Podem xoca amb el PSOE per la renovació del CGPJ

Els morats critiquen que els socialistes donin el pacte amb el PP per fet

La Moncloa insisteix que l'acord amb Pablo Casado «està tancat»

adrilastraechenique

adrilastraechenique / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE no només està molestant el PP en els seus intents per aconseguir la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que fa dos anys que està en funcions, amb una composició conservadora, triada durant la majoria absoluta de Mariano Rajoy. El malestar també s’estén a Unides Podem, socis a l’Executiu de coalició. Aquest dimarts els morats van carregar contra el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, per donar per fet l’acord amb els populars el dia anterior, i alhora van defensar que la polèmica reforma del sistema d’elecció de l’òrgan de govern dels jutges ja es reactivi en el Congrés. Però aquestes crítiques no van alterar els socialistes, que van insistir que l’entesa amb el partit de Pablo Casado «està tancada». La modificació legal, van explicar, només arrencarà en cas que el pacte salti pels aires, com va passar a l’estiu.

Es tracta de l’enèsim pols dins de la coalició. Unides Podem se sent exclòs de les negociacions sobre el CGPJ i tem que al final el PSOE, amb l’objecte de la renovació, accedeixi a l’exigència del PP, que rebutja que en l’organisme hi hagi vocals proposats per la formació de Pablo Iglesias. Els morats també consideren que la reforma del sistema d’elecció de l’organisme, pel qual n’hi hauria prou amb la majoria absoluta del Congrés i faria que el PP deixés de ser imprescindible (ara se’n requereixen tres cinquens), és bona en si mateixa.

Els socialistes, en canvi, argumenten que la modificació legal és, sobretot, una mesura de pressió al PP. Només s’activarà si els conservadors donen un nou cop de porta a l’acord. Si hi ha pacte, per tant, no hi haurà reforma. I el PSOE continua assegurant que hi ha pacte, només que el PP, temorós que Vox exploti aquesta aliança, no s’atreveix a exterioritzar-ho. Però els socialistes, per tranquil·litzar els seus socis, també continuen defensant la presència en el CGPJ de membres proposats per Unides Podem.

Mentre Podem demana activar ja la reforma del sistema d’elecció, el PSOE es dona un «temps prudencial» 

Els conservadors, mentrestant, venen a donar per bona en privat la versió del PSOE, però en públic refreden l’acord. El seu secretari general, Teodoro García-Egea, va descartar que el pacte se segelli abans que acabi l’any. Els temps són clau. A mitjans de desembre, el PSOE haurà de decidir si inclou entre les seves proposicions la reforma del sistema d’elecció del CGPJ.     

Sense marge d’espera

«No podem esperar més», va dir el president del grup parlamentari d’Unides Podem, Jaume Asens, exigint al PSOE que reactivi la modificació legal. El dirigent morat va assegurar que la «falta de cooperació del PP» per renovar l’òrgan dels jutges deixa clara la necessitat d’un canvi en la llei que rebaixi la majoria necessària per elegir els membres del CGPJ.

Després de l’«enèsim cop de porta del PP», va dir Asens, és necessari treure del congelador la reforma que van presentar el PSOE i Unides Podem i que després va paralitzar Pedro Sánchez com a gest de bona voluntat cap a Casado. «El termini que es va donar al PP ja ha acabat», va afirmar Asens. Unides Podem pretén que una vegada els Pressupostos rebin el vistiplau aquesta setmana en el Congrés, el Govern reprengui la reforma. En un primer moment, Asens va criticar que Campo anunciés un pacte sense comptar amb Unides Podem. Però hores després va rectificar. «La mateixa resposta del PP certifica que aquest acord no existeix», ha dit en el Congrés. 

El partit d’Iglesias se sent exclòs de la negociació amb el PP, que porten els socialistes en exclusiva 

No obstant, la part socialista del Govern, que és majoritària i porta en exclusiva la negociació amb el PP, assegura que sí que hi ha acord. Poc després de les paraules d’Asens, la portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, va ser categòrica des de la Moncloa. «El Govern ha tancat un pacte amb el PP per a la renovació del CGPJ. Estem d’acord en els termes en què s’hauria de plantejar aquesta renovació. El que passa és que quan el PP ha de posar data al que s’ha acordat, se’n desdiu», va dir la també ministra d’Hisenda. En una nova mostra del duel amb Podem, Montero va demanar un «temps prudencial» abans de reactivar la reforma del sistema d’elecció.

Les aliances morades

En la proposició de llei presentada per socialistes i morats s’estipula que la renovació del CGPJ continuarà necessitant una majoria reforçada (tres cinquens de la Cambra) en una primera votació. Si no prosperés, en la segona votació només faria falta una majoria absoluta (la meitat més un de la Cambra). Per arribar a aquesta xifra, Asens va afirmar que l’aprovació dels comptes públics marca el camí a seguir amb la majoria de la investidura.

Notícies relacionades

A més, entre els plans de Pablo Iglesias hi ha consolidar les relacions amb ERCPNB i EH Bildu. Els col·laboradors del vicepresident segon afirmen que introduir aquests partits en la negociació del CGPJ seria una bona manera de bastir ponts, tot i que la seva participació només seria possible si es porta a terme la reforma. 

La pressió del dirigent morat també es va encaminar a forçar la posada en llibertat dels polítics catalans presos. Segons va dir, «seria positiu» que estiguessin en llibertat per fer front a les eleccions catalanes del 14 de febrer. Les vies per aconseguir-ho, va enumerar, són els indults, «una figura que està pensada per a aquests supòsits», i la reforma del delicte de sedició.