Una futura zona verda

Un informe arquitectònic avala la preservació de l’antiga fàbrica Mobba a Badalona

Experts demanen a l’Ajuntament que declari l’edifici Bé Cultural d’Interès Local per evitar la demolició

Un informe arquitectònic avala la preservació de l’antiga fàbrica Mobba a Badalona
3
Es llegeix en minuts

Un informe arquitectònic firmat per fins a sis arquitectes, amb el recolzament d’advocats, historiadors i gestors culturals avala la preservació de l’edifici de la històrica fàbrica de bàscules Mobba, a Badalona (Barcelonès). L’Ajuntament vol fer caure la nau, ara de titularitat municipal, per fer una gran plaça pública, després d’haver forçat a abandonar l’espai els artistes que havien fet de la Mobba el seu centre de creació durant més de quinze anys.

Segons els experts, no obstant, l’edifici és un dels pocs testimonis de la Badalona industrial de mitjans del segle XX i representa una de les grans marques que ha projectat la ciutat al món. Per intentar frenar l’expedient de demolició, ja en marxa, proposen que declari l’edifici Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Un dels arquitectes del Grup de Treball sobre la Mobba (GTM) i que durant més de tres dècades va ser també arquitecte municipal a Badalona, Josep M. Massot, explica que aquesta és «l’última mostra de peu d’una arquitectura industrial desapareguda». Massot destaca la senzillesa geomètrica de l’edifici com un dels elements que el fa «especialment interessant».

En aquest sentit, l’informe situa l’edifici en el «racionalisme tardà» i en una «nova modernitat constructiva» de tipus industrial. «A més la seva solidesa constructiva, la fonamentació, els pilars, les jàsseres i els forjats són una justificació afegida per a la seva conservació», recita l’informe.

El document també posa èmfasi en l’autoria de l’edifici. És obra de l’arquitecte Agustí Borrell, autor també de l’edifici del Col·legi d’Advocats de Barcelona o de les oficines de Radio Leberty, a Pals. Des de l’òptica simbòlica, l’informe identifica la Mobba com una de les grans marques que ha posat Badalona al món, de la mà de l’Anís del Mono o la Penya.

D’ús industrial a zona verda

Amb aquests arguments, els defensors de la Mobba pretenen convèncer l’Ajuntament perquè canviï la seva opinió. En els últims mesos, el consistori ha reactivat l’expedient per a la demolició de la Mobba, aturada el 2019, i pretén fer caure la nau aquesta mateixa primavera. El primer pas va ser comunicat als artistes residents que havien d’abandonar l’espai, que ja està buit.

Davant la demolició total que promou el consistori, el GTM proposa fer caure només la part més moderna de la fàbrica pel seu poc valor arquitectònic i simbòlic i fer allà la gran plaça. Ocuparia fins a 1.700 metres quadrats. El planejament urbanístic, de fet, transforma l’ús industrial de l’illa en zona verda.

Els arquitectes, no obstant, defensen que el cos central de la nau, en forma de L, es podria conservar, rehabilitar i reactivar com a espai de creació artística. Badalona, asseguren «no es pot permetre» prescindir de la Mobba i entenen que la preservació és «absolutament compatible» amb fer una plaça a la resta del solar i amb l’adequació de tot l’entorn.

Establir una moratòria

Per intentar forçar el consistori a rectificar, els promotors del GTM demanen, d’entrada, establir una moratòria en relació amb la demolició per tenir temps per «valorar» si l’edifici mereix conservar-se i evitar així danys irreparables. «Estem convençuts que té valor i no volem que es perdi per a la ciutat», explica Josep Duran, un dels advocats del GTM.

El pas definitiu per garantir la seva conservació seria la declaració de la Mobba com Bé Cultural d’Interès Local, que és la solució tècnica que a la qual apunta l’informe arquitectònic sobre l’edifici. Duran assegura que el GTM exhaurirà totes les vies possibles, també la judicial, si és necessari, per evitar que la ciutat perdi aquest patrimoni.

Notícies relacionades

En paral·lel, la documentació s’ha fet arribar també a la Generalitat amb la intenció que «davant l’imminent perill de destrucció» d’un bé «que pot ser susceptible de tenir valor», el Departament de Cultura acabi forçant l’Ajuntament a aturar la demolició si el govern del popular Xavier García Albiol desatén la petició dels experts.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO