nova controvèrsia a les aules catalanes
Els pediatres volen que l'informe de P3 sigui per a totes les escoles
La Fapac titlla la mesura de «cortina de fum per ocultar la ineficàcia de Rigau»
El dictamen mèdic, anunciat per a zones pobres, es demanarà també en escoles rurals

Alumnes de P3 s’asseuen formant un cercle a terra a la seva classe del col·legi públic d’Antoni Gaudí de Cornellà, el gener passat. /
¿Per què uns sí i altres no? Associa-cions de pares d'alumnes i pediatres van retreure ahir a la Conselleria d'Ensenyament la seva decisió que només els estudiants que es matriculin a P3 en col·legis situats en entorns desafavorits hagin d'entregar un informe pediàtric en el moment de la inscripció per al curs vinent. La mesura hauria de ser universal, perquè agilitzarà la detecció precoç i el tractament de possibles dificultats d'aprenentatge, com defensa la Societat Catalana de Pediatria. Per altres, en canvi, s'hauria de retirar, per ser discriminatòria i perquè només pretén «construir una cortina de fum amb la qual ocultar la ineficàcia i la falta de voluntat de la Generalitat per lluitar contra la desigualtat a les escoles», va denunciar ahir la Fapac.
La pressió dels pediatres -i d'altres organitzacions com la Fapaes- va portar ahir la conselleria que dirigeix Irene Rigau a ampliar les seves previsions inicials i a incloure en el pla, no només els 7.000 alumnes de les denominades escoles d'alta complexitat socioeconòmica previstes en un primer moment, sinó també els de col·legis rurals i els que estudien als centres participants en el programa Salut Integral de la Fundació SHE, que tutela el cardiòleg Valentí Fuster. Això sumarà, en total, uns 10.000 estudiants. El propòsit, informa el departament, és que aquesta mesura es vagi implantant «de forma progressiva» a totes les escoles catalanes.
PROBLEMES LOGÍSTICS / Per a la Societat Catalana de Pediatria, la idea d'Ensenyament és, a priori, una bona idea. El problema, lamenten els especialistes, és que el seu impacte es quedarà curt si només s'aplica en aquest petit grup inicial. «Hauria de ser una mesura universal, encara que entenem que potser desplegar-la d'una sola vegada per a tots els centres educatius ocasionarà alguns problemes logístics», va observar ahir el president de l'entitat, Ferran Moraga-Llop.
La primera notícia que els pediatres van saber del projecte d'Ensenyament va ser fa només dues setmanes, quan la conselleria que dirigeix Rigau els va parlar per primera vegada de les seves intencions. Per això, el contingut de l'informe encara no està definit, va justificar el president dels pediatres catalans. «En tot cas, serà estrictament confidencial, d'acord amb el codi ètic mèdic. Els pediatres només l'entregaran als pares dels menors, perquè siguin aquests els que, al seu torn, voluntàriament l'entreguin al col·legi», va dir Moraga-Llop.
Per la Fapaes, que recolza la universalitat d'aquest informe pediàtric escolar, el problema és que «una decisió d'aquesta importància hauria d'anar acompanyada de més recursos per part de la Generalitat: fons per formar els mestres, però també per donar més formació i implicar les famílies en les qüestions que afecten l'aprenentatge dels seus fills», va assenyalar el portaveu de la federació, Pere Farriol. «En el fons, aquesta no deixa de ser una mesura anecdòtica, que una vegada més, no va al fons dels problemes reals de l'escola», va lamentar Farriol.
Molt més contundent va ser la Fapac, que va qualificar la decisió de «classista, injustificada i abusiva», perquè, segons la seva opinió, «discriminarà encara més les famílies sense recursos i les escoles situades en zones desafavorides». L'entitat va anunciar mesures judicials quan Ensenyament «posi els fonaments jurídics de la mesura per escrit» i va fer una crida als pares dels menors que han de començar P3 el setembre vinent a desobeir les instruccions de la conselleria.
- Barcelonejant Així és el jardí viral de Barcelona amb més de 200.000 flors
- Districte de Ciutat Vella El tràfic de fàrmacs per crear la ‘droga dels pobres’ s’expandeix a la zona més vulnerable de Barcelona
- A les 40 setmanes L’alcalde de Girona Lluc Salellas anuncia la mort del seu fill no nat «de manera inesperada»
- La lliga de campions Adeu, Champions; ‘ciao’, Ancelotti
- L’anàlisi La remuntada mai va ser real
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- Tribunals El Suprem ha aplicat la perspectiva de gènere en 26 sentències de violència masclista i agressió sexual des del 2018
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Antiimmigració als EUA Alerta per la retirada de visats universitaris estrangers als EUA: «Sembla que aprofiten qualsevol oportunitat per deportar-nos»
- Primers exemplars protegits de la comarca Així són els quatre arbres del Jardí Botànic Històric de Barcelona declarats ‘monumentals’ per la Generalitat