Des de fa un mes i mig
Mig quilòmetre sense llum al costat de les Tres Xemeneies: «Ens la juguem anant a les fosques»
El retard per reposar l’enllumenat després d’un robatori de cable deixa en la penombra una avinguda que uneix a Badalona i Sant Adrià
La foscor cau densa a tocar de les Tres Xemeneies del Besòs quan es fa fosc. Fa un mes i mig que cap fanal il·lumina una recta de mig quilòmetre. La demora per reposar la il·luminació en part de la zona desguarnida des que es va cometre un destacat robatori de cable elèctric obliga a anar a les palpentes en el tram de l’avinguda Eduard Maristany, on Sant Adrià de Besòs i Badalona conflueixen. Això té lloc als peus de la central tèrmica desmantellada, epicentre d’una reforma urbanística pendent per colonitzar l’última franja deshabitada de la costa barcelonina i testimoni silent del buit que, per ara, l’envolta.
El tros sense llum s’obre pas entre l’antiga planta i la via fèrria, sense vivendes que el flanquegin. En tot cas, el freqüenten els ciclistes que recorren el carril que enllaça amb Barcelona i, sobretot, els habitants del barri marítim de la Mora, a Badalona, dependents de l’única artèria que els exonera de l’aïllament i condueix a les parades de Rodalies i el tramvia a Sant Adrià. El trajecte és desagradable per si mateix, amb una única vorera malmesa i plena de males herbes, una franja de terreny sense asfaltar i una estretor que justament s’extrema en el límit de les dues poblacions. El passeig resulta encara més inhòspit per l’absència de llum cap al tard, que força els vianants a ajudar-se amb llanternes per mirar de no ensopegar.
«Ens la juguem de veritat anant a les fosques per l’avinguda, que està en molt males condicions. La gent té por», explica Eva Dallo. Viu a la Mora i ha promogut una marxa ciclista convocada per dissabte vinent a partir de les 18.00 hores. A tall de protesta, pedalaran des de l’estació fins a les Tres Xemeneies, el tram que les últimes setmanes ha quedat a les fosques quan se’n va el sol. «Reflecteix que les administracions parlen de sostenibilitat però no saben què és –critica Dallo–. S’hauria d’ajudar i recolzar les persones que volen deixar el cotxe, però al nostre barri és impossible. En aquestes condicions, ni tan sols podem anar caminant al poliesportiu ni per agafar el tren».
Traves burocràtiques
La persistent apagada s’ha enquistat a la banda del carrer que discorre en terreny de Sant Adrià. Badalona va restablir el corrent al seu marge pocs dies després que es perpetrés el furt de cable. En canvi, l’ajuntament de la població veïna al·lega que ha topat amb obstacles burocràtics a l’instar l’empresa de manteniment de l’enllumenat que es faci càrrec del greuge.
«Estem tenint problemes amb el contracte actual per actuar en segons quines situacions. Per això s’està trigant», justifica l’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete. La regidora confia a desencallar la reparació en els pròxims dies, «tot i que sigui de manera provisional», apunta. «Entre dilluns o dimarts hauríem de tenir la confirmació de dates per a una solució, si no és que l’actuació ja ha començat», assenyala.
A l’Ajuntament de Badalona comenten que veïns de la Mora l’apressen a pressionar Sant Adrià perquè l’arranjament no s’ajorni més. Tot i que el tram afectat és part d’una altra localitat, els residents del barri són qui més el transiten.
«Gairebé ningú de Sant Adrià utilitza aquest pas, però per a nosaltres és fonamental. No tenim cap altra via per agafar el transport públic», remarca Montse Martínez, secretària de l’Associació de Veïns de la Mora i el Port de Badalona. «A més, la falta de llum és un problema per a les persones que van amb bici en aquest tram, perquè és perillós. La foscor és intolerable i un risc per a un carrer que ja està prou degradat», es queixa Martínez.
Obres pendents
Els ajuntaments de Badalona i Sant Adrià van acordar el 2021 amb Endesa i Metrovacesa –principals propietaris dels terrenys on es projecta edificar– remodelar el tram per ampliar la vorera i la calçada. Les obres, encomanades a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, encara no han començat.
El retard a restituir l’enllumenat fa augmentar els greuges que frustren a la zona, desproveïda de serveis. El més notori és el prolongat tancament per la detecció de contaminació potencialment cancerígena a la platja de Sant Adrià, que el Ministeri de Transició Ecològica preveu netejar perquè es reobri la primavera vinent. Un tram de costa de la Mora pateix una clausura idèntica des del 2017, també per la troballa de residus industrials insalubres. Es desconeix quan se sanejarà.
«Ens sentim impotents. Al nostre barri passen moltes coses que no s’acaben de solucionar», es lamenta Martínez. «És una zona molt deixada. El que passa és pura especulació urbanística, sense cap mena de planificació ni de serveis. Tot plegat és un despropòsit», protesta Dallo.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors