Un mosso infiltrat en la cèl·lula gihadista va presenciar la xivatada de la Policia Nacional

L'agent encobert era present en la reunió en què dues persones presumptament enviades per oficials policials van informar els terroristes que estaven sent investigats

La Policia Nacional desmenteix categòricament que intentés sabotejar l'operació antiterrorista

El presumpte cap de la cèl·lula gihadista, detingut aquest dimecres a Sabadell.

El presumpte cap de la cèl·lula gihadista, detingut aquest dimecres a Sabadell. / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO / MAYKA NAVARRO / BARCELONA

Dos responsables d'Informació de la Policia Nacional a Catalunya, un inspector i un inspector en cap, van ser els que van avisar la cèl·lula gihadista que els Mossos d'Esquadra els estaven investigant i es produirien detencions al cap de tres setmanes. Segons informen aquest diari fonts al corrent de les indagacions, els Mossos d'Esquadra tenien un agent infiltrat en la cèl·lula gihadista que va presenciar el moment en què dos homes van alertar que "un comissari de la Policia" els havia assegurat que els estaven investigant i els tenien els telèfons intervinguts. Fonts de la Policia Nacional contactades per aquest diari han desmentit rotundament les acusacions i han recriminat als mossos que, en comptes de denunciar-ho davant el jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, no haguessin plantejat aquestes sospites en la comissió interpolicial en què els dos cossos són presents.

Aquests dos oficials de la Policia Nacional es van desplaçar fins a Mataró, on van contactar amb un convers, amb qui col·laboren habitualment en temes de gihadisme. Segons va declarar posteriorment aquest home a l'Audiència Nacional, els policies els van demanar que contactessin amb uns musulmans de Terrassa de qui els van arribar a mostrar fotografies perquè sabessin amb qui havien de contactar. Aquest home va contactar amb un altre convers que sí que coneixia els gihadistes de Terrassa. Tots dos van mantenir una reunió amb tots els membres de la cèl·lula, entre ells l'agent infiltrat, i els van alertar que estaven en el punt de mira de la policia de la Generalitat.

Notícies relacionades

La reunió a Terrassa es va celebrar a primers de novembre i vigilada i fotografiada pels Mossos d'informació que anaven al darrere de la cèl·lula, en col·laboració amb el CNI. Després d'aquesta reunió, els membres de la cèl·lula van començar a variar la forma d'actuar. Es van desfer de tots els telèfons mòbils i van deixar de reunir-se. La paranoia va regnar en el grup i més després que un dels informadors assegurés que la policia mateixa els havia dit que hi havia un policia infiltrat en la cèl·lula. Durant les setmanes següents, tres membres de la cèl·lula van intentar en diverses ocasions avançar el viatge a Síria, però se sentien vigilats. Finalment van sortir en autocar el 12 de desembre i van ser detinguts tres dies després a Bulgària.

La cèl·lula va començar a buscar qui era el "xivato" i les sospites es van centrar en un membre del grup, que va arribar a ser expulsat. Els Mossos van informar de la reunió i la revelació al jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz que primer va citar a declarar un dels conversos, que va assegurar en declaració haver rebut les instruccions d'uns policies d'alertar el grup de Terrassa que serien detinguts. El segon convers que va anar a la cita també va declarar davant de Pedraz, que comptava a més amb el testimoni de l'agent infiltrat. El magistrat va citar a declarar com a imputats per revelació de secrets i col·laboració amb organització terrorista l'inspector en cap i l'inspector de la Policia Nacional. Aquests van reconèixer haver mantingut les reunions amb el convers de Mataró, a qui van definir com un col·laborador de la policia. Van reconèixer que el van alertar de l'operació dels Mossos, però van negar que la seva intenció fos alertar els sospitosos que se'ls estava investigant o que serien detinguts. La fiscal de l'Audiència Nacional, Blanca Rodríguez, va dir que no veia indicis delictius en l'actitud dels policies i no va presentar denúncia, de manera que el jutge va arxivar el cas.