Protesta contra Jusapol
Més de mil persones es manifesten a Badalona contra la condemna de cinc anys de presó a l’activista Marcel Vivet
El jove independentista preveu recórrer la sentència, que titlla d’«infame»
Més de mil persones van protestar aquest dimecres 16 de juny a la nit al centre de Badalona (Barcelonès) per rebutjar els cinc anys de presó amb què l’Audiència de Barcelona ha condemnat l’activista Marcel Vivet. La manifestació i posterior concentració, convocada pel grup de suport a Vivet, va refusar una sentència que considera el jove culpable de desordres públics, atemptat a l’autoritat i lesions a un Mosso d’Esquadra durant una manifestació ‘holi’, el setembre de 2018, contra el sindicat Jusapol a Barcelona.
Vivet va dir que recorrerà la sentència per reclamar la seva absolució. Creu que la resolució del jutge és «infame» i ha criticat que «només» es basi en el relat d’un mosso d’esquadra sense que s’hagin tingut en compte proves gràfiques.
«La sentència es fonamenta en el relat d’un sol agent dels Mossos, no en fotos i vídeos, que es van descartar perquè no es consideraven prova concloent,», va assegurar Vivet moments abans de la concentració de suporot que ha mobilitzat entre 1.000 i 1.200 persones, segons la policia.
Vivet va avançar que ben aviat prepararà el recurs a la sentència per tornar a defensar la seva absolució i va acusar la Sala 21 de l’Audiència de Barcelona d’estar «completament marcada per ideologies polítiques». «El jutge busca implicar-me en una espècie de guerrilla urbana, malgrat que aquella va ser una de les manifestacions més pacífiques i festives que s’han fet mai a Catalunya», va apuntar.
Alhora, l’activista es va mostrar molt crític amb els membres dels Mossos, assegurant que el cos «és ple d’elements d’extrema dreta i espanyolistes». Vivet va afirmar que «és necessari un canvi de model policial», però també va demanar «revisar els agents i els seus atestats, que acusen els seus enemics ideològics».
Una vegada acabada la marxa, que va recórrer part del centre de la ciutat, Vivet va fer una crida a «no frenar» la mobilització independentista: «Continuem teixint, recordant i organitzant-nos!». Animat pel miler de persones que omplia la plaça de la Vila, va avisar que «ni 5 ni 100 anys de presó aturaran la mobilització» i va defensar que «fan falta mil protestes a l’aeroport, mil talls de la Jonquera i una i mil Urquinaona fins que caiguin totes les injustícies».
Crítiques a l’acusació de la Generalitat
La protesta va reclamar insistentment l’absolució de Vivet i es van sentir nombroses crítiques contra Espanya i la justícia, però també contra la Generalitat per haver-se personat en la causa en què s’ha condemnat Vivet. De fet, el Govern va ser la diana dels discursos que van tancar l’acte, protagonitzats pel grup de suport a l’activista, l’entitat La Forja, l’ANC, Òmnium i la CUP. «Els mateixos que ens criden a mobilitzar-nos, després ens persegueixen, ens jutgen i empresonen com han fet sempre», va etzibar el grup de suport a Vivet, mentre que el col·lectiu La Forja va acusar la Generalitat de «només preocupar-se de salvar-se a si mateixa», en relació amb els indults dels presos independentistes.
Des de l’ANC, la presidenta, Elisenda Paluzie, es va erigir com a corresponsable dels delictes dels quals s’ha condemnat Vivet. «Hem convocat una manifestació a la plaça de Sant Jaume perquè no l’ocupin aquells que ens havien pegat l’1-O. Jo soc tant responsable com Marcel del que es va produir aquell dia, en el qual vam demostrar que no ens deixàvem humiliar», va afirmar lloant la «resistència» del jove condemnat. Alhora, Paluzie va criticar la presència del rei Felip VI aquest dimecres a Barcelona i el fet que el Govern el rebés. La presidenta de l’Assamblea ho va considerar una «rendició» davant el «cap repressor de l’Estat espanyol» i va assegurar que el govern d’ERC i JxCat «està intentant normalitzar el que no és gens normal».
Per la seva part, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, va afirmar que és «inacceptable» que la Generalitat es personés contra Vivet i demanés quatre anys i nou mesos de presó pels disturbis de la protesta contra Jusapol. Mauri va demanar «que no hi hagi cap independentista més perseguit per les institucions catalanes» i va instar el Govern a recórrer la sentència per demanar l’absolució del condemnat. Finalment, Mauri va reproduir un missatge gravat del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, que va traslladar el seu suport a Vivet.
Finalment, l’exalcaldessa de Badalona i actual cap de files de la CUP al Parlament, Dolors Sabater, va reclamar als assistents «esperit de lluita i de convertir la ràbia en força per combatre el règim feixista». Sabater va comparar la sentència de Vivet amb la repressió postfranquista, assegurant que la condemna de cinc anys de presó per al jove badaloní «és una vergonya inadmissible que no es pot tolerar». Vivet havia sigut col·laborador estret de la formació de Sabater a la ciutat.
Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034