LLETRES NOVETAT

Una biografia s'endinsa en la misteriosa vida de Juan March

L'historiador Pere Ferrer aprofundeix en l'"apassionant" financer

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA
MADRID

Quan als 9 anys l'avui historiador Pere Ferrer Guasp li va demanar al seu pare una bicicleta, aquest li va respondre: "¿Què et penses, que ets de can Verga?" (verga significa vara prima i llarga que es torça sense trencar-se). Aquesta va ser la primera vegada que va sentir el nom de Juan March --en realitat, el malnom amb què a Mallorca es coneixia el seu pare--, i el personatge li va produir tanta curiositat que li va dedicar la seva tesi doctoral i diversos llibres fins a l'últim que acaba de publicar Ediciones B amb el subtítol de L'home més misteriós del món.

"És un personatge apassionant quan el vas coneixent", afirma Ferrer Guasp, que defineix qui va ser financer de Franco, amb una fortuna llaurada en el contraban, com un "obsessiu compulsiu". Els diners i les dones eren els seus objectes de desig malaltís. "Acaparava capital, potser buscant la seguretat psíquica, i les dones les tractava sense galanteig i sense afecte", diu l'autor.

ASPECTES DESCONEGUTS

Juan March ha donat molt joc com a personatge literari però Pere Ferrer encara ha trobat alguns aspectes desconeguts que són els que fan diferent aquesta obra que contextualitza la vida del personatge amb els costums de l'illa i la vida política i social de finals del segle XIX i primeres dècades del segle XX. En 12 anys de recerca, l'autor ha trobat dades noves per construir la biografia en dues fonts principals: un sacerdot familiar dels March i els arxius de Moscou als quals ha pogut accedir després de la caiguda del règim comunista.

Notícies relacionades

Ferrer Guasp descriu amb detall les relacions de March amb membres de l'Església a la seva Mallorca natal, amb qui va fer negocis. Un d'ells, el pare Gabriel Palmer, confessor de la dona de March que es va queixar davant aquesta que el seu marit no li havia pagat una comissió per intercedir en un negoci.

A la capital russa, Ferrer Guasp va trobar documents dels serveis secrets francesos, que els nazis van traslladar a Berlín quan van ocupar París en la segona guerra mundial i que els russos van trobar després a la capital alemanya quan van entrar-hi. No es referien a aquest conflicte sinó al primer quan els francesos consideraven March enemic número u i el tenien sotmès a estreta vigilància.