INICIATIVA MUNICIPAL I UNIVERSITÀRIA DE DIVULGACIÓ

L'hospital dels óssos de peluix

 En plena tasca Els futurs metges donen indicacions als nens, divendres.

En plena tasca Els futurs metges donen indicacions als nens, divendres. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts

"Té una cama trencada, però es curarà",diu Joan Felip alleujat. El nen, alumne de primer de primà- ria del col.legi Eduard Toda de Reus, ha portat el seu ós de peluix al metge perquè l'hi curi. Aquesta escena tan inusual s'ha repetit en diverses ocasions aquesta setmana al local municipal de la Palma, a Reus, convertit en l'Hospital dels Ossets de Peluix (HOP), una iniciativa impulsada per l'Ajuntament de Reus i la facultat de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili (URV) amb l'objectiu d'eliminar la por dels nens de tres a set anys als metges i, a més a més, inculcar-los hàbits saludables.

L'esquema és relativament senzill de desenvolupar. Es necessita un espai ampli per simular una consulta mèdica, un quiròfan, una farmàcia i les corresponents unitats de nutrició i fisioteràpia. Els doctors són estudiants de Medicina que van proveïts de les corresponents bates blanques i d'instrumental. Gemma Beorlegui, coordinadora del projecte i alumna de segon de Medicina, explica que"els nens i nenes exerceixen de pares i mares d'un osset que té determinada afecció, de manera que és examinat i se li prescriuen remeis".Els nens han d'estar molt atents i agafar, si és necessari, una recepta. Després van a la farmàcia, on, amb la recepta, se'ls donen les medicines que, generalment, són llaminadures o caramels. L'efecte que s'aconsegueix amb això és desdramatitzar la figura del metge i del centre sanitari, com també mostrar als escolars el seu funcionament intern.

Beneficis

"Les reaccions són diverses: hi ha nens molt aprensius, a qui has de tranquil.litzar i animar, mentre que n'hi ha d'altres que t'expliquen tot el que li passa al seu osset",explica Beorlegui. Ferran Campillo, estudiant de tercer, comenta que l'experiència beneficia els nens i també és molt útil per als futurs metges.

Les ensenyances sobre nutrició i fisioteràpia pretenen que els menuts coneguin la tipologia dels aliments i aspectes pràctics quotidians, com per exemple la manera com han de carregar la motxilla, asseure's o agafar coses de terra per evitar lesions o problemes físics. Misericòrdia Dosaigües, regidora d'Educació de Reus, explica que aquests tallers tindran continuïtat els pròxims anys i que en aquest curs hi han participat vuit col.legis i 500 nens.

Notícies relacionades

L'HOP va néixer a Alemanya, en hospitals pediàtrics de ciutats com Bochum i Heidelberg, sota el nom de Teddy Bear Hospital. L'èxit va ser absolut. Alumnes de la URV es van inspirar en aquest programa i van dissenyar un projecte més ampli, que inclou nutrició i fisioteràpia, i també va guanyar un accèssit del Premi Reus 2007 Angeleta Ferrer Sensat a la recerca i innovació educatives.

Aquests nens observen radiografies d'ossets, una operació al qui- ròfan, l'activitat als boxs i, sobretot, desmitifiquen el món, per a molts d'ells negatiu, de la malaltia i el seu tractament, al mateix temps que adquireixen coneixements sobre el funcionament dels músculs i la prevenció dels processos dolorosos.