salaris baixos

El cost per hora treballada es va estancar en el tercer trimestre

L'indicador va retrocedir el 0,1% en taxa interanual, en contrast amb l'augment del 0,5% del trimestre anterior

 

  / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts

El cost per hora treballada no va experimentar cap variació en el tercer trimestre respecte al mateix període del 2016, després d'anotar-se un fort repunt del 4% en el trimestre anterior, segons les dades provisionals de l'Índex de Cost Laboral Harmonitzat (ICLA) publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Eliminant els efectes estacionals i de calendari, el cost per hora treballada va retrocedir el 0,1% en taxa interanual, en contrast amb l'augment del 0,5% del trimestre anterior.

Les dades conegudes aquest dilluns corroboren la tendència detectada en anteriors trimestres. En la pràctica, la despesa que realitzen les empreses per treballador en salaris i cotitzacions socials està estancada. La situació contrasta amb la que viu l'eurozona i la Unió Europea (UE), on aquests costos pugen, tant per empleat com per hora treballada. L'evolució de tendències dispars allunya la ideal convergència dels nivells salarials i rendes a Europa i certifica que la recuperació de l'economia no ha arribat als sous.

A més de les retribucions hi ha altres conceptes que influeixen en el cost per a les empreses, i que tampoc tendeixen a incrementar-se, com són les cotitzacions, les indemnitzacions per acomiadament i les subvencions i bonificacions.

Menys hores treballades

La taxa de variació trimestral (tercer trimestre del 2017 sobre segon trimestre) es va situar en el -0,3% una vegada eliminat l'efecte calendari i l'estacionalitat. Sense tenir en compte l'ajust estacional i de calendari, la taxa trimestral és del 3,3%, a causa, fonamentalment, del nombre més baix d'hores treballades pel període vacacional respecte al segon trimestre.

Les seccions d'activitat que van presentar els increments més grans en taxa anual en el tercer trimestre van ser les indústries extractives (+7,8%), Administració Pública (+2,6%) i activitats immobiliàries (+2,5%). Per contra, els principals descensos van correspondre a educació (-4,3%), el subministrament d'energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat (-2,7%) i activitats professionals, científiques i tècniques (-2,4%).

Sectors

Notícies relacionades

Si s'eliminen els efectes estacionals i de calendari, les activitats amb les taxes anuals més elevades van ser indústries extractives (+7,2%), activitats immobiliàries (+3,1%) i activitats artístiques i d'entreteniment (+2,2%). Contràriament, educació (-3,6%), activitats professionals (-2%) i activitats sanitàries i de serveis socials (-1,8%) van registrar les taxes anuals corregides més baixes.

En el segon trimestre d'aquest any els costos no salarials van pujar a 642,57 euros, amb un descens interanual del 0,5%. Les indemnitzacions per acomiadament van baixar el 12,6% i les subvencions i bonificacions van caure el 9,4%. 

Temes:

Salaris