ATEMPTATS A BARCELONA

Zoido confirma que un detingut al Marroc va proporcionar les bombones d'Alcanar

El ministre s'entrevista amb el seu homòleg marroquí per intercanviar informació antiterrorista

Destaca la col·laboració existent, que ha permès 12 operacions contra el gihadisme

zentauroepp39854952 spain  s interior minister juan ignacio zoido speaks after h170829184535

zentauroepp39854952 spain s interior minister juan ignacio zoido speaks after h170829184535 / Abdeljalil Bounhar

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Madrid

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, s'ha reunit aquest dimarts a Rabat amb el seu homòleg marroquí, Abdelouafi Laftit. Volia conèixer de primera mà l'abast de la investigació portada a terme al Marroc en relació amb els atemptats de Barcelona i Cambrils (Baix Camp). Del Marroc procedien 11 dels 12 membres de la cèl·lula terrorista que va cometre els atropellaments múltiples que van causar 16 morts i més d'un centenar de ferits. L'únic que havia nascut a Espanya, Moussa Oukabir, també tenia nacionalitat marroquina.

Des que van tenir lloc els atemptats de Catalunya i es va saber que un dels detinguts a la presó, Driss Oukabir, havia estat al Marroc fins a tres dies abans, les autoritats marroquines van començar a interrogar desenes de persones que poguessin tenir relació amb algun membre de la cèl·lula. En total, van arrestar tres persones.

El ministre ha explicat que un d'ells, venedor de butà, detingut a Casablanca, va ser "presumptament qui va subministrar les bombones trobades a Alcanar". La casa de la localitat tarragonina servia de base d'operacions a la cèl·lula que va actuar a Catalunya i després de l'explosió d'aquesta vivenda, que estava ocupada pels terroristes, es van trobar més de 120 bombones de butà que presumptament havien de ser utilitzades pels terroristes en un o diversos atemptats contra monuments emblemàtics de Barcelona.

L'altre arrest va tenir lloc a la localitat d'Uxda i es tracta d'un familiar d'un dels components de la cèl·lula que va atemptar a Espanya. "Tots dos han sigut posats en llibertat després de prendre'ls declaració", ha assenyalat el ministre a la roda de premsa posterior a la reunió amb el seu homòleg marroquí, informa Europa Press.

Contra interessos espanyols

Segons el ministre, la policia del Marroc ha fet una tercera detenció, en aquesta ocasió sense relació amb els atemptats de Catalunya. Es tracta d'un individu arrestat a Nador, que continua detingut, i que amenaçava amb atemptar contra interessos espanyols a Rabat i Nador. No obstant, el ministre ha dit que "encara no havia fet passos concrets per cometre cap atemptat".

Com a exemple de la cooperació “necessària, magnífica i lleial” entre els dos països en relació amb la seguretat, però especialment contra el terrorisme, el crim organitzat i la tràfic d'éssers humans, el ministre va citar les 12 operacions conjuntes portades a terme entre el 2014 i el 2017, l'última al maig, en què van ser detinguts tres gihadistes, dos a Badalona i Salou i un a Tànger, acusats de formar part d'una cèl·lula terrorista de l'Estat Islàmic. Des que el juny del 2015 es va elevar a 4 el nivell d'alerta antiterrorista, s'ha detingut, gràcies a la col·laboració marroquina, 175 presumptes terroristes.

Prevenció de la radicalització

Notícies relacionades

Zoido i Laftit han coincidit que la prevenció i la lluita contra la radicalització violenta són els pilars fonamentals en què s'ha de basar la política antiterrorista. Per contrarestar l'amenaça terrorista, “hem d'actuar en tots els àmbits possibles, començant per les arrels on es gesta la ideologia terrorista, és a dir lluitant fermament contra la radicalització”. En aquest sentit, els dos ministres de l'Interior han assenyalat que l'amenaça terrorista és “un fenomen complex, que està en constant evolució i la nostra obligació és intentar anar sempre davant, fent els passos necessaris per prevenir aquesta amenaça”.

Tots dos s'han reafirmat en la necessitat de reforçar l'intercanvi d'informació entre els dos països sobre individus susceptibles d'incitar a la radicalització així com sobre les activitats transfrontereres considerades d'especial seguiment i vigilància en matèria de seguretat.