Cimera a Cornualla

El G-7 aborda un pla per a futures pandèmies i mesures per fomentar el desenvolupament global

  • Els països més desenvolupats pretenen minimitzar pròximes crisis sanitàries i aprovar una alternativa a la Nova Ruta de la Seda de la Xina

El G-7 aborda un pla per a futures pandèmies i mesures per fomentar el desenvolupament global

HOLLIE ADAMS / EFE

3
Es llegeix en minuts

Aquest dissabte els líders del G-7 tenen previst abordar un pla per abordar i minimitzar els efectes de futures pandèmies globals, així com una estratègia d’impuls d’infraestructures mundials que competeixi amb la Nova Ruta de la Seda de la Xina. En la segona jornada de la reunió que va arrencar aquest divendres a Cornualla (Regne Unit), també s’espera que els mandataris europeus presents aprofitin les trobades bilaterals i al marge de l’agenda oficial per continuar pressionant el primer ministre britànic, Boris Johnson, de cara a trobar una solució al contenciós que mantenen la Unió Europea i el país amfitrió pels controls duaners a Irlanda del Nord.

Està previst que els caps d’Estat i de Govern del grup de països democràtics amb les economies més desenvolupades del món –els Estats Units, el Regne Unit, Alemanya, França, Itàlia, el Canadà i el Japó, més la Unió Europea– rubriquin l’anomenada ‘Declaració de Carbis Bay’ (per la localitat on s’està desenvolupant la cimera). Després de comprometre’s a donar 1.000 milions de vacunes als països pobres per posar fi a la Covid-19 al més aviat possible, els membres del G-7 es comprometran a prendre mesures contra futures crisis sanitàries, com reduir el temps de desenvolupament de vacunes, tractaments i diagnòstics a un màxim de 100 dies, reforçar les xarxes de vigilància sanitària mundial, i reformar l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

«L’últim any el món ha desenvolupat diverses vacunes eficaces contra el coronavirus, les ha autoritzat i fabricat a bon ritme i ara les està posant en mans de les persones que les necessiten. Però per derrotar realment el coronavirus i recuperar-nos hem d’evitar que una pandèmia com aquesta es torni a produir», ha afirmat Johnson. «M’enorgulleix que per primera vegada avui les principals democràcies del món estiguin unides per garantir que mai més estarem desprevinguts», ha dit. El debat també podria incloure la difícil qüestió de suspendre les patents de les vacunes per accelerar-ne la producció. Els Estats Units i França hi estan a favor, però Alemanya s’hi oposa fermament.

Alternativa a la Xina

El grup també té previst abordar un pla que serveixi d’alternativa a la Nova Ruta de la Seda xinesa (oficialment coneguda com a Iniciativa del Cinturó i Ruta de la Seda), engegada pel gegant asiàtic el 2013 i que inclou iniciatives multimilionàries de desenvolupament i inversió en infraestructures des d’Àsia fins a Europa. Més de 100 països han firmat acords amb la Xina per cooperar en projectes com ferrocarrils, ports, i carreteres i, segons una base de dades de Refinitiv, més de 2.600 projectes amb un cost de 3,7 bilions de dòlars estaven vinculats a la iniciativa a mitjans de l’any passat, si bé el Govern xinès ha precisat que al voltant del 20% d’aquests projectes s’havien vist seriosament afectats per la pandèmia.

Notícies relacionades

Els Estats Units també volen una declaració del G-7 contra el treball forçat a la Xina. Així mateix, l’assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, ha indicat que els líders «recolzaran» la proposta del president dels Estats Units, Joe Biden, d’establir un impost mínim global a les empreses del 15%. «Els Estats Units estan reunint el món perquè les grans corporacions multinacionals paguin el que els correspon perquè puguem invertir en la nostra classe mitjana a casa», ha escrit en el seu perfil de Twitter. També serà present a la cimera la directora general de l’Organització Mundial de Comerç (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala, un organisme per al qual el Regne Unit vol impulsar una reforma.

Als líders dels set països membres de l’organització s’afegeixen aquest dissabte els quatre convidats pel primer ministre britànic: l’Índia, Austràlia, Sud-àfrica i Corea del Sud, a més del secretari general de l’ONU, António Guterres. Aquests quatre països participaran a la tarda en una sessió plenària dedicada a les estratègies contra pandèmies i altres amenaces sanitàries.