IdeEs // RAFAEL TAPOUNET
De Hendrix a les panses
Si algú necessita encara a aquestes altures una prova incontestable de la superioritat de l'elapé de vinil sobre el disc compacte, aquí té la portada deThem Changes(1971), potser la millor col.lecció de cançons que va gravarBuddy Milesal capdavant de la seva pròpia banda. L'impacte d'aquesta imatge magnífica és impossible de reproduir en el encongit format d'un CD: un enorme home negre amb un tallat de cabells model gorra cosaca i una camisa d'estampat lisèrgic oberta gairebé fins al melic, assegut davant una fabulosa bateria Rogers decorada amb les barres i les estrelles. No fa falta posar l'agulla sobre el plàstic per fer-se una idea que aquest disc és la bomba. Quan comença a sonar, la intuïció es converteix en certesa. No hi ha millor manera de recordar aquest músic excepcional que va morir dimarts a Texas als 60 anys.
Quan va gravarThem Changes,Buddy Milesja s'havia reservat un petit nínxol en la història del rock gràcies al seu pas per la Band of Gypsys, el supertrio pel qualJimi Hendrixva dissoldre els Experience per explorar, no sense certa autoindulgència, les arrels afroamericanes del blues i el soul. L'aportació deMiles--amb una força seca i contundent que era de les que no fan presoners-- resulta ben eloqüent en els solcs deBand of gypsys(1970), l'únic disc oficial que dóna testimoni de l'existència del grup i que recull una volcànica actuació durant la Nit de Cap d'Any del 1969 al Fillmore East de Nova York.
Notícies relacionadesVolcànica va ser també l'associació deBuddy Milesamb el guitarristaCarlos Santana,de la qual el 1972 en va sortir un disc gravat en directe al cràter d'un volcà hawaià inactiu; una d'aquelles excentricitats que la malgastadora indústria discogràfica dels anys 70 permetia a les seves capritxoses i molt intoxicades estrelles. En aquella època,Milesera una estrella i estava, certament, gran part del temps intoxicat, així que la seva caiguda va ser de manual, amb estades a la presó i l'hospital incloses.
Resulta irònic --i alhora un signe dels temps-- que un home amb una presència física tan imponent retrobés l'èxit convertit en veu d'unes panses de dibuixos animats (The Califòrnia Raisins) sortides d'un anunci de televisió.
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Mil anys d’aniversari Montserrat rep amb devoció la sortida de la Moreneta per primera vegada en aquest mil·lenni
- Creu de Sant Jordi 2019 Mor Montserrat Úbeda, referent de la catalanitat i ànima d’Ona Llibres
- Els bojos són ells, ells
- Protesta L’acta del partit recull el llançament d’un objecte de Rüdiger a l’àrbitre