BARÒMETRE DEL GESOP

El 58,4% de catalans opinen que el debat independentista ha fet mal a la convivència

El 40% ha deixat de parlar de política amb algun familiar o amic

El 12% ha trencat relacions i un 12% més ha sortit de xats de Whatsapp

rjulve40538186 an estelada  catalan separatist flag  and spanish flag hang 171023200528

rjulve40538186 an estelada catalan separatist flag and spanish flag hang 171023200528 / GONZALO FUENTES

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

¿Ha abandonat algun grup de Whatsapp a causa del debat sobre la independència? Si ho ha fet (no val si només ho ha pensat), sàpiga que forma part del 12,3% de catalans que s'han trobat en aquesta situació. Es tracta d'un percentatge relativament baix, força allunyat del que reflecteix una pregunta més genèrica plantejada en l'últim baròmetre del GESOP: ¿Com creu que el debat sobre la independència està afectant la convivència entre els catalans? En aquest cas, el 58,4% del global d'enquestats responen que les relacions socials s'han vist afectades negativament, una xifra que es dispara al 83,3% quan contesten persones contràries a la secessió i que es queda en el 31,4% quan opinen sobiranistes. En aquest segon sector, el 22,2% creu que el debat fins i tot està millorant la convivència.

El pandemònium polític abans anomenat procés s'ha convertit els últims mesos en monotema de conversa en una infinitat de cases i centres de treball. I la tensió no ha fet res més que créixer en més d'un. El 63,5% dels entrevistats asseguren que se senten còmodes per expressar lliurement les seves idees al voltant d'aquesta qüestió, una xifra que puja al 80,8% entre la població independentista. No obstant, també s'han d'introduir diversos matisos. El primer, que el 34,6% de catalans (hi ha un 1,9% de no ho sap, no contesta) que diuen que no poden parlar amb comoditat de l'assumpte suposa la xifra més alta des que es formula aquesta pregunta (desembre del 2013). I el segon, que per primera vegada en aquest tipus de sondejos el percentatge de no independentistes que senten que no es poden expressar amb llibertat sobre aquest debat (49,8%) supera el dels integrants d'aquest bloc que diuen que no tenen cap problema (48,3%). Pel que fa a afinitats ideològiques, els votants de la CUP (91,7%) són els que menys incomoditats troben a l'hora d'expressar els seus arguments, mentre que el 68,1% dels del PSC estan a l'altre extrem.

Ni parlar del tema

El 40,6% de les persones que han participat en l'enquesta expliquen que han deixat de parlar de política amb algun amic o familiar per culpa del debat sobiranista. El 12,8%, a més, han arribat fins al punt de trencar la relació amb altres persones per aquest motiu.

Notícies relacionades

Novament, és en el sector no independentista on els percentatges arriben a les xifres més elevades. Gairebé dos de cada 10 persones contràries a la secessió (el 18,4%) ja no es parlen amb gent pròxima arran del monotema polític, i el 47,8% ha aparcat aquesta qüestió en les seves converses amb amics o familiars. És més, la majoria (el 51,9%) s'ha reprimit en alguna ocasió a l'hora d'opinar sobre aquest assumpte. Un panorama que dista del que pinten els independentistes, ja que d'aquests últims només el 6,8% ha trencat la relació amb algú per culpa de l'‘assumpte’ i tot just el 36% s'ha reprimit en una conversa respecte a aquesta qüestió. Un de cada tres sí que ha deixat de parlar de política amb amics i familiars.

Els xats de Whatsapp

Tornant al Whatsapp però perpetuant-se les diferències, només el 8,4% dels secessionistes han abandonat algun xat “a causa d'aquesta qüestió”. En canvi, el 15,9% dels contraris a la independència han pitjat el botó de “sortir del grup”. En aquest bloc, els que més ho han fet han sigut els electors del PP (26,3%), el PSC (22,2%) i Ciutadans (21,9%), mentre que en el flanc independentista han sigut els votants del PDECat (8,5%), seguits dels d'ERC (7,9%). Per edats, els que més han optat per aquesta acció han sigut els catalans d'entre 30 i 44 anys (el 15,3%).