, tant per empleat com per hora treballada. L'evolució de tendències dispars allunya la ideal convergència dels nivells salarials i rendes a Europa i certifica que la recuperació de l'economia no ha arribat als sous.
A més de les retribucions hi ha altres conceptes que influeixen en el cost per a les empreses, i que tampoc tendeixen a incrementar-se, com són les cotitzacions, les indemnitzacions per acomiadament i les subvencions i bonificacions.
Menys hores treballades
La taxa de variació trimestral (tercer trimestre del 2017 sobre segon trimestre) es va situar en el -0,3% una vegada eliminat l'efecte calendari i l'estacionalitat. Sense tenir en compte l'ajust estacional i de calendari, la taxa trimestral és del 3,3%, a causa, fonamentalment, del nombre més baix d'hores treballades pel període vacacional respecte al segon trimestre.
Les seccions d'activitat que van presentar els increments més grans en taxa anual en el tercer trimestre van ser les indústries extractives (+7,8%), Administració Pública (+2,6%) i activitats immobiliàries (+2,5%). Per contra, els principals descensos van correspondre a educació (-4,3%), el subministrament d'energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat (-2,7%) i activitats professionals, científiques i tècniques (-2,4%).
Sectors
Notícies relacionadesSi s'eliminen els efectes estacionals i de calendari, les activitats amb les taxes anuals més elevades van ser indústries extractives (+7,2%), activitats immobiliàries (+3,1%) i activitats artístiques i d'entreteniment (+2,2%). Contràriament, educació (-3,6%), activitats professionals (-2%) i activitats sanitàries i de serveis socials (-1,8%) van registrar les taxes anuals corregides més baixes.
En el segon trimestre d'aquest any els costos no salarials van pujar a 642,57 euros, amb un descens interanual del 0,5%. Les indemnitzacions per acomiadament van baixar el 12,6% i les subvencions i bonificacions van caure el 9,4%.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- EIX EN TRANSFORMACIÓ Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
- El conflicte del Pròxim Orient El paper de l'aigua en la pau
- mesures de l'executiu La Generalitat mobilitzarà més de 1.000 milions per impulsar els microxips
- Nou pol d’innovació Un mar de ‘start-ups’, innovació i tecnologia
- Mesures de l'Executiu Catalunya comptarà amb més jutges de reforç contra la multireincidència
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions