Decret de sequera
¿Per què una fuita a Badalona continua perdent milers de litres d’aigua al dia en plena sequera?
L’Agència Catalana de l’Aigua adverteix que fins al 2025 no se solucionarà el problema
La fuita a la riera de Canyet, a Badalona, provoca des de fa anys la indignació dels veïns. Més encara, en un context de sequera, amb restriccions al consum d’aigua, i amb la dada sobre la taula que a Catalunya es perd una quarta part de l’aigua per culpa de les fuites a la xarxa de distribució.
Amb aquesta situació, lacimera sobre la sequera celebrada el divendres 31 de març va acabar sense l’acord dels partits. El motiu principal, la negativa dels ajuntaments a afrontar sancions.
Notícies relacionadesDes del consistori badaloní es mostren sorpresos que la Generalitat pretengui imposar multes als governs municipals «quan la fuita de Canyet perd milers de litres des de fa 18 anys i l’Agència Catalana de l’Aigua encara no l’ha reparat», han traslladat fonts municipals a aquest diari.
A continuació, quatre claus per entendre de quin volum d’aigua es tracta, per què no s’ha arreglat encara, com s’intenta reaprofitar l’aigua que brolla de la fuita i quines respostes ofereixen les administracions implicades en el problema.
La riera de Canyet perd 180.000 litres d’aigua al dia
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) eleva la xifra de l’aigua malgastada el 2022 fins als 134.300 milions de litres. Per la fuita de Canyet passen cada dia 180.000 litres, uns 65.700.000 litres a l’any. La fuita es va descobrir el 2005, per la qual cosa es calcula que en els últims 18 anys, més de mil milions de litres han deixat de proveir la xarxa de subministrament d’aigua. La part danyada de l’aqüeducte [la canonada és tan gran que hi cabria un automòbil] es troba a l’altura de la Torre Codina, es va construir als anys seixanta i trasllada l’aigua des de la potabilitzadora del Ter, a Cardedeu, fins a l’estació distribuïdora de la Trinitat, ja a la ciutat de Barcelona. Així, conforma una de les artèries de distribució més importants d’aigua de la metròpolis.
S’espera que la fuita estigui totalment arreglada el 2025
L’ACA justifica que no s’hagi arreglat fins ara per diferents motius. Primer, per reparar la part danyada és obligatori tallar el servei, cosa que deixaria milions de persones sense aigua durant diversos dies. Per això, és necessari desdoblar el tram de l’aqüeducte: «El retard s’ha degut a la crisi econòmica i a l’externalització del servei, que ha retardat l’execució de diverses inversions», apunten fonts de l’ACA. Les mateixes fonts recorden que Aigua Ter-Llobregat (ATL) —empresa pública sota el paraigua de l’Agència Catalana de l’Aigua, dependent al seu torn de la Generalitat—, tenia un deute, l’any 2010, de 1.000 milions d’euros.
No tota l’aigua es malgasta
Des de l’any 2008, dues canalitzacions, una de subterrània i una altra al descobert, reaprofiten part de l’aigua de la fuita. Una part acaba als diversos horts que hi ha per la zona. De fet, gràcies a la denúncia de l’Associació de Veïns del barri de Canyet, es van començar a implementar solucions. El president de l’entitat veïnal, Pepe Sánchez, recorda que l’agost del 2008 es van detectar fins a 11 punts de fuga en la canalització. El barri de Canyet és una zona de muntanya, apartada del centre de Badalona, i molta de la gent que hi resideix alimenta els seus petits cultius amb l’aigua de la riera. Una altra part de l’aigua que es perd per la fuita s’utilitza per a usos municipals, sobretot de neteja, allotjada en un dipòsit a Montigalà amb capacitat per a uns 200.000 litres.
Retrets creuats entre l’ACA i l’Ajuntament
L’ACA explica que el conveni firmat l’any 2008 amb l’Ajuntament buscava minimitzar la quantitat d’aigua que anava a parar al mar sense aprofitar-se de cap manera. Així, la firma del conveni comportava una inversió de 400.000 euros per a la construcció de la canalització des de la riera fins al dipòsit de Montigalà. La seva construcció va costar finalment més de 550.000 euros. No obstant, l’ACA indica que una de les bombes d’aigua necessàries per transportar l’aigua «té un problema que fa que part de l’aigua surti per la canalització a cel obert». L’ACA i ATLL asseguren que han posat en coneixement del consistori el problema amb la bomba i s’ha instat l’Ajuntament que el repari». Des del govern municipal neguen que l’arranjament de la bomba sigui competència municipal.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.