Audiència Nacional
Llibertat per a un dels tres condemnats pels atemptats de Barcelona i Cambrils
Said Ben Iazza va deixar documentació i una furgoneta als terroristes
undefined40229709 gra2356 vinar s castell n 22 09 2017 agentes de la gua180820191806 /
La Secció Tercera Penal de l’Audiència Nacional ha deixat en llibertat provisional el condemnat a menor pena pels atemptats de Barcelona i Cambrils, de l’agost del 2017. Es tracta de Said Ben Iazza, al qual es van imposar vuit anys de presó per col·laboració amb la cèl·lula terrorista. El motiu de l’excarceració és que ja ha complert quatre anys en presó provisional des que va ser arrestat i es dona la circumstància que també suposa la meitat de la pena imposada en sentència, que està recorreguda davant el Tribunal Suprem.
En una interlocutòria, a la qual ha tingut accés aquest diari, el tribunal explica la doble circumstància que es produeix en el seu cas, i és que ha complert ja quatre anys a la presó, que és el límit previst per a la presó preventiva i, a més, és la meitat de la condemna que se li va imposar, per la qual cosa és procedent quedar en llibertat.
No obstant, el tribunal, del qual ha format part ja l’exministre Juan Carlos Campo, que divendres passat es va incorporar a l’Audiència Nacional, li ha imposat una sèrie de mesures cautelars per assegurar la seva subjecció al procediment. Per a això se l’obliga a facilitar un domicili a Espanya i se li prohibeix sortir del territori nacional sense autorització judicial. Per a això se li ha retingut el passaport i se li prohibeix obtenir-lo en cas de no tenir-lo o estar caducat.
Dos més amb condemnes llargues
Juntament amb ell, el tribunal va condemnar a 53 anys de presó Mohamed Houli, que va resultar ferit en l’explosió de la casa d’Alcanar (Tarragona) on els terroristes confeccionaven artefactes explosius, i a 46 anys de presó Driss Oukabir, qui va llogar la furgoneta amb la qual es va cometre l’atropellament massiu a la Rambla. En el seu cas, no ha vençut el límit legal de la meitat de la pena que els va ser imposada, requisit que va establir l’Audiència el 29 de juny passat, de manera que seguiran en presó provisional.
Després de la sentència, defenses i acusacions van recórrer davant l’esmentada instància superior de l’Audiència Nacional, entre les quals diverses associacions de víctimes, que van sol·licitar que els dos condemnats per pertinença a organització terrorista siguin considerats també coautors dels delictes d’assassinat comesos pels seus companys de cèl·lula morts.
Els atemptats de la Rambla i Cambrils (Tarragona) van causar 16 morts i 140 ferits. La primera acció terrorista, perpetrada mitjançant un atropellament massiu amb una furgoneta, va tenir lloc el 17 d’agost del 2017, i la matinada de l’endemà cinc terroristes van atropellar diverses persones al passeig marítim de Cambrils i en van apunyalar d’altres. Els mossos els van abatre aquell mateix dia, mentre que l’autor del primer atac va ser abatut el dia 21.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia