La ‘Roomba’ del mar
El Port de Badalona posa en marxa una prova pilot per netejar la superfície de l’aigua amb un dron
El sistema és pioner per la tecnologia que utilitza i es preveu ampliar-la a una dotzena de ports en els pròxims 4 anys
El Port de Badalona (Barcelonès) ha posat en marxa aquest dilluns una prova pilot per netejar la superfície de l’aigua amb la utilització d’un dron. Es tracta d’un dispositiu que ha desenvolupat l’empresa catalana Ona Safe and Clean i que es manipula amb un comandament a distància equipat amb càmeres. L’aparell recull la brossa que hi troba i la guarda en una cistella interna per després, manualment, retirar-la i tractar-la segons la seva tipologia.
El projecte, que impulsa el Clúster Nàutic Català i que rep el recolzament de l’Ajuntament de Badalona i la Generalitat, s’estendrà en els pròxims quatre anys a una dotzena de ports de Catalunya, amb la previsió que a mitjà termini arribi als 45 del litoral català.
El sistema utilitza un dron en forma de barca d’alumini reciclat que es teledirigeix i que té una autonomia d’unes sis hores, ja que va equipada amb dues bateries. Una vegada s’introdueix a l’aigua, s’impulsa amb dues hèlixs i es teledirigeix amb un comandament, gràcies al contacte visual i que està equipat amb diverses càmeres.
Estendre’s a 45 ports
L’element l’ha desenvolupat l’empresa Ona Safe and Clean, que queda finalista en l’última edició dels Premis d’Innovació, que impulsa el Clúster Nàutic Català. «Vam considerar que era un bon projecte per poder netejar la làmina d’aigua dels ports, per la qual cosa hem dissenyat un projecte a quatre anys vista per netejar 12 ports del litoral català, quatre a Girona, quatre a Barcelona i quatre a Tarragona», explica Miquel Guarner, secretari general del clúster.
La iniciativa s’ha batejat amb el nom de ‘Netejem els ports’ i ha arrencat a Badalona, on es porten a terme activitats tant professionals com vinculades a l’esbarjo. «Seria contradictori que tenint aquí un perfil de persones amb sensibilitat per al medi ambient no tinguessin un acompanyament amb mesures de neteja com aquesta», destaca l’alcalde, Xavier García Albiol, que considera que amb aquesta prova pilot la ciutat situa el seu port a un nivell «de màxima excel·lència» quant a la cura del medi ambient a l’entorn aquàtic.
El projecte té recorregut d’almenys quatre anys, el temps que dura la prova pilot acordada amb el Govern. «La idea és estendre’l als 45 ports de la Generalitat, remarcant que neix d’una empresa catalana», apunta el subdirector de Ports i Aeroports de la Generalitat, Francesc Macias.
Última tecnologia
El dispositiu és l’evolució d’un primer model que ja s’ha posat en pràctica en ports com el d’Eivissa. «El que presentem avui és l’evolució del dron que ja hem utilitzat allà», detalla Moisès Cruanyes, gerent d’Ona Safe and Clean. L’aparell permet filtrar una superfície de 5.000 metres quadrats de làmina d’aigua o un volum de 780 metres cúbics per hora de treball, a una velocitat de dos nusos.
Notícies relacionadesLa firma treballa amb el Centre de Desenvolupament de Sistemes d’Adquisició Remota i Tractament de la Informació (SARTI) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per incorporar tecnologia i fer l’aparell cent per cent autònom, ja no només a l’interior de ports sinó també en mar obert: «Volem que sigui la Roomba del mar sense que necessiti supervisió de cap persona», diu Cruanyes.
Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín