Platja: quan la veritat no agrada, hi ha una "presa de pèl"
ElGoverndelPPdeBadalonasegueix negant la seva responsabilitat en la situació que està patint laplatjade Badalona. Ara fins i tot ho fa quan laGeneralitat, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua, li comunica per escrit que no ha detectat cap problema de funcionament en les depuradores delBesòs,Teià-Maresme Sud,Mataró, iSant Andreu de Llavaneresque pugui vincular aquestes instal·lacions amb el problema dels residus flotants al litoral badaloní.
I com que això no agrada, al govern de la ciutat l'únic que li passa pel cap és tirar més llenya al foc i qualificar aquesta informació de "presa de pèl". Hi ha, òbviament, una part d'intencionalitat política i partidista en aquesta resposta fora de lloc. També una part d'ignorància, perquè si el govern del PP hagués enviat algun representant polític a la reunió, dijous passat, de la Comissió de Litoral tindria més elements sobre un problema que va centrar bona part de la trobada, i és que aquest estiu el fenomen dels sòlids flotants s'està produint de manera especial en una sèrie de municipis, entre els quals hi ha Badalona.
En aquesta reunió, l'ACA va esmentar l'extens estudi realitzat el 2004 sobre aquest problema, en què es concloïa que l'aportació de sòlids al mar des de depuradores era insignificant, i que principalment aquesta aportació es devia als desbordaments que es donaven en casos de pluja, en què el torrent pluvial arrossega i aboca al mar residus plàstics i vegetals presents als carrers i a la xarxa de desaigüe. Una simple dada tècnica ho ha estat corroborant: quan apareixen els sòlids no hi ha rastre de contaminació d'origen fecal, cosa que sí que trobaríem si es tractés d'abocaments que provinguessin de les depuradores.
Segurament, tot això el govern del PP de Badalona ho ignora de forma intencionada, perquè l'únic que vol és trobar una excusa i evitar que les mirades es fixin en el paper que té la seva gestió en l'agreujament d'aquest problema. En una entrada del meu blog ja vaig apuntar el paper que té la falta de neteja viària i de clavegueram en el fenomen, i com la irresponsabilitat del govern del PP, que en un any de més pluja ha netejat molt menys els carrers i la xarxa de clavegueram, és la clau de tot. No cal insistir-hi, però no podem oblidar-ho.
La Generalitat ja ha dit oficialment que no hi ha cap incidència en les depuradores del Barcelonès i del Maresme que pugui explicar la presència de sòlids flotants al litoral badaloní. El govern de la nostra ciutat, en canvi, encara no ha estat capaç d'explicar amb dades objectives quin treball ha fet aquest any per mantenir lliures de residus plàstics i vegetals els carrers i la xarxa de clavegueram. Sí que ha fet el que sol fer: una declaració fora de lloc, de baix to, considerant "una presa de pèl" la resposta de la Generalitat, que per a desgràcia de l'alcalde ve a dir que potser seria necessari que l'Ajuntament mirés què ha fet per evitar-ho, desmuntant també la tesi defensada fins ara pel govern local sobre la procedència dels objectes amb què han de conviure els banyistes que van a la platja de Badalona.
Mentrestant, una altra vegada el PP de Badalona no pot evitar la temptació de generar una polèmica que provoqui interès en els mitjans de comunicació. Ho ha aconseguit. Això sí, a un preu bastant car: avui, la imatge pública de la ciutat com a destí de sol i platja per a veïns del Vallès o comarques pròximes està ben tocada, i seran necessaris molts esforços per recuperar-la. Aquest és el greu problema que ens ha portat la gestió i la resposta d'un govern municipal més obsessionat a culpar algú que a assumir responsabilitats i trobar-hi solucions.
Notícies relacionadesLlegiu més informacions de Badalona a l'edició local
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- Pimec celebra mig segle amb els expresidents de la Generalitat
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»