Petit observatori

La popular 'mare de déu fumadora'

2
Es llegeix en minuts

Avui se celebra la festa de la Immaculada Concepció, popularment coneguda com la Puríssima. La doctrina diu que Maria, en virtut de la gràcia preventiva de Crist, va ser preservada del pecat original des del mateix moment en què va ser concebuda.

Aquesta creença no té cap base bíblica, més aviat al contrari: durant segles s'ha mantingut que existia un pecat original, amb el qual naixien tots els infants, des d'Adam i Eva. Però després de segles de discussions entre teòlegs -amb alguns opositors notables, fins i tot sants- el papa Pius IX va convertir la immmaculada concepció de Maria en un dogma. Fa poc que s'han complert 156 anys d'aquell episodi, ocorregut el 1854, que és una data molt moderna en la història de l'Església. El cas és que les paraules concepció, immaculada i pura han servit per batejar moltes nenes.

Notícies relacionades

No sé si encara es conserva, a Arenys de Mar, una curiosa festa que se celebrava fa quatre o cinc anys: el dia de la Puríssima era el de la Mare de Déu Fumadora. Aquest dia, els nens podien fumar. Si no m'equivoco, els nens aprenien en un taller a fabricar-se una pipa, i omplien la cassoleta de canya amb matafaluga i grans de fonoll. Suposo que l'operació d'intentar mantenir aquella pipa encesa no durava gaire temps. Ignoro l'origen d'aquest singular costum, que es practicava només el dia de la Puríssima. Si els que fumem amb una pipa adequada ja tenim alguns fracassos, estic segur que l'endemà de l'experiència la majoria de nens no ho tornaven a intentar.

Potser ja s'ha prohibit aquest costum, amb l'argument que s'incitava les criatures a adoptar l'hàbit de fumar. I això que el fet de fumar era una herència de les més antigues religions. Però ara ja no s'hi veuen virtuts, sinó mals. Tant si la festa continua com si s'ha perdut, voldria recordar ara, per a la gent d'Arenys de Mar, una historieta d'innocent bon humor, i espero que no sigui censurada perquè la trobin políticament incorrecta. La recull Joan Amades: «Als 15 anys fa gràcia fumar perquè es fa d'amagat i se suposa que fa home. Als 20 anys, es fuma per fer el maco davant d'una noia. Als 30, ja sentiu més gust pel fumar, però com que el fum molesta la dona, no fumeu perquè preferiu el seu afecte al de la pipa. Als 40, ja no mireu prim, perquè tant us fa la pipa com la dona. Als 50, quan se us acosta la dona enceneu la pipa perquè s'allunyi. I als 70, ja ni us recordeu que hàgiu tingut dona quan us trobeu amb la pipa a la boca.»