LES ULLERES, NECESSÀRIES

Alerta pels danys del sol als ulls dels nens i gent gran

El cristal·lí dels infants i dels operats de cataractes és més vulnerable

Els expertos avisen que la radiació solar a la vista s'acumula, com a la pell

zentauroepp39394329 ferran nadeu  sociedad17 00 f  els experts recomanen protegi170722090301

zentauroepp39394329 ferran nadeu sociedad17 00 f els experts recomanen protegi170722090301 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Carme Escales / Barcelona

Tovallola, aigua i protecció solar per a la pell són elements pràcticament imprescindibles en les sortides a la platja o a la piscina. De les ulleres de sol tampoc se n’obliden els que ja s’han acostumat a portar-les, però que no solen ser ni nens, ni persones grans, encara que els especialistes en oftalmologia adverteixen que la protecció dels ulls de la radiació solar és necessària en totes les edats. 

    

L’ull compta, per naturalesa, amb sistemes de protecció natural davant l’impacte de la llum solar. Parpelles, còrnia, cristal·lí i la mateixa pigmentació de l’iris protegeixen de l’excés de llum. «Però aquests sistemes de protecció natural no són suficients davant una exposició llarga i intensa a la llum del sol, especialment en certes èpoques de l’any, com ara a l’estiu, i en hores punta, com el migdia, quan la radiació solar és tres vegades superior a la de la resta de l’any», precisa el metge Joaquim Tarrús, oftalmòleg de l’Hospital Josep Trueta de Girona i de l’Hospital Comarcal de la Garrotxa.

    

En el cas dels nens i nenes, que passen tantes hores durant l’estiu en piscines, sumant a la llum directa del sol el reflex d’aquesta a l’aigua, els especialistes recomanen més encara protegir els seus ulls amb ulleres de sol o, almenys, resguardar-se’n portant gorra. Els germans Abel i Ruth Paredes de Santa Perpètua de Mogoda són una verdadera excepció. Tenen 9 i 7 anys i al sortir de casa, sobretot en els assolellats dies d’estiu, porten les ulleres de sol que cadascun d’ells va elegir en una òptica. 

UNA LLIÇÓ MÉS

«Igual que els hem explicat que s’ha de menjar fruita i verdura, i cal posar-se crema per evitar les cremades a la seva pell pel sol, també han après que s’han de protegir els ulls de la llum solar», explica la mare, Isabel Román. A la piscina i a la platja, els germans Paredes usen ulleres amb ventosa, perquè els encanta submergir-se. «Els adults sabem autoprotegir-nos del sol. En canvi, els nens, que no es queixen mai, i les persones grans, moltes de les quals estan operades de cataractes i porten implantada una lent intraocular, no són tan conscients dels perills del sol sobre els seus ulls», indica el doctor ­Tarrús.

    

«A més a més, el cristal·lí dels nens i joves és molt transparent i les lents intraoculars també. Per tant, en aquests supòsits és quan fa falta una protecció ocular més elevada a l’estiu», apunta l’oftalmòleg.

A LES PISTES D’ESQUÍ

La història de les ulleres de sol ens mostra que el seu ús és molt contemporani, i en els nens, a penes avui s’ha popularitzat. Encara es considera superflu, innecessari i, en certa manera, una pijada o esnobisme, que els nens, i també les persones grans, portin ulleres de sol. Només a les pistes d’esquí s’acostuma a veure nens portant-les. «Però la radiació solar és acumulativa, i el pitjor dany per a l’ull, igual que per a la pell del seu voltant, és a llarg terme. Les conseqüències d’una exposició solar del nen s’observen al final de l’edat adulta», exposa l’oftalmòleg ­Tarrús.

    

¿Quin és el criteri per elegir les ulleres de sol adequades? «La primera recomanació és exigir que s’acompanyin del prospecte, similar al dels medicaments, que especifica les característiques del filtre de la llum ultraviolada», indica Fabio Delgado, òptic optometrista i director tècnic de Cottet. «Les ulleres, a més a més, han de portar marcat el segell de la Comunitat Europea (CE), que confirma que estan homologades», afegeix l’especia­lista.

    

Una altra consideració a l’elegir les ulleres són les activitats que s’hi realitzaran. Això ajudarà a elegir el tipus de filtre i colors més idonis per a cada situació. «Si es condueix molt amb les ulleres de sol, els filtres polaritzats van bé, i si són grisos, millor, perquè distorsionen menys», apunta Fabio Delgado, director òptic de Cottet. «En el cas d’un socorrista de piscina, el color del vidre no és tan important, pot ser marró o verd, però el filtre polaritzat a les seves ulleres de sol contribueix a eliminar els reflexos de l’aigua, perquè suavitza el contrast, de manera que millora la visibilitat sobre la piscina», afegeix. 

    

«Pensades especialment per als nens, hi ha models d’ulleres de silicona i formes més còmodes per a ells», exposa l’òptic. «Encara que cada vegada hi ha més conscienciació sobre la necessitat de protegir els ulls de la llum solar, també en nens, encara veiem en platges i piscines la canalla empastifats de dalt a baix de crema de protecció solar per a la pell, però mentre tots els adults acostumen a portar ulleres de sol, els menors van sense i a vegades també sense gorra », puntualitza Delgado. «I és la protecció d’ara la que evitarà problemes pitjors en el seu futur», adverteix.

Notícies relacionades

    

També en alta muntanya l’exposició als rajos del sol triplica el seu impacte sobre pell i ulls. Per això s’ha de comptar més encara amb protecció ocular. «I la manera d’assegurar-nos que unes ulleres de sol compleixen les normes de seguretat i que ens aconsellin bé, és adquirint-les en establiments d’òptica autoritzats», diu Joaquim Tarrús del Josep Trueta de Girona. 

Evitar lents sense filtre de llum ultraviolada

Usar ulleres fosques de mala qualitat que no filtren els raigs ultraviolats és pitjor que no portar cap tipus d’ulleres, si parlem de protocols de seguretat ocular, segons explica l’especialista en oftalmologia de l’Hospital Josep Trueta de Girona Joaquim Tarrús. «Les ulleres de sol que no filtren els raigs ultraviolats redueixen la il·luminació, provocant la dilatació de les nostres pupil·les, però els rajos UV, al no ser filtrats per les lents, perjudiquen més les estructures oculars», justifica l’expert. 
    

Temes:

Nens Malalties