INFORME D'IVÀLUA I LA FUNDACIÓ BOFILL
L'alumne que practica esport extraescolar millora al col·legi
Fer activitats fora de classe proporciona almenys dos mesos de progrés acadèmic als estudiants
L'assistència o no a aquestes iniciatives pot ampliar les diferències entre rics i pobres

amonge18290573 deporte infantil161019204501 /
Els alumnes que fan activitats extraescolars fora de l’horari del col·legi guanyen dos mesos de progrés acadèmic, no només perquè reforcen algunes matèries, sinó perquè, al mateix temps, adquireixen més agilitat a l’hora d’adquirir coneixements i milloren en habilitats socials i actituds individuals, segons un estudi dut a terme per la fundació Jaume Bofill i l’Institut d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua).
L’impacte és encara més gran si l’estudiant que participa en aquestes extraescolars és fill d’una família amb pocs recursos econòmics i formatius. En aquest cas, subratlla l’estudi, el progrés acadèmic arriba a ser l’equivalent a dos mesos i mig de classes ordinàries.
L’estudi, presentat ahir, recomana entre altres coses que l’activitat extraescolar tingui una durada equilibrada, que potenciï les capacitats de l’alumne i que sigui flexible, no una obligació o un càstig per a l’estudiant. Les extraescolars, va recordar Edgar Iglesias, professor de Pedagogia Aplicada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), van néixer com una solució amb la incorporació de la dona al món laboral i per facilitar la conciliació de la seva vida familiar.
La recerca de la Bofill i Ivàlua constata, així mateix, que els estudiants de primària milloren el seu rendiment escolar, mentre que els de secundària mostren una actitud més positiva amb l’aprenentatge. En concret, l’estudi assenyala que les activitats esportives incideixen favorablement sobre l’èxit escolar i redueixen l’abandonament, mentre que les activitats de caràcter artístic tenen més efecte sobre la capacitat de l’estudiant per relacionar-se amb els altres.
COMPTE AMB ELS DESAFAVORITS
Amb tot, l’informe precisa que aquest tipus d’activitats s’han convertit, sobretot en els últims anys, amb la crisi, en un «espai de reproducció de desigualtats socials». L’assistència a extraescolars pot ampliar la bretxa que hi ha entre estudiants amb recursos i alumnes que són fills de famílies desafavorides i que, per tant, no poden pagar les classes de reforç.
Notícies relacionadesA això s’hi suma, prossegueix l’informe, l’oferta heterogènia, amb una gran diversitat de proveïdors i qualitat de serveis, que existeix actualment, «cosa que provoca una important variabilitat d’impacte en els aprenentatges», assegura l’informe. «No tothom hi pot accedir, ni en les mateixes condicions», avisa. Les dues entitats recomanen que es faci una avualuació sobre com funcionen les activitats que ofereixen empreses i entitats (acadèmies, clubs esportius) o administracions públiques.
Les associacions de pares, els ajuntaments i fins i tot els pediatres són agents promotors d’activitats extraescolars que, a Catalunya, tenen una gran implantació. El 2012, últim any del qual hi ha dades disponibles, 600.000 menors catalans van participar en extraescolars esportives i 350.000 més ho van fer en activitats de música o artístiques, va il·lustrar Iglesias.
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- Automoció Seat prescindeix d’improvís de Griffiths, president de la companyia
- Jornada de dol Cinc morts per una explosió de grisú en una mina d’Astúries
- TRIBUNALS Alves podria cobrar una indemnització de fins a 20.200 euros
- Parlament Els Comuns amenacen de tombar dos decrets del Govern si no es regula el lloguer de temporada i l’habitatge protegit
- Seguretat viària El Govern instal·larà 700 quilòmetres de bandes sonores en carreteres de tot Catalunya per reduir els xocs frontals
- Parlament Junts porta al Consell de Garanties l’augment de la taxa turística i de l’impost per a la compra d’edificis
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Seguretat Social Canvis en la jubilació parcial, demorada i activa: La nova reforma de les pensions ja està en vigor