Els Mossos tenien identificat l'imam de Ripoll
El conseller d'Interior matisa ara que la resposta va incloure que el clergue era en aquesta localitat
Els Mossos no van activar cap investigació perquè, segons mantenen, es va tractar d'una consulta informal
fcasals39718826 una furgoneta arrolla a varias personas en la rambla de barc170817191605
El conseller d’Interior, Joaquim Forn, va revelar ahir en una entrevista a la cadena SER que el correu de resposta que el sergent de l’Àrea Central d’Anàlisi dels Mossos d’Esquadra va enviar a un policia local de Bèlgica, preocupat per l’arribada al seu país de l’imam Abdelbaki Es Satty el gener del 2016, va incloure l’aclariment que aquest clergue, sospitós de radicalitzar els joves que van perpetrar els atemptats de Barcelona i Cambrils en què van ser assassinades 16 persones el 17 d’agost, estava treballant d’imam a Ripoll.
La resposta d’aquest correu va ser enviada el març del 2016, dos mesos després de la petició per part del policia belga. Segons la versió dels Mossos, el diàleg dels dos policies va ser informal i entre dues persones que havien travat amistat després de coincidir en un congrés europeu. En cap cas, va reiterar, es va tractar d’un avís. Simplement va ser un requeriment d’informació que ni tan sols es va gestionar per la via oficial. Per aquests dos motius, el correu belga no va activar cap investigació policial ni va posar sobre avís la Comissaria General d’Informació sobre l’imam.
Fins ara, no obstant, no s’havia revelat que aquest sergent, no adscrit a l’àrea antiterrorista, va incloure en la resposta del correu que l’imam Es Satty ja havia tornat a Catalunya i es trobava novament exercint a Ripoll. Fonts de la Conselleria d’Interior no van voler aclarir els dubtes que van suscitar les paraules de Forn. Per exemple, com aquest sergent va obtenir la informació o si més persones de la comissaria van tenir coneixement de la petició d’informació de la policia belga.
«EMPADRONAT»
El president de la comunitat islàmica de Ripoll, Alí Yassine, ha explicat a aquest diari que els Mossos van contactar amb ell «cap a l’abril» del 2016 per preguntar-li si Abdelbaki estava treballant a la mesquita de la població. «Estava empadronat a Ripoll, tothom sabia que Abdelbaki estava aquí, no el teníem amagat», va afegir.
La publicació de l’existència d’aquest correu per part dels mitjans de comunicació ha indignat la policia catalana. L’e-mail en concret deia això: «Volia demanar-te si hi ha la possibilitat d’indagar sobre una persona que vol treballar aquí, a Vilvoorde, com a imam. En el fitxer adjunt trobaràs la seva identitat. Sé que s’està plantejant anar a Barcelona al febrer i que està casat allà. Quanta més informació puguis compartir sobre aquest individu, ¡millor!»
La resposta que el policia català va enviar al seu homòleg belga, segons els Mossos, demostra que a ells no els constava cap antecedent de l’imam, malgrat que Es Satty havia complert 4 anys per tràfic de drogues a la presó de Castelló, entre el 2010 i el 2014 i, segons ha revelat Europa Press, també va ser condemnat a mig any de presó el 2003 per intentar introduir a Espanya de manera il·legal un ciutadà que viatjava amb un passaport falsificat.
En el correu del sergent català es va afegir així mateix que un cosí d’Es Satty, Mostapha, havia sigut investigat en el marc de l’operació Xacal, activada després dels atemptats d’Atocha de l’11-M contra una cèl·lula jutjada per reclutar terroristes. La sentència d’aquest judici va ser finalment invalidada per una absolució del Tribunal Suprem per falta de proves.
ANTECEDENTS
Notícies relacionadesEl que el policia català no va posar en aquest e-mail va ser que en aquesta operació del Cos Nacional de Policia el mateix Abdelbaki també va ser investigat. Segons els Mossos, ni el sergent ni ningú al cos va tenir coneixement abans dels atemptats dels antecedents penals d’Es Satty ni tampoc de les indagacions de la policia espanyola, que va arribar a punxar el telèfon de l’imam.
D’altra banda, la policia del Marroc investiga si un dels tres detinguts en aquest país després dels atemptats de Catalunya, concretament Hicham Ennadih, un butaner que va residir a Ripoll, va ser qui va subministrar a la cèl·lula gihadista les bombones que emmagatzemava al xalet d’Alcanar. Ennadih va ser butaner i va residir al domicili de Ripoll on podria haver viscut o almenys tingut estada temporal Youness Abouyaaqoub, abatut pels Mossos i presumpte autor de l’atemptat de Barcelona.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global