Un fals terrorista segresta un avió d'EgyptAir i s'entrega a la policia a Xipre

Un egipci de 58 anys, amb antecedents penals, portava un fals cinturó d'explosius

L'home, afectat per un disgust amorós, ha demanat que entreguessin una carta a la seva exdona xipriota

 

  / AP / PETROS KARADJIAS

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Un cinturó amb carcasses de mòbils va ser suficient perquè un egipci segrestés ahir un avió que volava entre Alexandria i el Caire, segons informacions d’agències. L’home va amenaçar de detonar el fals cinturó d’explosius i va obligar el pilot a desviar l’aparell a l’aeroport de Làrnaca, a Xipre.

La por a una massacre de civils va envair les autoritats xipriotes i egípcies, just quan es complia una setmana dels atemptats de Brussel·les, en què el grup gihadista Estat Islàmic (EI) va matar 35 persones i en va ferir 300 més a l’aeroport de Zaventem i en una estació de metro de la ciutat belga.

L’alarma va saltar a les 8.30 hores quan el vol MS181 de la companyia EgyptAir amb destinació al Caire va sol·licitar un aterratge d’emergència a Làrnaca. En un primer moment, les autoritats van pensar que era «un atac terrorista». Malgrat el pànic inicial, una estona després que l’aparell aterrés a Xipre, va quedar clar que no era un atemptat i que el segrestador podia tenir «motius personals» possiblement relacionats amb la seva exdona, que és xipriota.

ESTRANGERS A BORD

L’avió, amb 55 passatgers a bord, entre els quals hi havia 26 estrangers, i set membres de la tripulació, va efectuar un aterratge d’emergència a les 8.50 hores. Unitats antiterroristes de la policia xipriota es van desplegar a tot l’aeroport, incloses les pistes.

Una hora i mitja després, el segrestador va alliberar molts dels passatgers –entre els quals hi havia vuit americans, quatre holandesos, quatre britànics, dos belgues i tres de Síria, França i Itàlia–. Després va deixar sortir els que quedaven, excepte quatre, i va retenir la tripulació.

«Al principi hi ha hagut pànic, però la tripulació ens ha dit que estiguéssim quiets. Han fet una bona feina perquè el segrestador no fes res impulsiu», va explicar el passatger egipci Farah el-Dabani a la cadena de televisió Al-Arabia.

Sky News Arabia va informar que el segrestador era Ibrahim Samaha, un professor de la Universitat d’Alexandria amb nacionalitat egípcia i nord-americana. Però la dada va ser desmentida pel mateix professor, que estava entre els passatgers.

Les autoritats egípcies van identificar l’autor del segrest com a Seïf Eldin Mustafa, de 58 anys. Segons el Ministeri d’Interior egipci, té antecedents penals per robatoris, estafa, falsificació de documents, suplantació d’identitat i delictes relacionats amb drogues.

Mustafa va ser condemnat a un any de presó però en va fugir el gener del 2011, durant la revolució egípcia. El 2014 hi va tornar per acabar de complir la condemna i va ser alliberat el gener del 2015. 

El segrestador va demanar  que entreguessin una carta a la seva exdona, que viu a Xipre

Les hipòtesis que es tractava d’un atac terrorista es van començar a esvair quan el raptor va llançar una carta des de l’avió i va demanar que l’entreguessin a la seva exdona, una xipriota resident a Oroklini, localitat pròxima a Làrnaca, que va anar a l’aeroport després d’una trucada de la policia. Els agents van ordenar traduir al grec la carta, escrita en àrab i de quatre pàgines.

ALLIBERAMENT DE DONES

Segons fonts xipriotes, Mustafa es va divorciar de la seva dona, amb qui té quatre fills, el 1994. La televisió de Xipre va informar que Mustafa ha demanat asil a l’illa, però les autoritats no ho han confirmat. Altres mitjans van apuntar que el segrestador havia exigit l’alliberament de diverses dones empresonades a Egipte.

El primer ministre egipci, Xerif Ismaïl, va assenyalar que encara no s’han aclarit les diferents versions que circulen sobre els motius que van portar Mustafa a desviar l’avió. Després d’alliberar tots els ostatges, va baixar de l’aparell amb les mans enlaire. Poc abans havia confessat que no portava explosius.

Notícies relacionades

El director general del Ministeri d’Exteriors, Aléxandros Zinon, el va definir com una persona «psicològicament inestable». El president de Xipre, Nikos Anastasiadis, va certificar que l’incident no estava «relacionat amb el terrorisme». I quan li van preguntar si tenia a veure amb una dona, va dir: «Sempre hi ha una dona».

El segrest de l’avió, que va provocar alteracions en el trànsit aeri de Xipre, torna a posar en dubte l’eficàcia de les mesures de seguretat als aeroports egipcis. L’octubre passat, un avió rus es va estavellar a la península del Sinaí amb 224 persones a bord a causa d’un explosiu. L’atac va ser reivindicat per l’Estat Islàmic. Interior va assegurar que Mustafa va superar els controls de seguretat «d’acord amb els criteris internacionals» a l’aeroport d’Alexandria. 

Temes:

Egipte