Ramadà

Les comunitats musulmanes de Badalona celebren el Ramadà a la recerca d’espais per a la pregària

Badalona ha facilitat l’oració de la comunitat musulmana a l’antic institut B9 a Sant Roc, al centre cívic la Salut i al poliesportiu de Montigalà, tot i que només per als divendres

Les comunitats musulmanes de Badalona celebren el Ramadà a la recerca d’espais per a la pregària

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

La comunitat musulmana de Badalona celebra des d’aquest dijous la festivitat del Ramadà, corresponent a l’any 1444 del seu calendari. Lluny de les dificultats que en altre temps van poder trobar per celebrar-lo, aquest any els badalonins musulmans disposen de tres espais públics per portar a terme les oracions. Així, l’Ajuntament de Badalona ha posat a disposició de la comunitat musulmana de la ciutat l’antic institut B9 a Sant Roc, el centre cívic la Salut i el poliesportiu de Montigalà, tot i que només per als divendres, coincidint amb el dia sagrat de l’islam.

Espais sí, tot i que pocs i petits

Les comunitats mantenen que tot i que disposen de diversos oratoris al municipi, l’espai no és suficient, de manera que han de realitzar les pregàries per torns: «Vivim la fe amb algunes dificultats, els espais són pocs i petits per a la gran quantitat de fidels», assenyala Abdelkrim Latifi Boussalem, president de la Federació Comissió Superior de la Cultura i dels Musulmans Catalans, amb seu a Badalona.

Latifi, a més, advoca per incorporar als convenis laborals els drets amb què compten les minories religioses, i que recull la Guia per a la Llibertat Religiosa en les Relacions Laborals, aprovada per la Generalitat aquest mateix dilluns. Es tracta, per exemple, del permís d’una hora durant l’horari laboral, per fer la pregària durant el Ramadà: «Crec que una cosa que passa sempre és que la ciutadania va més avançada que la legislació», diu Latifi.

«El que sí que estaria molt bé és una carpa, per poder resar amb més dignitat», esmenta Latifi. De totes maneres, el president de la federació es mostra agraït per l’ajuda que el consistori està prestant a les comunitats musulmanes de Badalona: «Si no fos per l’Ajuntament, ho tindríem molt més difícil». Latifi assegura que sobretot, estan agraïts «per la feina que porta a terme el regidor de Drets Socials, David Torrents».

Davant les problemàtiques de racisme i islamofòbia, Latifi és optimista amb el futur: «Quan la segona generació de musulmans badalonins es faci més gran, tot anirà molt millor, estarà tot més normalitzat».

Purificar l’ànima i reflexionar

El Ramadà, que dura un mes i commemora l’inici de la revelació de l’Alcorà a Mahoma, és una festivitat de dejuni, que té per objectiu purificar l’ànima i enfortir la voluntat del musulmà, així com convidar-lo a l’oració i reflexió.

A més, el dejuni pretén recordar als fidels la importància de la gratitud, la caritat i la generositat, que han d’intensificar, durant aquesta festivitat. Malgrat que tots els musulmans estan cridats al dejuni, no estan obligats a fer-lo les persones malaltes, les dones embarassades o amb la menstruació, la gent gran o els nens que encara no han arribat a la pubertat.

Notícies relacionades

A Badalona resideixen entre 10.000 i 15.000 musulmans, dels 617.453 que viuen a tot Catalunya, segons les dades més recents disponibles de la Unió de Comunitats Islàmiques d’Espanya (UCIDE).

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona

Temes:

Badalona Ramadà