Beatriz de Moura passa el testimoni

Tusquets es muda a la seu de Planeta, la seva fundadora passa a ser presidenta d'honor i Juan Cerezo la substitueix com a director editorial

3
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / Barcelona

Fa poc més de dos anys, Beatriz de Moura va unir el futur de l’editorial que va crear fa 45 anys, Tusquets Editores, al de Planeta. L’acord d’associació preveia que durant cinc anys, del 2012 al 2017, la família Lara adquirís gradualment l’editorial, que deixaria l’administració i la distribució en mans del Grupo Planeta però mantindria seu, consell d’administració i equip editorial autònoms, amb la fundadora del segell al capdavant. Aquest acord continua en peu, però la crisi en el sector del llibre ha portat a prendre dues decisions transcendentals. Beatriz de Moura, als 75 anys, fa un pas cap al costat, "feliç i contenta" però "cansada", i passa a ser presidenta d’honor de Tusquets, mentre que la seva mà dreta, Juan Cerezo, la succeeix com a director editorial (amb Jesús Badenes, director general de Planeta, a la presidència del consell d’administració).

A més a més, amb el compte de resultats a la mà, Tusquets traslladarà la seva seu a la setena planta de l’edifici corporatiu de Planeta. L’any 2012 va vendre a Planeta Corporación la seva torre del carrer Cesare Cantù i es va traslladar a un principal de lloguer a tocar de Francesc Macià el cost del qual, explica De Moura, "pesava massa en els resultats de Tusquets". "Canviem d’edifici però no canviem de casa; la casa es trasllada", explica Juan Cerezo. A una casa més gran en la qual, diu, ha trobat "un 'fair play' que és molt d’agrair".

El trasllat de l'editorial es produirà durant el mes de juliol. Després del tancament per vacances, Tusquets reiniciarà l'1 de setembre les seves activitats a l'edifici del Grupo Planeta a l'avinguda Diagonal.

A diferència del que va passar el 2012, aquesta vegada el canvi no va acompanyat d’una dràstica reducció de personal. "Continuarem el mateix equip que aquí, amb el mateix catàleg, autors, col·leccions i novetats", afegeix Cerezo. Fins que s’arribi al 2017, explica l’editora, la integració en l’estructura editorial del Grupo Planeta (amb decisions cada vegada més centralitzades) serà parcial. A partir d’aquesta data, passarà el que hagi de passar.

"Vull descansar una mica", confessa Beatriz de Moura. Deixarà el dia a dia i es retirarà a un pis de la plaça de Gala Placídia, amb la placa de Tusquets a la porta, des d’on es dedicarà a ordenar el fons documental de Tusquets de cara a la seva futura cessió ("no venda", precisa) a una institució "encara per escollir" i gestionarà el fons econòmic Antonio López Lamadrid, creat en record del seu desaparegut company, amb qui va gestionar Tusquets durant tres dècades. Aquest fons atorgarà una beca de creació anualment i disposarà d’una borsa d’ajudes a l’activitat dels autors de l’editorial.

Temps durs

Notícies relacionades

Després de la necessitat d’estalvi que ha portat al trasllat i després del cansament que confessa l’editora, hi ha "una situació molt difícil" per al sector"; no només a causa de la crisi econòmica sinó també, diu, d’"allò altre". La pirateria i l’erosió del llibre per la suma de moltes distraccions digitals. "Abans els polítics deien que no tenien temps per llegir. Ara ho diu tothom", fa broma, només a mitges, De Moura. "Les vendes continuen baixant, per sort no a l’Amèrica Llatina però sí als Estats Units i als països europeus de referència (¡a França és un daltabaix!), i el dia que aquest descens arribi a tocar terra, aquest terra serà molt avall. I el tipus d’empresa haurà de ser molt diferent de com estava concebuda una empresa editorial", vaticina l’editora. "Hi ha un gran interrogant, i ningú té respostes. Jo ja em sento una mica fora d’aquest món. Estranya", conclou.

Beatriz de Moura veu el futur complicat. I creu que ja li ha passat el temps d’haver-hi de bregar a primera línia. "Tinc la sensació que he fet les coses bé. Que he deixat el fill en bones mans".