Trump i la immigració

Santayana 2.0

La UE passa de puntetes per la infàmia dels centres per a immigrants als EUA, potser per no haver d'afrontar les seves creixents vergonyes en el tracte als estrangers

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48256927 ciudad juarez  mexico   may 20  migrants hold hands as they 190521192330

zentauroepp48256927 ciudad juarez mexico may 20 migrants hold hands as they 190521192330 / MARIO TAMA

És probable que en tota la història de la humanitat el mal no hagi assumit mai un aspecte tan banal. Un país presidit per una estrella de 'reality show', amb una opinió pública al·lèrgica a les idees complexes, discuteix ara sobre un tuit de la congressista Alexandria Ocasio-Cortez. El quid de la qüestió és l’oportunitat, o la falta d’aquesta, d’anomenar  camp de concentració els punts d’internament per a immigrants il·legals de l’agència de fronteres dels Estats Units. La discussió, i la discussió sobre la mateixa discussió, enterboleixen les dades que sabem sobre aquests camps: en aquests, segons diversos testimonis -entre els quals es troba un terrorífic article de la revista New Yorker'- es tanca menors separats per la força de les seves famílies, amb temperatures extremes, i sense la mínima higiene.

Notícies relacionades

En alguns centres de detenció els menors dormen en gàbies, se’ls neguen les mantes, els bolquers, el sabó o la pasta de dents, i sovint són els mateixos nens els que s’han de cuidar d’altres de menors. Davant d’aquesta ignomínia hi ha la còmoda temptació de quedar-se en el dictum de Santayana i afirmar que el poble que no coneix la mateixa història està condemnat a repetir-la. Però als Estats Units queden encara molts supervivents tant de l’Holocaust -arribats al país després del final d’aquest- com dels camps d’internament per a japonesos de la segona guerra mundial, i el seu sofriment de llavors ja ha fet que cridin l’atenció sobre el moment immediat.

Trump ja va promoure des de la campanya una política duríssima contra els immigrants, conscient que els seus votants no només no se n’escandalitzarien, sinó que la recolzen. I mentrestant, la UE passa de puntetes per aquesta infàmia, potser per no haver d’afrontar les seves creixents vergonyes en el tracte als migrants. Però si Europa vol mantenir qualsevol senyal de lleialtat als seus valors fundacionals ha de mostrar la valentia i la decisió que la van acompanyar en el seu passat més fosc.