investigació pionera a europa
Els antibiòtics incrementen la pol·lució dels rius catalans
Investigadors alerten del delicat estat que presenten el Ter i el Llobregat

Tram final del riu Llobregat, al seu pas pel Prat, dijous.
El problema persisteix. Des de ja fa dècades, les aigües de les comarques catalanes amb més activitat ramadera intensiva presenten dosis excessives de substàncies contaminants. I encara que d'un temps ençà la situació ha millorat bastant –les concentracions màximes es van detectar el 2004–, estudiosos de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) han detectat taxes preocupants d'antibiòtics d'origen veterinari en zones com Osona i la Selva.
Les investigacions de l'ICRA han advertit també de la presència al Baix Llobregat de ful·lerens, unes nanopartícul·les descobertes el 1985 i associades a la combustió de motors a altes temperatures. Al mateix tram final del riu Llobregat s'hi han localitzat, a més a més, fins a 22 pesticides diferents.
Són substàncies que no arriben a la xarxa de subministrament per a consum humà, però que generen seriosos problemes per a la supervivència de la fauna i la flora autòctones. «El problema és que la Directiva Marc de l'Aigua, que s'ha de revisar el 2015, no preveu criteris qualitatius, sinó només quantitatius», assenyala Damià Barceló, director de l'ICRA i coautor dels estudis, que han estat publicats per la prestigiosa revista Journal of Hydrologyen un número especial sobre la regió mediterrània.
La creixent presència d'antibiòtics a les aigües d'Osona –i també, encara que en menor grau, de la Selva– està estretament relacionada amb l'activitat ramadera, segons explica Barceló. A l'àrea de Vic, bona part de les 19 sulfonamides d'ús ramader analitzades mostraven nivells que sobrepassaven els 250 mil·ligrams per litre, quan el màxim permès són 50.
«A diferència del que passa amb nitrats i pesticides, no existeix legislació específica sobre la contaminació per antibiòtics, de manera que l'Administració hi pot fer ben poca cosa», observa el químic.
Notícies relacionadesCONTAMINANT EMERGENT / Tampoc no estan regulades encara –almenys a Europa– les concentracions de ful·lerens, tot i que l'Agència Americana del Medi Ambient ja ha catalogat aquestes partícules com a «contaminants emergents, i això significa que en un futur pròxim estaran legislades», indica Barceló. Aquestes substàncies, analitzades per primera vegada en aigües europees per l'equip de l'ICRA, s'han trobat en percentatges elevats en plantes depuradores pròximes a l'aeroport del Prat i en alguns polígons industrials.
«Als rius, aquestes nanopartícul·les es detecten en períodes de terbolesa, ja que són elements que es tendeixen a dipositar amb els sediments i només tornen a estar en suspensió quan l'aigua està tèrbola», manifesta el director de la investigació, que ha utilitzat un sistema d'extracció ultrasònica per poder fer les anàlisis.
- A l’eixample Els afectats per la retirada d’un sostre d’amiant valoren acudir al jutjat
- PRÒXIMA ESTRENA La caiguda del clan Pujol arriba al cine per obrir "un debat necessari"
- Novetat Cercle blau a Whatsapp de Meta AI: com treure'l del telèfon
- El fenomen ‘incel’ s’estén sense fre a les xarxes socials
- Guerra comercial La Xina adverteix que «lluitarà fins al final» si Trump imposa aranzels addicionals del 50%
- Lloguers de temporada El Govern pacta amb ERC, Comuns i CUP i salva els decrets d'habitatge i contractació pública
- FC Barcelona L'empresari José Elías explica la seva història d'avals amb el Barça
- Pla del Govern Les empreses catalanes podran disposar del 25% dels 5.000 milions d’euros en avals pels aranzels de Trump
- Pendents encara de l’R1 El Govern encarrega a Ifercat que estudiï la infraestructura a traspassar de l’R2 sud i l’R3
- Novel·la intergeneracional Joël Dicker: «Què fan els pares dels nens que no llegeixen, a més de comprar-los telèfons?»