Especulació digital

Centenars de milions en terreny virtual: el nou boom immobiliari s’està desenvolupant al metavers

  • La compra de parcel·les en diferents plataformes creix entre grans empreses, fons i particulars com a mecanisme d’inversió

  • La carrera per esprémer el negoci de la realitat virtual s’ha disparat des que Facebook va anunciar la seva aposta

Centenars de milions en terreny virtual: el nou boom immobiliari s’està desenvolupant al metavers

Decentraland

4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Imagineu per un moment que poguéssiu viatjar a la Barcelona de principis del segle passat i comprar finques en districtes llavors perifèrics com les Tres Torres o Sant Martí. Amb el pas dels anys i la creixent gentrificació de la capital catalana, aquesta petita inversió us hauria convertit en milionaris. Aquesta lògica és la que, durant anys, han seguit bancs, grans empreses i fons voltor per omplir les seves butxaques de propietats. Ara que el joc especulatiu a les ciutats està copat, aquests inversors busquen una nova oportunitat d’or comprant terreny virtual en el metavers, una xarxa de mons immersius en la qual els usuaris es poden convertir en avatars per participar en actes i interactuar amb altres usuaris. La inversió immobiliària en aquesta nova realitat virtual està fent eclosió als Estats Units, però encara és tímida a Espanya.

L’interès per aquest univers digital no ha parat de créixer durant els últims mesos gràcies a l’èxit de videojocs com Fortnite o Roblox, que, com van preconitzar els Sims o Second Life, funcionen com a ciutats virtuals on els usuaris poden interaccionar i fins i tot assistir a concerts com els portats a terme per Justin Bieber, Ariana Grande o Travis Scott. La popularitat del metavers es va disparar a l’octubre, quan Mark Zuckerberg va anunciar que Facebook passaria a dir-se Meta, en un gest per intentar colonitzar el que es presumeix que pot ser l’evolució d’una Internet que barregi el 3D, la realitat virtual i l’augmentada.

Tot i que aquesta idea no és nova, cada vegada més companyies hi estan invertint, des de les plataformes tecnològiques que volen construir aquests mons a tota mena de marques que, des de Nike a Gucci, veuen una oportunitat per avançar-se al que vindrà i ser pioners d’un negoci que està en les seves primeres fases de floriment. Com haver invertit en la compra de dominis web quan molts pensaven que Internet seria una cosa passatgera. L’any passat aquest sector va moure uns 160.000 milions d’euros, però firmes d’inversió com Grayscale calculen que aviat pot superar el bilió d’euros.

Tot això és el que també es coneix com la Web 3.0, una fase d’internet que busca superar les grans corporacions tecnològiques i permetre als usuaris interactuar i intercanviar béns digitals sense necessitat de mitjancers, com bancs. Aquesta compravenda es fa a través de les criptomonedes o els anomenats tokens no fungibles (NFT), i tot això és possible gràcies a la tecnologia blockchain.

Comprar terreny virtual

És en aquest escenari que han proliferat plataformes com Decentraland, The Sandbox, Somnium Space o CryptoVoxels, mons de realitat virtual on gairebé tot està encara per construir. Altres, com SuperWorld, permeten comprar rèpliques virtuals del món actual, ja sigui la Torre Eiffel o la teva casa d’infància. A totes, l’espai és limitat, cosa que fa que el valor d’aquest terreny es pugui disparar a mesura que el desig d’invertir-hi es popularitzi. Genesis City, la capital de Decentraland, s’equipara a la mida de Washington DC. Com va passar amb els primers compassos del boom immobiliari, comprar ara una parcel·la pot ser l’oportunitat de vendre-la demà a un preu molt més alt. I totes funcionen amb les seves pròpies criptomonedes, com diferents països amb diferents divises.

Amb aquesta febre de l’or com a incentiu, cada vegada més empreses, fons i inversors estan destinant centenars de milers d’euros a comprar parcel·les de terreny virtual en les quals edificar. Al novembre, la firma d’inversió en el metavers Republic Realm va destinar 4,3 milions de dòlars a comprar porcions de terreny digital a The Sandbox i la companyia tecnològica Tokens.com, amb 2,4 milions de dòlars més, a fer el mateix a Decentraland. Uns píxels en els quals no podreu viure i que ara semblen un frívol malbaratament per cridar l’atenció, però que potser d’aquí uns anys poden donar el mateix rendiment que el que obtenen al món real els grans propietaris de vivenda al posar-la al mercat de lloguer.

Cursa per fer diners

Els inversors veuen en el metavers una terra fèrtil per als negocis. Això ha desencadenat una cursa per ser el primer i tenir així millors oportunitats d’èxit. Entre el 22 i el 28 de novembre es van vendre més de 100 milions de dòlars en terreny virtual. A Decentraland, per exemple, pots construir un escenari i després cobrar als altres usuaris per jugar o accedir-hi. La casa d’apostes Sothebys ja ha obert una rèplica virtual de la seva galeria d’art a Londres.

Notícies relacionades

Però la construcció en el metavers va més enllà del pur interès econòmic. El mes passat, per exemple, Barbados es va convertir en el primer país del món d’apostar per la compra de terreny virtual per aixecar una ambaixada a Decentraland. La idea és que, si d’aquí una dècada ens passem bona part del dia vivint com un avatar en el metavers, els Estats tinguin allà la seva representació per atendre els seus ciutadans. Fa més d’una dècada, ja ho van fer les Maldives, Suècia, Malta i les Filipines a Second Life.

Els inversors en criptomonedes creuen que el metavers serà l’espai on el seu ús passarà a ser socialment normalitzat. No obstant, més enllà dels mateixos riscos d’aquestes divises digitals per la seva gran volatilitat, hi ha qui desconfia de totes aquestes promeses i hi veu un perill de bombolla especulativa. I és que els qui més promocionen aquestes plataformes són els qui més hi han invertit, de manera que aquestes promeses són una via per revaloritzar encara més les seves propietats virtuals. Al cap i a la fi, el valor d’aquest terreny virtual dependrà de si la gent decideix migrar i establir-se en el metavers.