Emès per la Intervenció municipal
Un informe alerta que l’Estat podria intervenir l’Ajuntament de Badalona per incomplir el pagament a proveïdors
Existeix «incompliment flagrant» del termini, afirma l’interventor, ja que l’abril del 2021 se situava en 210 dies, i el màxim legal és de 30 dies
La Intervenció de l’Ajuntament de Badalona ha emès un informe on alerta d’un «incompliment flagrant» del període mitjà de pagament a proveïdors, que l’abril del 2021 se situava ja en 210 dies, quan el màxim que fixa la normativa és que sigui de només 30 dies.
La situació no és nova i ja es va donar un toc d’alerta al consistori fa dos anys. En els últims mesos, no obstant, la situació s’ha descontrolat, i l’augment dels terminis de pagament ha sigut exponencial.
«El problema no és una falta de recursos, sinó un greu problema de gestió» que s’arrossega des de fa temps, segons recull l’informe. Intervenció avisa que, si no es reverteix la situació, l’Estat podria acabar intervenint l’ajuntament retenint-li els ingressos per pagar factures pendents.
Per la seva banda, el consistori badaloní ha aturat l’alarma generada per l’informe en un comunicat en el qual des de la institució s’afirma que, en una reunió amb la Conselleria d’Hisenda de la Generalitat, «es va dir que en cap cas hi havia sobre la taula una intervenció, ja que només es planteja en casos en què les administracions tinguin problemes financers, situació que no és la de l’Ajuntament de Badalona», i al·ludeix així a una «situació econòmica totalment sanejada».
Retards en els pagaments des del 2019
El 2019 la Intervenció municipal ja va alertar al llavors govern socialista de l’incompliment dels terminis de pagament de factures a proveïdors, que se situava en aquell moment en un termini d’uns 120 dies. Amb el canvi de govern, Xavier García Albiol (PP) va ordenar tramitar totes les factures pendents per posar al dia els pagaments, però l’incompliment ha continuat multiplicant-se.
En aquest sentit, l’informe d’Intervenció també apunta que la «gravetat» de l’incompliment es veu accentuada perquè ha anat «empitjorant» amb el pas dels mesos: «És necessari que l’alcalde estableixi el mecanisme per canviar aquesta situació, per les greus conseqüències que pot tenir». L’octubre del 2020, l’Ajuntament de Badalona pagava ja a 197 dies, i l’abril d’aquest any el termini ha arribat fins als 210 dies.
L’informe d’Intervenció també retreu al consistori que no hagi sigut «capaç» de situar el període mitjà de pagament «dins del període legal», malgrat disposar amb més de 184 milions d’euros de tresoreria. També avisen que la situació s’està allargant «des de fa molt temps» i que, si no hi posen solucions, l’Estat podria «retenir» recursos al consistori per fer front a les obligacions de pagament pendents.
«L’origen del problema que pateix l’ajuntament respecte al pagament a proveïdors, i que des del govern municipal s’està resolent, es remunta a l’any 2017», expliquen fonts del consistori de Badalona, que acusen els anteriors governs de pagar factures de contractes sense vigència «de forma habitual». Davant d’aquesta situació, «el govern del moment va decidir deixar de pagar les factures, però tampoc licita els contractes que estaven vençuts, cosa que comença a generar l’acumulació de factures impagades», resol l’administració.
Retrets encreuats
El mes de febrer passat, el govern de Xavier García Albiol explicava que havia pagat més de 6.000 factures en nou mesos per valor d’11,7 milions d’euros, corresponents a petits i mitjans proveïdors. Albiol acusava els anteriors governs de la situació i prometia abaixar de forma «exponencial» els terminis de pagament a través de la tramitació de factures pendents amb grans empreses.
El regidor d’Hisenda de Badalona, Juan Fernández, situa l’arrel del problema l’any 2017, quan el govern de Dolors Sabater (Guanyem Badalona) va paralitzar el pagament de factures a tots aquells serveis amb contractes caducats. «No hi ha un problema financer, però això ha acumulat anys de factures sense pagar», afirma Fernández. El regidor assegura que a finals d’estiu el termini es reduirà substancialment.
Fonts del govern de Sabater neguen que l’origen del problema estigui en la seva gestió de la hisenda municipal. De fet, recorden que durant el seu mandat el termini de pagament a proveïdors estava «controlat». Segons les dades obertes de l’ajuntament, entre el 2014 i el 2018 les factures es pagaven, de mitjana, entre 60 i 80 dies. «Si s’ha descontrolat tant és que hi ha alguna cosa més», afirmen.
Notícies relacionadesTambé des del PSC, que va dirigir l’ajuntament entre el 2018 i el 2020, rebutgen l’argumentació del regidor popular. Els socialistes asseguren que les factures amb contractes caducats es podien continuar pagant, primer a través dels reconeixements de crèdit i, després d’un canvi normatiu, a través de la revisió d’ofici de la Generalitat: «És un procés més lent, però en un any no han fet res i ara l’ajuntament fa aigües per tot arreu».
Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global