En el TSJC

L’exdiputat Costa abandona el judici de Torrent i el tribunal decideix continuar

  • El fiscal carrega contra l’exdiputat i al·ludeix que la seva estratègia és «basta i infantil», mentre que el tribunal debat si se li pot nomenar a l’acusat un advocat d’ofici

L’exdiputat Costa abandona el judici de Torrent i el tribunal decideix continuar

DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’exdiputat i exmembre de la Mesa del Parlament, Josep Costas (JxCat), ha abandonat aquest dijous el judici en el qual se’l jutja, juntament amb l’expresident de la Cambra catalana, Roger Torrent, i dos excompanys més, per presumpta desobediència al Tribunal Constitucional per haver admès a tràmit una resolució a favor del dret a l’autodeterminació i una altra contra la monarquia. L’exparlamentari, que es defensa ell mateix com a advocat, va prendre aquesta decisió després que els magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) rebutgessin la seva petició d’anul·lar el procediment. El tribunal va acordar, tanmateix, continuar la vista, perquè no es podia nomenar un advocat d’ofici sense el consentiment de l’acusat, com seria el cas. «¿Quina funció podia tenir», va recalcar el president de la sala. Costa, va afegir, pot tornar a estrades quan vulgui durant la vista.

Segons Costa, el tribunal no està legitimat per dictar sentència («és un atac a la democràcia») i, per tant, és un «simulacre de judici» en el qual es vulneren els seus drets, per la qual cosa pensa denunciar-ho al Tribunal Europeu de Drets Humans. Els magistrats s’han vist obligats a suspendre durant uns minuts el judici, ja que Costa no només està imputat, sinó que actua com a advocat defensor. Com a acusat i per la pena que se sol·licita, podria no estar en el judici, però com a lletrat no. Així es va obrir la possibilitat que el mateix tribunal es posi en contacte amb el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona perquè designi un advocat d’ofici a Costa, tot i que aquest, al final, els jutges van decidir desestimar-lo

«Com a advocat no he cursat proves, no interrogaré els testimonis i no tinc la intenció de fer conclusions. Com a lletrat no participaré en aquest judici», va etzibar l’exdiputat abans d’aixecar-se de l’estrada i encaminar-se a la porta de la sala. Com a acusat, en canvi, la llei li permet absentar-se per la pena que se li reclama. El president del tribunal el va comminar que es parés per advertir-li que l’hauran de designar un advocat d’ofici. L’exparlamentària va repetir els seus arguments, per la qual cosa els togats s’han retirat a deliberar.

Davant aquesta insòlita situació, el fiscal José Joaquín Pérez de Gregorio va carregar contra Costa i va assegurar que aquesta reacció era la prevista, ja que, al seu entendre, l’exdiputat està intentant per tots els mitjans («va recórrer fins a les providències») la «dilació» del judici i que aquest no se celebri. Va qualificar de «muntatge» l’abandonament per part de l’acusat de les estrades, una acció que, va remarcar, podria ser constitutiva de desacatament. «És una estratègia basta i infantil», va expressar l’acusació pública, amb l’únic objectiu «que aquest judici no se celebri». L’advocat de Vox va qualificar l’abandonament de Costa de «frau processal» i «falta de respecte al tribunal», mentre que la defensa dels altres acusats van mostrar el seu «respecte» a la decisió del seu company.

La inviolabilitat

Abans d’aquest incident, el tribunal va acordar que decidiria en la sentència la petició de les defenses que els acusats gaudeixen d’immunitat parlamentària i per tant no poden ser jutjats per presumpta desobediència al Tribunal Constitucional per haver admès a tràmit una resolució a favor del dret a l’autodeterminació i una altra contra la monarquia.

Els advocats dels acusats van sol·licitar al tribunal l’anul·lació del procediment judicial per diversos motius. El lletrat de Torrent, Andreu Van Den Eynde, va afirmar que els imputats gaudeixen d’inviolabilitat parlamentària, un dret que, a parer seu, pretén «protegir» el Parlament i els seus membres, que, en el cas que es jutja, defensaven «l’interès públic» de debatre sobre la independència de Catalunya i la monarquia. Va afirmar que la llibertat d’expressió dels diputats també ha d’estar garantida i que, per tant, la seva inviolabilitat és «absoluta, perpètua i innegociable».

Notícies relacionades

La resta d’advocats defensors es van adherir a aquest plantejament, tot i que els d’Adriana Delgado (ERC) i Eusebi Campdepadrós (JxCat) també van al·legar que el TSJC no és competent per jutjar els seus representats, ja que ja no són diputats i han perdut l’aforament. Josep Costa (JxCat), que es defensa a si mateix, va indicar que el tribunal no té «jurisdicció, ni independència, per celebrar el judici». Tots van exigir l’expulsió de Vox com a acusació.

Els lletrats del Parlament

El judici, per tant, continuarà aquest dijous amb les declaracions com a testimonis d’exlletrats del Parlament que hauran de corroborar si van avisar o no que les resolucions sobre l’autodeterminació i la monarquia podien ser contràries als mandats del Tribunal Constitucional. La fiscalia reclama per a Torrent, Costa i Campdepadrós un any i vuit mesos d’inhabilitació i una multa de 30.000 euros, i per a Delgado sol·licita un any i quatre mesos i una multa de 24.000 euros perquè només va participar en una d’aquestes tramitacions.