Director de l'àrea de Ciència de la Fundació La Caixa
Jorge Wagensberg: «Som una plaga per a la Terra per excés de consum i escombraries»
EXPOSICIÓ SOBRE DARWIN. ‘LA RUTA DEL BEAGLE’.
CosmoCaixa.
Isaac Newton, 26. A les 10.00 hores.
Jorge Wagensberg. /
Per a Jorge Wagensberg (Barcelona 1948), doctor en Física, professor de Teoria dels Processos Irreversibles i comissari de l’exposició Darwin. La ruta del Beagle (1831-1836), avui és un dia especial. Es compleixen 150 anys de la revolucionària publicació de L’origen de les espècies. Aquell victorià matí de 1859, en només sis hores es van esgotar els 1.250 exemplars de l’obra fonamental per al desenvolupament del pensament científic.
–¿És el llibre més influent?
--És el primer best-seller científic. L’excepció és Jules Verne, però pertany a la ciència-ficció. L’origen de les espècies és per a la biologia el mateix que per a la física Principia Mathematica, de Newton. La teoria de l’evolució és la idea que més influència ha tingut fora de l’àmbit científic.
–En el seu dia va generar polèmica.
–Encara encén controvèrsia dintre de la biologia, però les diferències d’opinió no deixen de ser matisos. Avui és indubtable que la selecció natural actua sobre diversos nivells d’organització, pot influir sobre els gens d’una formiga i sobre tot el formiguer.
–¿Quina és l’espècie més perfecta?
--Per la seva simplicitat, els bacteris es poden adaptar a qualsevol circumstància. Seran els últims a extingir-se. Desapareixerà la humanitat, però els bacteris seguiran actius.
–¿Tan clar ho té?
--La durada mitjana d’una espècie són 10 milions d’anys. Els humans som un nadó dins de l’univers. Però dubto que arribem a la mitjana. Ens hem convertit en una plaga per a la Terra, per excés de consum, residus i escombraries.
–Cosmocaixa reuneix avui experts sobre la selecció sexual.
–Per Darwin era vital. La reproducció és un invent a partir del qual la mort es va fer necessària. Fa augmentar la diversitat, la riquesa de gens, la capacitat de millorar. La majoria de femelles i mascles escullen la seva parella per assegurar una bona descendència.
–¿També els humans?
–La cultura ha determinat que la selecció natural sigui més intranscendent. Ens confeccionem un abric, no esperem que ens creixin plomes per no tenir fred.
Notícies relacionades–¿Quin és el seu nou repte?
–Aplicar la fórmula de CosmoCaixa a museus de tot el món.Estem dissenyant els projectes del Museu de l’Antàrtida a Xile, el del Bosc a Sant Celoni i el del futur a Rio de Janeiro.
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern