TRES MORTS
Una sobrecàrrega per llum punxada, principal hipòtesi de l'incendi de Badalona
Els Mossos encara no han tancat la investigació sobre les causes del foc, però els veïns acusen els ocupants de fugir "sense avisar i deixar les portes obertes", la qual cosa va propiciar l'efecte xemeneia
Xavier García Albiol utilitza el sinistre per assegurar que els ocupants tenen impunitat a Badalona i l'alcalde Àlex Pastor li exigeix que "no utilitzi una tragèdia"
jcarbo46433784 incendio badalona190105170705 /
Una sobrecàrrega elèctrica en la primera planta, on la llum estava punxada i que, segons els veïns, els llogaters ocupaven de forma irregular, és la principal hipòtesi de l’origen del virulent incendi que, dissabte passat, va causar tres morts i una trentena de ferits a l’edifici de deu plantes situat al 244 de l’avinguda Marquès de Mont-roig del barri de Sant Roc de Badalona.
El matí d’aquest dilluns, un equip format per tècnics d’Urbanisme de Badalona i bombers van visitar l’edifici per analitzar-ne l’estructura. "Quan tinguem l’aprovació definitiva acordarem amb les famílies quan poden entrar-hi a buscar les seves pertinences", va apuntar el segon tinent d’alcalde de Badalona, Jordi Subirana.
També aquest dilluns es van desplaçar fins a l’immoble agents dels Mossos d’Esquadra per dur a terme una inspecció ocular de la zona. No obstant, malgrat que fonts policials apunten a l’accident elèctric com l’explicació més plausible, els responsables municipals van declinar pronunciar-se sobre l’origen de les flames i la possibilitat que l’immoble on va començar el foc fos ocupat. “Hem estat tot el dia parlant d’una hipòtesi principal –va explicar l’alcalde de Badalona, Àlex Pastor–. Per a mi, tot pot ser una hipòtesi vàlida, perquè la comitiva judicial encara no ha emès l’informe definitiu, i amb això encara no se saben les causes de l’incendi”. “El que sí que sabem és que es va generar des de la planta baixa, i que el foc va anar pujant en forma de xemeneia, i que es van sentir unes explosions que podrien ser produïdes per unes bombones de butà”, va afirmar l’alcalde.
Okupes i cables de tela
Tots els testimonis consultats per aquest diari coincideixen que el primer pis, on es va originar el foc, estava ocupat feia uns quants anys. “El que passa és que els veïns tenen por de parlar perquè aquí hi ha molta gent ocupant vivendes i punxant l’electricitat”, comentava ahir una veïna de l’edifici limítrof, Pepita Sentís. En el moment de l’incendi, Sentís es va despertar amb els crits dels seus veïns i, gràcies a la seva cuidadora, es va poder escapar del fum arriscant-se a baixar per l’ascensor, ja que ella va en cadira de rodes.
“El primer pis estava ocupat per una quinzena de persones d’origen romanès des de feia més de tres anys”, assegurava ahir un veí del bloc incendiat, Pedro de la Fuente. De la Fuente estava treballant en un edifici pròxim quan va veure la columna de fum. “Vaig sortir corrents de la feina i vaig veure que les flames estaven cremant el pis de la meva dona i el del meu fill”, continua. No s’ho va pensar dues vegades i explicava que, a l’obrir el portal del bloc per intentar, en va, accedir als domicilis, va veure com les flames i el fum pujaven en forma de columna de foc per les escales. La seva família ha sobreviscut a l’incendi perquè van mantenir “la porta i les finestres tancades”, agrega, però altres veïns no han tingut la mateixa sort. “Els que vivien en la primera planta, on es va originar l’incendi, van sortir corrents sense avisar ningú i deixant totes les portes obertes –lamenta–. I crec que això va ser el que va ajudar a crear la xemeneia”. Un remolí de foc i fum ascendent que es va alimentar dels corrents d’aire dels pisos oberts i d’un cablatge deficient.
El barri de Sant Roc és un barri socioeconòmicament deprimit de Badalona on molts edificis antics, com el de l’avinguda Marquès de Mont-roig, encara mantenen els vells cables d’electricitat recoberts de tela. “Moltes vivendes d’aquest edifici ni tan sols tenien comptador de la llum, i punxaven l’electricitat de la mateixa escala”, comenta la Montse, una testimoni que no ha volgut donar el seu cognom. “A més, el banc propietari del pis ocupat coneixia la situació des de feia anys”, denuncia Pedro de la Fuente. “Molts veïns creuen que l’incendi va ser provocat per fer-se la víctima davant d’un possible desnonament –agrega–, però això són només rumors que corren pel barri”.
Atacs en precampanya entre Pastor i García Albiol
Per la seva part, l’alcalde Pastor ha declarat que “no vol especular sobre si hi havia okupes o no”. “El que sí que m’han traslladat els veïns és que molts d’ells coneixien l’existència d’aquests okupes des de feia més de set anys”, ha afirmat.
L’exalcalde de Badalona i líder del PP, Xavier García Albiol, no ha volgut desaprofitar l’oportunitat que li ha brindat l’incendi per atacar l’anterior govern de Badalona i l’actual alcalde socialista. En una visita al lloc dels fets ha lamentat que “durant quatre anys ocupar il·legalment pisos a Badalona ha sortit gratis i per això desgràcies com la d’aquest cap de setmana es poden tornar a repetir”.
El popular també ha reclamat a l’ajuntament la relació de totes les vivendes ocupades els últims tres anys i que es torni a implantar la unitat especialitzada de la Guàrdia Urbana per lluitar contra els pisos sobreocupats. “Els problemes de convivència i seguretat han proliferat a Badalona, ja que el govern de la CUP es va posar al costat dels okupes i no dels veïns”, ha sentenciat.
Notícies relacionadesEn una picabaralla que han mantingut a través de Twitter, Álex Pastor li ha contestat irònicament que potser Albiol “ha de saber més que els mateixos Mossos i els bombers, que encara investiguen les causes de l’incident”, però que “els veïns diuen que ja havien okupes al bloc quan el popular era alcalde, així que, si us plau, tapi’s, que se li veuen les misèries”, li ha etzibat.
Durant una roda de premsa posterior, l’alcalde Pastor li ha exigit a Albiol que no utilitzi “una tragèdia amb tres morts per fer bandera electoralista” i ha volgut recordar que, en la reunió mantinguda aquest dilluns entre l’ajuntament i la Generalitat, s’ha acordat crear un gabinet de crisi per establir el protocol a seguir per atendre les gairebé 40 famílies víctimes de l’incendi. “Actualment la majoria de famílies es troben a casa de familiars o amics, menys dues persones que estan allotjades en un hostal –ha conclòs l’alcalde–. Però hem demanat un esforç a la Generalitat per facilitar una vivenda futura, perquè Badalona no té un parc públic de vivenda.
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City