De Alfonso engega el ventilador al Parlament
El director d'Antifrau avisa els partits que ha mantingut reunions com la que va tenir Fernández Díaz amb polítics "de tots els colors"
Tots els grups excepte el PP aproven portar al ple la seva revocació
Compareixença de Daniel de Alfonso al Parlament. El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya diu que han “destrossat” la seva intimitat i que és un “cap de turc” electoral. /
«Si això és conspirar, només puc dir que tiri la primera pedra el que estigui lliure del pecat de conspiració». El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, ha engegat aquest dijous el ventilador al Parlament després de l'esclat del 'Fernándezgate' i ha llançat repetits avisos a tots els partits recordant-los que ell ha mantingut més d'un centenar de reunions amb representants «de tots els colors» en què també s'ha parlat de «temes sensibles», de qüestions d'índole similar a les que va tractar amb el ministre.
D'Alfonso va mostrar el seu rebuig que el destituïssin del càrrec perquè considera que no ha actuat amb «negligència», sinó amb «sobrediligència», i va atribuir la difusió de la conversa amb el titular d'Interior al benefici que alguns partits volen obtenir a les portes d'unes eleccions generals. La seva compareixença a la comissió de Afers Institucionals, amb atacs continus als partits i frases del tipus «volen apartar de l'oficina un incomodíssim director i evitar que es posi en ordre la lluita contra la corrupció», en lloc de fer canviar d'opinió a algun grup, cosa que ja era difícil, no va fer res més que ratificar els posicionaments. Tots excepte el PP van demanar la seva revocació, que serà aprovada en el ple de la setmana que ve encara que ell avisés que recorrerà davant la justícia. En la mateixa sessió, a més, es va aprovar sol·licitar la compareixença a la Cambra de Jorge Fernández Díaz.
El responsable de l'OAC El responsable de l'OAC, amb un to que va recordar el de Pujol júnior, va calcar la línia de defensa del titular d'Interior
ESTIRAR LA MANTA
Ciutadans i el PSC el van instar a estirar la manta i recórrer a la fiscalia, mentre que JxSí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP van insistir a atribuir-li conductes antidemocràtiques. Només el PPC es va alinear amb la seva tesi que tot respon a una maniobra electoral i va registrar una petició a la Cambra perquè faci pública la seva agenda de reunions. Lluny d'acovardir-se, el director de l'OAC va començar la seva rèplica amb un dard als diputats. «Esperava que les seves intervencions fossin molt més canines», els va deixar anar amb ironia. Amb un estil i un to que va recordar el de Jordi Pujol Ferrusola quan va comparèixer al Parlament, De Alfonso va defensar (en tercera persona) que no perdrà «la dignitat» i que no és «superb ni vanitós».
A partir d'aquí, el responsable d'Antifrau es va anar encenent i va llançar un dur al·legat contra la premsa per la filtració d'unes converses que s'han «tergiversat» i «manipulat». El més primordial és saber qui i per què ho va gravar i ho va filtrar –«seria de subnormals pensar que vaig ser jo qui ho va difondre»–, va subratllar. La seva línia de defensa, la que és una víctima que va actuar en el marc de les seves competències, va ser calcada a la que va tornar a utilitzar Fernández Díaz i que va secundar Mariano Rajoy, a qui De Alfonso va dir no conèixer ni saber tampoc si estava al corrent de la seva xerrada amb el ministre.
Gabriel li va etzibar que si algú ha destrossat el sistema sanitari, en el sentit d'airejar deficiències de gestió, ha sigut la CUP
MISSATGES D'ÀNIMS
Les andanades contra els diferents partits van ser constants, i el cert és que més d'un va abaixar el cap quan el director de l'OAC va anar reprenent-los un per un. «Algun diputat dels que firmen la meva petició de cessament m'ha enviat SMS d'ànims i suport», es va despatxar abans de subratllar que a ell no hi ha qui el manipuli. «Al seu dia em van dir que jo era l'home d'Artur Mas i jo sóc de tots i no sóc de ningú». «Jo no faig política».
Notícies relacionadesSMS d'ànimsArtur MasDirigents del Junts pel Sí, membres del Govern (inclosos consellers d'Interior), representants del PSC i d'ICV-EUiA, l'exlíder parlamentari de la CUP David Fernàndez... De Alfonso va anar donant càrrecs i noms de polítics amb qui s'ha reunit. També el líder de Ciutadans, Albert Rivera. «Em va dir que em recolzaria, però que havia de donar-los alguna cosa a canvi», va asseverar. Hores després, el mateix Rivera va admetre aquella trobada però li va treure ferro.
El pim pam pum es va allargar dues hores i mitja. A part d'anomenar «demagogs» i «hipòcrites» a alguns grups, el director de l'OAC va estendre més els dubtes al deixar caure que és víctima d'espionatge («ahir mateix van entrar a casa meva»). Només va buscar complicitats amb la CUP al «coincidir» en la lluita contra la corrupció, però Anna Gabriel li va tornar un revés dient-li que estan als antípodes. És més, aprofitant una de les seves polèmiques frases amb el ministre, «els hem destrossat el sistema sanitari», en el sentit d'haver destapat deficiències de gestió, la diputada anticapitalista li va etzibar que el seu partit té molt més a veure en això que una oficina la credibilitat de la qual trontolla.
Operació Catalunya 'Fernándezgate' Daniel de Alfonso Jorge Fernández Díaz Parlament Catalunya Corrupció Independència de Catalunya
- EL MUNDIAL DE MOTOGP Pilots solidaris amb València
- El doblet de l’estrella del Barça La naturalitat d’una futbolista d’or
- Política i moda ¿I per què no es va presentar Michelle Obama?
- Mar Coll: "La idea era acostar-nos a la monstruositat per entendre-la"
- EL ‘BROADWAY’ BARCELONÍ El renéixer "inquiet" d’El Molino