Llista vermella
Nou rècord d'espècies amenaçades el 2017
Els més malparats són els pangolins, els coales, els cavallets de mar i els insectes voladors
2016061711494946646
El nombre d'espècies animals i vegetals que estan amenaçades ha aconseguit un nou rècord el 2017 i cobreix un 30% de totes les espècies examinades per a l'elaboració anual de la Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN)
Aquesta llista conté 25.800 espècies, entre les quals els pangolins, els coales, els cavallets de mar (o hipocamps) i els insectes voladors han sigut els pitjors perdedors el 2017, ha indicat avui l'organització en el seu balanç de final d'any.
Fa un any, la Llista Vermella de la UICN contenia 24.000 espècies, cosa que indica que en el termini d'un any centenars més han passat a estar amenaçades.
Problemes a Europa
"Aquesta extinció massiva no només està passant en llocs llunyans, sinó directament davant nostre. Les abelles i altres insectes desapareixeran sense fer soroll dels nostres camps i prats", va advertir l'entitat mediambiental.
Els insectes pol·linitzadors aviat podrien començar a escassejar a Europa a causa de l'ús massiu de pesticides pesticidesen l'agricultura, tem la UICN, que posa com a exemple el cas d'Alemanya, on la presència d'insectes voladors ha disminuït en un 75% en 27 anys.
L'entitat va assenyalar que fer un ús adequat dels pesticides no és només responsabilitat del sector agrícola, sinó també de les ciutats i dels particulars, que utilitzen regularment pesticides sense considerar l'impacte que tenen en la naturalesa.
Els pangolins també són una espècie que ha sigut particularment delmada el 2017 pels contrabandistes, malgrat que el seu comerç internacional està totalment prohibit des del gener passat.
La persecució d'aquesta espècie es deu al fet que és l'únic mamífer que té la pell coberta de grans escames.
Tant les seves pells com animals vius se segueixen confiscant a l'Àfrica i l'Àsia i la UICN xifra en 1,1 milions els exemplars vius incautats en els últims 16 anys als dos continents.
La situació dels elefants als boscos de l'Àfrica central és "dramàtica" i el seu nombre s'ha reduït en un 66%, fins a comptar amb menys de 10.000 espècimens, principalment a causa del tràfic il·legal dels seus ullals.
Captura accidental
Mentrestant, la població de cavallets de mar ha disminuït en un 30% a les aigües d'Europa en l'última dècada.
Malgrat que el seu comerç i pesca estan prohibits al Mediterrani, això no impedeix la seva captura accidental a les xarxes dels pescadors. A això s'hi suma l'impacte que té sobre l'espècie l'ús excessiu de fertilitzants, el canvi climàtic i la pesca d'arrossegament.
La situació dels coales també és nefasta, amb un 80% de la seva població que ha desaparegut de certes regions d'Austràlia des dels anys 90, entre altres causes per la destrucció de boscos sencers d'eucaliptus que constitueixen el seu hàbitat natural.
Bones notícies
Notícies relacionadesL'informe del UICN conté algunes bones notícies, com l'augment del nombre de tortugues marines en diverses regions i el naixement de cinc panteres perses, una espècie del Caucas de la qual no queden més que quaranta a seixanta exemplars.
Aquest any també van néixer nou dofins del Mekong, espècie de la qual només queden 80 espècimens. Els estudis indiquen que recentment la seva taxa de mortalitat ha retrocedit, i això podria permetre que l'espècie es torni a reconstituir després del dany que ha patit a causa de les preses i les xarxes de pesca.