Secció recomanada per

Sam Altman recupera el seu lloc com a director d’OpenAI, l’empresa de ChatGPT

@sama

5
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Final al culebró de l’any a Silicon Valley.

La firma tecnològica nord-americana OpenAI, creadora de la plataforma ChatGPT, va anunciar dimecres la tornada com a director executiu del seu cofundador, Sam Altman, acomiadat fa tan sols cinc dies per la seva junta directiva. «M’encanta OpenAi, i tot el que he fet en els últims dies ha sigut per mantenir unit aquest equip i la seva missió», ha celebrat Altman en un missatge publicat a X, la xarxa social anteriorment coneguda com a Twitter.

Durant les últimes i frenètiques hores, Altman i inversors com Microsoft s’havien assegut a negociar amb el consell d’administració de l’empresa d’intel·ligència artificial (IA) per trobar una sortida a la crisi en què s’havia ficat.

Finalment, l’acord aconseguit introdueix canvis importants. «Hem arribat a un principi d’acord perquè Sam torni a OpenAI com a director executiu amb un nou consell format per Bret Taylor (president), Larry Summers i Adam D’Angelo», va publicar la firma en un missatge a X.

De tots tres, només D’Angelo, que ha liderat les negociacions, formava part de l’antic consell d’administració. Taylor va ser codirector executiu de l’empresa de ‘software’ Salesforce i Summers és conegut per haver sigut exsecretari del Tresor dels Estats Units entre 1999 i el 2001, sota la presidència de Bill Clinton.

Èxit d’Altman i Microsoft

En la nova junta directiva no hi ha, de moment, cap dona. No obstant, encara falten sis nous càrrecs per concretar. Qui tampoc sembla aparèixer en l’acord és Emmet Shear, el cocreador de la plataforma Twitch que diumenge passat va ser designat com a director executiu interí d’OpenAI.

A falta de més detalls, la reestructuració actual consolida el poder i beneficia els interessos d’Altman i de Microsoft, principal soci comercial d’OpenAI. «Creiem que és un primer pas essencial en el camí cap a una governança més estable, ben informada i eficaç», ha celebrat Satya Nadella, director executiu del gegant tecnològic nord-americà. «Espero que tingueu un bon dia d’Acció de Gràcies», ha dit Altman a ‘The New York Times’.

Tensions internes

L’acord constata l’expulsió de la junta directiva de de Helen Toner i Tasha McCauley, dues de les responsables de l’acomiadament d’Altman. Totes dues van acceptar la seva dimissió per facilitar un nou començament a OpenAI, però van recolzar que D’Angelo es quedés com a senyal que la junta no s’havia equivocat, segons han explicat fonts internes a ‘The New York Times’.

La relació entre Toner i el director executiu era especialment tenses, segons han informat mitjans nord-americans, una tensió accelerada després que ella publiqués un article acadèmic en el qual denunciava públicament la falta de mesures de seguretat adoptades per OpenAI, demanava «mesures costoses» (sancions) contra la seva pròpia empresa i lloava el treball d’Anthropic, el seu principal rival.

La pressió ha forçat aquests canvis. Dilluns, més de 500 empleats van exigir la dimissió de la directiva al complet i van amenaçar d’anar-se’n a treballar per a Microsoft. En un altre inesperat gir de guió, el gegant informàtic va anunciar el diumenge que fitxava Altman i Greg Brockman, que va dimitir com a president d’OpenAI en solidaritat amb el seu company, per liderar una nova divisió d’IA avançada. Al cap de poques hores, més d’un 95% de la plantilla havia firmat aquesta carta pública.

Entre ells va destacar Ilya Sutskever, el cap tecnològic d’OpenAI que al principi havia recolzat l’expulsió d’Altman. El seu canvi de posició, amb perdó públic inclòs, hauria sigut determinant. Sutskever, clau en el desenvolupament de ChatGPT, seguirà dins de la companyia.

Acomiadament sorpresa

Altman va ser acomiadat de manera fulminant a última hora de divendres, poc abans que tanqués la Borsa de Nova York. El cofundador i conseller delegat d’OpenAI havia sigut clau per convertir aquesta ‘start-up’ en la líder de l’emergent sector de la IA, un èxit recolzat en els 13.000 milions de dòlars d’inversió de Microsoft.

Notícies relacionades

En un breu i dur comunicat, la junta de la companyia va assegurar que Altman «no va ser consistentment sincer en les seves comunicacions [...] i va obstaculitzar la seva capacitat per exercir les seves responsabilitats». No obstant, no va donar més detalls de què havia passat per perdre la seva confiança. Els motius que van portar a la seva sorprenent sortida encara són un misteri. Segons ‘The Verge’, Altman encarregarà una investigació independent per determinar què va passar realment.

OpenAI sembla reprendre el seu rumb d’èxit. Thrive Capital, el fons que lidera una nova oferta de finançament, ha assegurat que continuarà treballant amb la companyia «ara i en el futur». Aquesta operació valorarà OpenAI en més de 80.000 milions de dòlars, cosa que presumiblement la convertirà en la tercera ‘start-up’ més valuosa del món només per darrere de ByteDance, propietària de TikTok, i SpaceX, d’Elon Musk.