Aniversari
El millor dia per celebrar ‘abril’ és al juny
El suplement literari ‘abril’ celebra el seu primer aniversari entre escriptors, editors i personalitats del món de la cultura
El cel semblava d’una novel·la de les germanes Brontë, amb uns núvols amenaçadors a punt per arruïnar-ho tot. Però malgrat el ruixat puntual que va descarregar al capvespre madrileny, la festa d’abril, el suplement de llibres d’aquest diari, es va poder disfrutar com s’esperaria per aquestes dates: a l’aire lliure, amb refugi momentani a l’interior i al mateix lloc on es va fer l’any passat, la terrassa de l’Hotel Meliá Fénix de la plaça de Colón.
Les festes són una part imprescindible de la Fira del Llibre de Madrid, el punt de trobada on autors, editors, llibreters i periodistes conflueixen quan acaba la jornada al Retiro i, complert el compromís amb els lectors, s’entreguen a les nobles arts de la xerrada distesa i del beure amb més o menys mesura. Abril ha celebrat aquest divendres la seva festa, l’única que, ara com ara, convoca un mitjà de comunicació.
El suplement de llibres de Prensa Ibérica compleix un any i un mes consolidat com a capçalera de referència del món literari. En paper es publica íntegre amb El Periódico de España i El Periódico de Catalunya, i en una versió mestissa amb un altre suplement cultural del grup, el Bellver en abril de Diario de Mallorca, a més de les webs de gairebé tots els mitjans del grup en versió digital.
Una festa va marcar el seu naixement, la que es va celebrar per Sant Jordi quan amb prou feines feia uns dies que existia, i poques setmanes després es va replicar a la capital en ocasió de la seva Fira del Llibre. Dos esdeveniments literaris de tal magnitud mereixien una celebració a l’altura, i en només un any, amb el patrocini en aquesta ocasió del Grup Planeta, les dues festes s’han convertit en una cita imprescindible on, a més de l’univers que envolta el llibre, també és freqüent veure polítics, representants del món empresarial i comunicadors. En aquesta ocasió hi havia la consellera de Cultura, Turisme i Esport de la Comunitat de Madrid, Marta Rivera de la Cruz. Però de política va ser del que menys es va parlar.
Com bé saben els que treballen al sector, hi ha certa heroïcitat en publicar setmanalment en paper un suplement d’almenys 16 pàgines dedicat exclusivament als llibres, l’únic amb aquest model que hi ha a Espanya, i allà hi havia Juan Cruz i Álex Salmon, els pares de la criatura, amb Inés Martín Rodrigo, tota una premi Nadal que és la seva redactora més destacada, amb Gemma Robles i Albert Sáenz, els directors d’El Periódico de España i d’El Periódico de Catalunya, respectivament, amb els quals es publica. Javier Moll, president i fundador de Prensa Ibérica, remarcava la satisfacció del grup amb l’experiència. «El balanç del que ha passat amb abril és molt positiu i contemplem el futur amb molt optimisme. Els autors el segueixen i busquen i nosaltres ens adonem que agrada». Aquests autors ho ratificaven a la festa comentant amb detall algunes de les seccions del suplement. Hi havia fins i tot qui proposava fer un llibre que recollís els articles que es publiquen en la secció ‘He vingut a parlar del meu llibre’, on són ells qui escriuen sobre les seves obres i com les van tirar endavant.
Els autors són els protagonistes de tot això i no van faltar a la festa. Per la terrassa de l’Hotel Fénix circulava molt escriptor veterà, d’altres de més joves i uns quants que acaben de començar. Hi havia Julia Navarro, Ángeles González Sinde, Sergio Ramírez, Javier Cercas i Julio Llamazares, col·laborador d’aquest diari. Però també els debutants Mar García Puig, feliç per la quarta edició del seu llibre La historia de los vertebrados, Álvaro Llamas i Charo Lagares. També es movien per allà Lorenzo Silva, Juan Gómez Bárcena, Marcos Giralt Torrente, Alba Carballal i Marta Jiménez Serrano, autora d’un dels llibres més comentats del moment, No todo el mundo. Es va sentir algun sospir d’alleujament quan Joaquín Reyes va fer acte de presència. Per Sant Jordi se’l va convidar a la festa d’abril a Barcelona, però l’autor i humorista es va presentar precisament aquí, a la terrassa del Fénix a Madrid. Aquesta vegada ha arribat i la festa i les copes sí que l’esperaven.
Notícies relacionadesAmb les pluges, a estones torrencials, que han sacsejat Madrid en els últims dies, es parlava sobretot del temps que faria per la Fira. L’opinió generalitzada, resumia la directora de l’esdeveniment, Eva Orúe, és que, malgrat tot, aquest any apunta a acabar amb millors xifres que l’anterior. Eva Serrano, editora de Círculo de Tiza, ho explicava partint de l’aprenentatge que han sigut les incomoditats dels últims anys. «La gent ha vingut a la Fira del Llibre amb mascareta, amb aforaments que obligaven a cues de tres hores... Així que ara venen amb paraigua i ja està».
Disposada a tot i més que acostumada a viure tempestes i a rostir-se dins d’una caseta, Rosa Montero, una de les autores sempre més buscades pels lectors, explicava que pràcticament no ha trepitjat la Fira encara perquè havia arribat d’un viatge al Brasil, però el que li queda per davant és una cursa de fons. «A partir de demà firmaré gairebé cada dia. Però és que, si no ho faig, no tindré temps de firmar amb els amics llibreters. Ho faig cada any». Sempre entusiasta, el bon ànim de Montero coincidia amb l’alegria que desprenia el búlgar Gueorgui Gospodínov, el flamant guanyador de l’últim premi Booker Internacional, al·lucinat amb el que havia vist al Retiro: les masses de gent fullejant llibres, desenes d’autors xerrant amb els seus lectors i la reguera de gent que va acudir que els firmés el seu llibre. Després la rematada amb un dry martini a la mà. Tot indica que repetirà a la Fira i, probablement, a la festa d’abril.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim