UNA PUBLICACIÓ PER GUARDAR
EL PERIÓDICO regala aquest diumenge un suplement especial pel seu 40è aniversari
Articles dels periodistes pioners del diari i un repàs per quatre dècades de notícies tracen la història a 224 pàgines
zentauroepp45827277 aniversario181109191753 /
EL PERIÓDICO regala aquest diumenge un suplement especial per guardar. El 40è aniversari del diari, complert el 26 d’octubre passat, n’és el motiu. Es tracta, en realitat, d’un llibre de 224 pàgines que repassa la trajectòria del rotatiu des dels inicis a la vella redacció del carrer de Roger de Llúria fins ara, amb el salt tecnològic que requereixen els temps com a protagonista.
El suplement, ‘1978-2018, 40 anys amb tu’, s’obre amb una salutació del rei Felip VI, amb una dedicatòria especial del seu puny i lletra en català, seguit d’articles d’altres autoritats: el president del Govern, Pedro Sánchez; el de la Generalitat, Quim Torra, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a més de dos textos commemoratius del president del Grup Zeta, Antonio Asensio Mosbah, i del director de EL PERIÓDICO, Enric Hernàndez.
Incendi d’una de les Torres Bessones a l’atemptat de l’11-S de Nova York. /
Un dels blocs més interessants de què consta el suplement és el dels articles escrits per alguns dels fundadors del diari. Relaten diferents aspectes d’aquells començaments que van viure en primera persona. Per començar, Antonio Franco, el primer director, explica com va ser la seva primera trobada amb Antonio Asensio Pizarro, el fundador del Grup Zeta, llavors un dinàmic empresari que va tenir l’olfacte d’intuir i engegar el que havia de ser un rotatiu modern en aquell agitat 1978. Com escriu Franco, “l’objectiu era connectar amb el carrer substituint els diaris desbordats per la nova realitat”, i ningú com Asensio encarnava les virtuts necessàries: “Era un editor –prossegueix Franco– diferent als coneguts: innovador, treballador, llançat”.
Retrat de la Transició
José Antonio Sorolla, que en els inicis de EL PERIÓDICO era redactor en cap i anys després va ser director adjunt, explica, d’altra banda, els primers dies a la Redacció, “un univers de fum, soroll, passadissos intricats i ansietat” en què es van gestar els passos inicials d’una publicació trencadora. Sorolla recorda que l’èxit “va ser immediat” perquè el primer any la difusió “va superar els 50.000 exemplars, i ja no va parar”.
Ángel Sánchez, cap de Política llavors, després director adjunt, recrea el context que es vivia en les albors de la democràcia. “Estava molt clar que el nou diari lluitaria en clau de radical antifranquisme, a fi de frustrar tota operació tornada de la dictadura”, escriu, i situa el cop fallit del 23-F de 1981 com el “baptisme de foc com a periodistes” dels integrants d’aquella jove Redacció.
Felipe González saluda des del balcó de l’Hotel Palace després del triomf del PSOE l’octubre del 1982. /
Emilio Pérez de Rozas, integrant de la pionera secció d’Esports el 1978, i encara avui donant gas al màxim en les seves cròniques, deixa patent que aquest departament va ser una de les claus de l’èxit del diari: “Si alguna cosa hi va haver en la idea inicial, al moll del pensament dels Antonios, Asensio i Franco, va ser la importància que havia de tenir la secció d’Esports”, en què va tenir capital importància un nom, l’avui desaparegut Álex J. Botines. Fins aleshores, remarca Emilio, “mai els grans articulistes i intel·lectuals havien sigut assidus opinants de l’esport”.
Un diari en contacte amb el carrer
Notícies relacionadesUn altre dels que van ser a l’equip inicial del diari, Albert Garrido, descriu com era el context social. Qui manava al món, quins cotxes es venien, quines pel·lícules es veien i quines músiques s’escoltaven, entre altres coses reforçades per una brillant infografia que recorre tots els àmbits d’aquella època.
Salt de trampolí durant els Jocs Olímpics de Barcelona 92. /
El suplement també repassa en un extens bloc les principals notícies de les quals ha informat EL PERIÓDICO al llarg d’aquests 40 anys, i també afegeix una mirada al futur dels diaris de la mà d’Albert Sáez. Del compromís i la interactivitat amb els lectors, un altre segell d’aquest rotatiu, en queda constància en una trobada amb quatre fidels seguidors de diferents generacions. El tancament el posa una selecció d’algunes de les portades més destacades d’aquestes quatre dècades.
Dones durant la multitudinària manifestació del 8 de març passat a Madrid. /
- Revisió al poder territorial socialista Un xoc i moltes espines
- Els diferents finançaments singulars Recaptar tots els impostos
- Reunió a la Moncloa Sánchez i Illa pacten avui la reactivació de les bilaterals Generalitat-Estat
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- La xacra de la corrupció El jutge deixa en llibertat Aldama després de detallar pagaments a càrrecs del PSOE