¡Que difícil que ho tenen els del 'no'!
Si Rajoy acordés la legalitat del referèndum, aquells que s'oposen a la independència se sentirien cridats en massa a votar i qui sap si guanyarien
¡Que difícil que ho tenen els del no. La intransigència del Govern espanyol els col·loca en una posició molt complicada. Si Mariano Rajoy acordés la legalitat del referèndum sobre la independència, aquells que a Catalunya hi estan en contra se sentirien cridats a votar massivament i qui sap si aconseguirien guanyar. Així va passar a Escòcia i al Quebec. Però el fet que el referèndum del 1 d’octubre que promou el Govern català no s’hagi pogut discutir amb la Moncloa i continuï sent titllat d’il·legal per part de l’executiu espanyol situa els contraris de la independència en una tessitura complicada. Molt d’ells creuen que és millor no acudir a les urnes sense un acord previ, però per a molts d’altres, el que és indiscutible és poder votar i fer sentir la seva veu.
Si el 9N més d’un 16% dels participants va votar en una posició contrària a la independència (sumats els que van rebutjar que Catalunya sigui un estat, els partidaris que sí que ho sigui però dintre d’Espanya i aquells que no es van acabar de definir) i es van sentir cridats a les urnes tot i que el resultat era merament simbòlic, com podem arribar a pensar que ara no sortiran a votar, i més quan, a diferència del 2014, en aquesta ocasió el Govern català es compromet a traslladar el resultat a l’acció política?
Notícies relacionadesEl dia 1 d’octubre aquell percentatge que va votar en contra de la independència el 9N molt probablement tornarà a votar i és raonable pensar que molts dels que comparteixen aquesta posició i llavors es van quedar a casa aquest cop surtin a dipositar la seva papereta. També és cert que n’hi ha d’altres que no votaran seguint les consignes dels partits que confereixen al referèndum un valor de cop d’Estat.
Així doncs, la posició del govern de Rajoy complica la possibilitat de rebuig a la independència i el que més comptarà és la voluntat. La del Govern català de traslladar políticament el resultat que en surti, i la del Govern espanyol de prohibir que qualsevol resultat sigui possible.