Petit observatori // JOSEP MARIA Espinàs

El dia 14 d'abril plourà

2
Es llegeix en minuts

Tots els diaris han recollit l'anècdota. El 14 de març, quan va anar a Montserrat per assistir al funeral per l'exabat Cassià M. Just, el conseller Francesc Baltasar va aprofitar per fer una petició a la Moreneta: que arribessin les pluges i que ens salvéssim de les restriccions. Ha sorprès la iniciativa d'un agnòstic, explicada per ell mateix.

No és el primer cas. Al llarg de la història, moltes persones que no creien en Déu han demanat un favor a la Mare de Déu. O han fet el prec davant la imatge d'un crucifix. Sovint, tots els habitants d'un poble s'han unit en una processó per demanar la fi d'una pesta mortífera o d'una sequera que portava la ruïna. Divinitat i religiositat no són la mateixa cosa. Hi ha qui, sense complir els preceptes de l'Església, sense anar a missa ni resar ni un Parenostre, han pensat que una Mare de Déu local podia fer-los un favor. En el fons, hauríem de reconèixer que el favor no es demana a una llunyana Verge Maria, sinó a la concreta imatge que hi havia al darrere de l'altar.

Quan vaig caminar per Sierra Mágina, a Andalusia, vaig descobrir curioses advocacions --Virgen de los Pastores o Nuestra Señora de la Expectación--, i al poble de Torres la imatge d'un Cristo de los Jornaleros. La devoció va néixer d'una sequera que desesperava els treballadors del camp. El poble va decidir treure en processó el Crist de la parròquia. ¿Què va passar? Uns versos de Marina Tello ho expliquen: "Era un veinte de Mayo / y un día espléndido de sol / y yendo por la Cruz Chiquita / un nublo se apareció / y antes de su recorrido / agua abundante cayó".

Notícies relacionades

La divinitat i la meteorologia han tingut unes estranyes però estretes relacions. Recordo que quan jo era petit, a Argentona, quan hi havia tempesta s'invocava Santa Bàrbara. Una figura santa servia per demanar pluja i una altra per demanar sol. El cel tenia un repertori molt complet i especialitzat de sants i verges per demanar un favor o un altre. En aquell temps, els sants i les marededéus eren responsables, no com passa avui. El seu poder s'ha traspassat a les santes isòbares, que es diverteixen jugant amb els meteoròlegs.

El conseller va fer la petició el 14 de març. Han passat els dies, i res. Jo no crec que la Moreneta vulgui fer- lo quedar malament. Al contrari, crec que es prepara per demostrar que els republicans i aliats són decisius. Farà que plogui el 14 d'abril, un mes just després de la petició. Aniversari de la proclamació de la República.