CIÈNCIA

La croada del creacionisme arriba a la pàtria de Darwin

1
Es llegeix en minuts

Michael Reiss, científic i pastor de l'Església anglicana, ha obert la caixa dels trons al Regne Unit. Sosté que el creacionisme --teoria que defensa que l'evolució de les espècies només és creïble si s'accepta que hi ha una intervenció divina pel mig-- ha de discutir-se en les escoles britàniques. Reiss, amb l'autoritat que li dóna ser el director d'educació de la prestigiosa Royal Society, la institució de la qual va ser membre el mateix Charles Darwin, considera contraproduent desterrar de la classe de Ciència aquesta mena de teories sobre l'origen de la vida, perquè impedeix a molts alumnes aprendre altres conceptes científics.

Durant una intervenció al Festival de la Ciència de Liverpool, Reiss, llicenciat en Biologia, una matèria que imparteix des de fa 20 anys, va afirmar que l'exclusió del creacionisme de l'ensenyament i insistir reiteradament en l'evolucionisme i la selecció natural només contribueix a allunyar de la ciència molts nens que pertanyen a famílies molt religioses, ja siguin musulmanes o cristianes. "M'acontentaria que simplement els nens veiessin l'evolució com una forma més de comprendre l'univers", va dir el reverend.

Els creacionistes, lluny d'acceptar les teories sobre l'evolució de Darwin, interpreten literalment els passatges de la Bíblia en els quals l'origen de la vida s'atribueix a Déu. Alguns musulmans també recolzen aquesta tesi divina que, segons Reiss, és en la que creu una de cada 10 famílies que envien els seus fills a les escoles britàniques.

Notícies relacionades

REACCIÓ

"Un nombre cada vegada més elevat de nens al Regne Unit vénen de famílies que no accepten la versió científica de la història de l'Univers i de l'evolució de les espècies". "Fer la impressió simplement que aquests nens s'estan equivocant causa que no aprenguin la ciència que un vol realment que aprenguin", va afegir el científic. Les seves paraules han originat la reacció immediata d'algun dels seus col.legues. "El creacionisme no desafia intel.lectualment la ciència, sinó que la nega sense més ni més", ha respost el físic de la Universitat de Liverpool John Fry. Tampoc el sindicat de professors ha acceptat el suggeriment que ha fet Reiss. Segons aquesta organització, si de cas, el lloc on s'hauria de discutir el creacionisme no és l'aula de Ciència, "sinó la d'Educació religiosa".