QUARTA CIUTAT DE CATALUNYA
Albiol recupera l'alcaldia de Badalona després de truncar-se l'acord PSC-Guanyem
Les negociacions entre els grups progressistes s'han mantingut fins a l'últim minut, però no hi ha hagut acord
Tot i que Guanyem i el PSC van estudiar ahir l'opció de repartir-se l'alcaldia, no han coincidit en el contingut final del pacte
Xavier Garcia Albiol (PP) ha recuperat l’alcaldia de Badalona després de truncar-se el pacte pel qual PSC i Guanyem s’anaven a repartir la vara de comandament els tres anys que queden de mandat. Albiol, que va governar a Badalona entre el 2011 i el 2015, va entrar al ple d’investidura pensant que l’acord entre els grups progressistes estava tancat i que els populars es mantindrien a l’oposició i va sortir-ne com a alcalde de la quarta ciutat de Catalunya.
La situació prèvia al ple, que es va celebrar al Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN) per assegurar unes mesures sanitàries adequades, recordava la del 2019, quan Álex Pastor (PSC) va ser elegit alcalde després que Dolors Sabater (Guanyem Badalona) retirés la seva candidatura en l’últim moment per evitar un govern del mateix Albiol. No obstant, aquesta vegada no hi va haver acord d’última hora, els regidors de Guanyem no van firmar la proposta dels socialistes i el popular va ser nomenat alcalde.
Tot i que quan Rubén Guijarro (PSC) va presentar la seva candidatura en el ple, competint amb la de Sabater, tot apuntava al fracàs de les negociacions, la incertesa per qui seria elegit va continuar fins a conèixer el resultat de la votació. Fins i tot, veient que Albiol governaria, des d’ERC i Badalona En Comú Podem van sol·licitar una aturada per provar de guanyar temps per desencallar les negociacions. Finalment, ni Sabater ni Guijarro van aconseguir la majoria absoluta necessària –14 vots– i Xavier Garcia Albiol, amb el vot dels seus 11 regidors, va ser investit alcalde per majoria simple al ser la seva llista la més votada en les eleccions municipals del 2019.
Albiol, que ara ha de gestionar la crisi social i sanitària que viu la ciutat amb un govern en minoria, va asseverar que la proposta que va llançar perquè la resta de formacions liderin comissions amb poder executiu des de fora del govern continua sent «molt vàlida» i que aquesta, així com altres idees, s’hauran de negociar en les pròximes setmanes.
Retrets entre les esquerres
Després de conèixer el resultat de la votació, els grups municipals del bloc progressista van ser molt crítics amb Guanyem i, més concretament, amb Sabater. Des del PSC van assenyalar que «la inflexibilitat de Dolors Sabater fa que la dreta governi Badalona». «Sabater ha impedit un acord [firmat per PSC, ERC, JxCat i comuns] entre les forces de progrés que hauria donat estabilitat a la ciutat», van assegurar.
En la mateixa línia es van expressar ERC i els comuns. El portaveu d’ERC Badalona, Alex Montornès, va apuntar que les relacions amb Guanyem no havien sigut les millors en els últims temps i va rematar dient que «Dolors Sabater ja no té la nostra confiança». Aïda Llauradó, líder de Badalona En Comú Podem, va anar més enllà i va demanar a Sabater que dimitís. «És un error històric, un suïcidi polític i una vergonya no haver pogut arribar a un acord només per sis mesos de diferència en el repartiment», li va retreure Llauradó.
Després de conèixer la proposta dels socialistes, Dolors Sabater ja va assenyalar la seva disconformitat amb el temps de repartició de l’alcaldia que proposava el PSC. Mentre que la proposta, que va arribar a falta de menys de 24 hores per al ple d’investidura, indicava una repartició equitativa dels tres anys de mandat –18 mesos Sabater i 18 Guijarro–, des de Guanyem apuntaven que s’havia de considerar el mandat complet, del qual el PSC ja havia governat una part. Així, apostaven per dos anys de govern de Guanyem i un dels socialistes.
Segons indiquen fonts de Guanyem, hi va haver un altre motiu, un canvi en la proposta d’última hora: «L’acord no es va firmar perquè el PSC va retirar una clàusula que donava poder a les assemblees de les respectives organitzacions per ratificar-lo passada la investidura». Al contrari, un dels punts de l’acord assenyalava que «cap assemblea de cap organització política signant podrà modificar a posteriori el contingut d’aquest acord».
Per la seva banda, David Torrents (JxCat) va centrar les seves crítiques en populars i socialistes i va afirmar que «tornarem a èpoques en què hi havia un regidor i un coordinador que anaven extorsionant treballadors al barri de Sant Roc». Sobre els rumors que insinuaven que el PP i el PSC ja havien tancat un acord per tornar l’alcaldia a Albiol com a compensació per la moció de censura que va portar Pastor a governar el 2018, Torrents va indicar que «al final potser pensaré que això també ha sigut així i que s’ha forçat la màquina en excés».
Mirada al futur
El nou alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, va descartar de moment sumar el PSC a l’executiu municipal per la falta de «confiança» entre les dues formacions i va exigir al conjunt de forces polítiques «compromís» amb la ciutat. «Estic convençut que quan passin uns dies ens podem posar d’acord en bastantes qüestions», va indicar el líder del PP.
Notícies relacionadesEncara amb les ferides obertes pel fracàs de les negociacions i els retrets creuats, alguns grups del bloc progressista ja van allargar la mà a oblidar els ressentiments. Torrents va declarar que «hem de ser intel·ligents i aconseguir que el 2023, allò que avui no ha pogut ser [el pacte progressista], sigui possible». En la mateixa línia es va expressar Sabater, que va destacar que el repte ara és «reconstruir confiances».
Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín