Alimentació
Eliminar el gluten sense ser celíac pot ser perjudicial
Pot implicar una reducció del consum de grans sencers i fibra, que són beneficiosos per a la salut cardiovascular
/
Eliminar el gluten de la dieta en adults sans implica "beneficis dubtosos per a la salut", segons una anàlisi de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona, que assegura que no hi ha proves científiques que justifiquin que els adults sans segueixin una dieta sense gluten.
L'anàlisi, realitzada en el marc del projecte Nutrimedia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), considera que eliminar el gluten de la dieta pot implicar una reducció del consum de grans sencers i fibra, que són beneficiosos per a la salut cardiovascular.
Segons la UPF, "a penes hi ha dos estudis que analitzen aquesta qüestió i són estudis de tipus observacional, amb una qualitat global molt baixa" i que "en cap cas poden establir una relació causa-efecte entre el consum d'aliments sense gluten i beneficis per a la salut".
L'anàlisi atribueix l'increment de les vendes d'aliments sense gluten "més a les potents campanyes de màrqueting que a raons de salut".
Encara que l'oferta més important de productes sense gluten "ha fet la vida més fàcil a l'1% de la població europea afectada de celiaquia o al·lèrgia al gluten, l'increment de les vendes d'aquest tipus de productes sembla tenir més relació amb les potents campanyes de màrqueting que s'han portat a terme en els últims anys, tot i ser productes molt més cars que els seus anàlegs amb gluten", recalca l'anàlisi.
Màrqueting
La investigació assenyala que aquestes campanyes han tingut una gran influència en la percepció del possible risc derivat del consum de gluten en la població general, fent creure que els productes sense gluten són una alternativa més saludable que els que en contenen.
Nutrimedia és un projecte de l'Observatori de la Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra (OCC-UPF), creat amb la col·laboració del Centre Cochrane Iberoamèrica i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia.
Notícies relacionadesL'objectiu de Nutrimedia és avaluar el grau de confiança científica que mereixen determinats missatges sobre alimentació i nutrició (en forma de notícies, anuncis, mites i preguntes del públic).
Els resultats de les avaluacions, que es publiquen a la web del projecte, pretenen oferir dades i criteris científics per ajudar els ciutadans a prendre decisions informades sobre l'alimentació i la salut, així com a promoure la divulgació de la nutrició basada en l'evidència científica.
- Una segona Casa Orsola a l'Eixample: Barcelona investiga la compra i buidatge d'una finca que va burlar el tanteig i retracte
- Apunt El mitjó de Mbappé
- Adéu al mite de les 8 hores: La ciència revela les hores de son per a una salut òptima
- Predicció meteorològica Una massa d’aire polar portarà fred, pluja i neu a Catalunya a partir de divendres
- L’Audiència de Girona avala els desallotjaments exprés
- Nou cicle republicà Els crítics d’ERC es reactiven per condicionar el nou full de ruta de Junqueras
- Possible corrupció La CUP demana a Antifrau que investigui l’exdirector de FGC per un presumpte delicte en l’adjudicació de contractes
- Paral·lel Barcelona inicia la rehabilitació de l’històric Teatre Arnau després d’anys d’abandonament
- Violència contra menors El primer any d’implantació del ‘model Barnahus’ gairebé triplica la detecció de maltractament sexual infantil a Catalunya
- Educació a Catalunya Un de cada tres docents catalans opta al pròxim concurs de trasllats, un sotrac que ja tensa els centres