Exposició al Palau Robert

EL PERIÓDICO celebra el seu 45è aniversari amb la mirada posada en el futur

Els nostres pròxims 45 anys

Els nostres pròxims 45 anys, per Albert Sáez

3
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

El 26 d’octubre es compleixen 45 anys de l’arribada de l’edició en paper d’EL PERIÓDICO als quioscos.  Quatre dècades i mitja al servei d’un periodisme rigorós, de qualitat i compromès que ha comptat sempre amb el suport incondicional de centenars de milers de lectors i de centenars d’anunciants, des de fa més d’una dècada també a través dels canals digitals.

En senyal d’agraïment a tots ells –els que ens han llegit, ens llegeixen o ens llegiran–, EL PERIÓDICO, juntament amb la col·laboració de la Direcció General de Difusió de la Generalitat de Catalunya, ha organitzat una exposició al jardí del Palau Robert de Barcelona, d’accés lliure i gratuït, que es podrà visitar fins al 25 de setembre.

En l’exhibició es mostren 45 portades que al diari li agradaria publicar en els pròxims anys. Totes, emmarcades en grans cartells, tenen una mirada positiva envers els problemes globals que ens ocupen ara, 45 anys després del primer exemplar en paper.

Des dels desafiaments més tradicionals –aquells que ja ens preocupaven el 1978– com la materialització de la vacuna que salva del càncer, passant per les noves adversitats que han sorgit al segle XXI –com la recuperació d’espècies extingides gràcies a la investigació genètica– fins a aquells problemes més silenciats –però sempre presents–, als quals EL PERIÓDICO dona i té la voluntat de continuar donant veu: el final de la pandèmia de la depressió o la disminució del suïcidi adolescent.

Reptes sanitaris, econòmics, socials, ambientals i un llarg etcètera d’adjectius que es resumeixen en un de sol: transcendentals. En 45 titulars no es poden resumir totes les notícies positives que EL PERIÓDICO desitjaria poder escriure en les pròximes dècades, però totes les maquetes que apareixen responen indubtablement a qüestions que millorarien la vida de les persones.

Aquest exercici, portat a terme gràcies a l’esforç i dedicació de tot l’equip de direcció, redacció, maquetació i digital, és el resultat d’un llarg treball d’entrevistes, anàlisi i reportatges realitzats amb experts. Cadascun d’ells, des dels seus camps d’especialitat, ens han avançat què podem i hem d’esperar que passi en les pròximes dècades amb cadascuna de les qüestions recollides a l’exposició.

Aquestes persones, amb noms i cognoms, són les que contribueixen al progrés, un dels tres eixos que conformen el propòsit editorial d’EL PERIÓDICO: ‘el Progrés de les Persones sense destruir el Planeta’. Per això, els donem veu a través de la secció del nostre diari digital dedicada al 45è aniversari, on es troben desglossats molts dels temes que ocupen les portades de l’exposició i a què es pot accedir a través dels QR de cada cartell.

Ana Bernal-Triviño analitza les claus per entendre quin és el rumb del feminisme, mentre que l’exconseller d’Educació i Universitats Joan Manuel del Pozo dibuixa el possible futur de l’educació: el que dependrà de les decisions polítiques, la intel·ligència artificial i el progrés social. Els avenços perillosos també tenen cabuda en aquest apartat: Jesús A. Núñez, codirector de l’Institut d’Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària (IEACH), repassa com són els conflictes d’avui i com amenacen a ser els de demà.

Aquestes són algunes de les qüestions publicades en l’apartat digital. Totes s’inclouen des d’una perspectiva històrica i present, deixant enrere allò que ens agradaria aconseguir per parlar de tot el que ja hem aconseguit –o no– i de com ha sigut la seva evolució des de l’octubre del 1978 fins a l’octubre del 2023.

Notícies relacionades

Per això, el format de cada tema és doble: una peça interactiva que explica l’evolució de la qüestió i una anàlisi o entrevista de les veus expertes que ens ajuden a entendre-la. Finalment, aquestes peces es traslladaran al paper en una edició commemorativa del 45è aniversari que oferirà el diari a l’octubre. 

Tot això ens permet saber cap on anem per reivindicar on volem arribar. En paraules del director d’EL PERIÓDICO, Albert Sáez, «el passat ens avala, el present ens exigeix i el futur ens compromet».