Viatges

Augment exponencial dels desplaçaments en el primer cap de setmana sense alarma

  • Els viatges per carretera han recuperat el nivell d’abans de l’arribada del virus, amb 3,6 milions de desplaçaments de divendres a diumenge

  • Els aeroports han programat 500 vols més que el cap de setmana anterior, si bé, trens i avions encara estan en nivells inferiors al 2020

Augment exponencial dels desplaçaments en el primer cap de setmana sense alarma
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Com era d’esperar, el primer cap de setmana complet sense estat d’alarma ha disparat els desplaçaments cap a les costes, els pobles i les segones residències. Després del paraigua legal que ha permès restringir gairebé sis mesos els viatges tret de dins de l’autonomia, municipi o comarca, en funció del nivell d’incidència de Covid, els espanyols tenien moltes ganes disfrutar de les bones temperatures al camp o la platja, de fer turisme o de visitar els familiars que viuen més lluny i amb qui la pandèmia ha obligat a mantenir una relació exclusivament telemàtica, per pròxims que siguin.

De divendres a diumenge s’han produït 3,6 milions de desplaçaments de llarg recorregut, cosa que suposa un 4% més que en un cap de setmana equivalent el maig del 2019, abans de l’arribada del virus. I, segons les dades facilitades per la Direcció General de Trànsit (DG), s’han produït un 37% més de viatges per carretera que en el mateix període de la setmana anterior, quan diumenge va entrar en vigor el final dels tancaments autonòmics perimetrals. Per tant, era el primer cap de setmana complet sense aquesta restricció.

Per això, una de les imatges que ha deixat el període festiu han sigut els embussos quilomètrics, sobretot d’entrada i sortida a la Comunitat de Madrid, on el dia 15 es va celebrar la festivitat de San Isidro. En aquesta autonomia, s’ha registrat un augment del 50% en els desplaçaments respecte als registrats la setmana anterior. També s’han produït retencions a les localitats costaneres.

Viatges per tren

Així mateix, hi ha hagut més viatges per tren i avió. Renfe ha afegit, de fet, 41 nous trens a les circulacions programades, cosa que ha suposat reforçar amb 15.413 noves places les línies dels principals corredors. Per exemple, entre Madrid i Barcelona, s’han ofert 9 serveis addicionals, amb 3.654 seients.

La línia Madrid-Sevilla s’ha vist reforçada amb 14 trens i 4.830 places i la de Madrid fins a Màlaga, amb 10 trens i 3.340 places, segons la informació difosa per Europa Press.

Així mateix, amb motiu del Dia de les Lletres Gallegues aquest dilluns 17 de maig, Renfe ha identificat una alta demanda de tornada per a aquest dia des de Madrid, per la qual cosa ha reforçat els trens disponibles.

Tot i així, en els desplaçaments ferroviaris no s’han recuperat els nivells anteriors a la pandèmia. Renfe encara ofereix entre un 40% i un 50% de les places que operava abans de març del 2020 en els seus serveis comercials, és a dir, a l’AVE i Llarga Distància. Ara la demanda és d’uns 40.000 viatgers diaris per a tota aquesta xarxa. Segons ha anunciat el ministre de Foment, José Luis Ábalos, la recuperació d’entre el 70% i el 75% dels viatges s’assolirà al juny. 

Els vols

Notícies relacionades

Així mateix, als aeroports els desplaçaments s’estan recuperant, però encara són lluny dels nivells prepandèmia. De divendres a diumenge s’han programat 7.000 vols, 500 més que el cap de setmana anterior. Si bé, el 2019 només diumenge i dilluns 12 i 13 de maig se’n van operar 11.700. Això suposa que l’operativa és al 60%, amb l’objectiu de pujar al 70% l’estiu que ve amb l’avenç de la vacunació i les vacances estivals.

Des del Prat aquest cap de setmana s’han operat 850 vols, un número similar al del cap de setmana passat i des de Barajas, 1.100, una xifra idèntica a la registrada del 7 al 9 de maig d’aquest any. Malgrat que l’operació programada és similar, el que sí que podria haver augmentat és l’ocupació dels vols a fi dels tancaments perimetrals. Si bé AENA no difon l’estadística de passatgers fins a obtenir les dades de tot el mes.