Tombat en ple municipal
Frenada a l’impuls de la tecnologia Blockchain a Badalona
El rebuig d’una inversió de 150.000 euros durant l’últim ple municipal posa en perill la seu badalonina del Centre Blockchain de Catalunya
El 31 de gener del 2022, la Generalitat, la Cambra de Comerç de Barcelona i l’Ajuntament de Badalona van presentar la seu badalonina del Centre Blockchain de Catalunya (CBCat), l’anomenat Node Energia, que s’ubicaria al Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN). En aquell moment, les declaracions de l’alcalde, Rubén Guijarro, destil·laven optimisme: «És una gran notícia que Badalona estigui lligada a aquest tipus d’avenços i que miri al futur amb ambició i voluntat de millora constant».
No obstant, tretze mesos després, el futur del Node Energia del Centre Blockchain de Catalunya s’allunya de Badalona. En l’últim ple, a finals de març, el govern municipal es va quedar sol votant a favor de la partida pressupostària necessària per a la seva pervivència, de 150.000 euros. Guanyem i el PP van votar-hi en contra. «És una pena i una llàstima que perdem aquesta oportunitat, més per partidisme que per badalonisme», va sentenciar el mateix Guijarro, en al·lusió al lema de la campanya de l’exalcalde i líder del PP de Badalona, Xavier García Albiol.
Seguretat i traçabilitat
El Blockchain (cadena de blocs, en la seva traducció al català) és una tecnologia que permet construir grans bases de dades de forma segura, ja que és molt difícil de ciberatacar, o de manipular. A més, permet la traçabilitat, de manera que qualsevol consumidor pot conèixer la procedència i distribució d’un producte o servei, des del seu origen fins a la seva etapa final. La seu de Badalona, el Node Energia, té per objectiu desenvolupar la tecnologia Blockchain en la transició energètica.
El primer tinent d’alcalde, el republicà Àlex Montornès –gran defensor del projecte del Node Energia a Badalona–, explica que la importància per a la «democratització de l’energia» que aportaria la subseu badalonina passaria, entre d’altres, per la consolidació de comunitats energètiques, grups formats per empreses i entitats que podrien compartir excedents energètics a través d’aquesta tecnologia.
Després de rebutjar-se en el ple municipal l’aprovació de la partida econòmica, Montornès va advertir que la seu del CBCat «probablement no continuarà a Badalona», cosa que per al regidor suposa «una mala notícia per als ciutadans i un flac favor als empresaris de Badalona a l’hora de poder treballar per al bé de la ciutat», va dir el regidor republicà, dirigint-se al grup del PP.
Més negociació
Tant els populars com els anticapitalistes van justificar el seu vot en contra. La portaveu del PP, Cristina Agüera, va adduir falta de comunicació per part del govern municipal: «No ens ha trucat a cap dels membres d’aquest grup». Per la seva banda, Guanyem també va demanar al govern local «negociar les propostes» abans de portar-les al ple, i van afegir que «el partidisme és més aviat voler aprovar coses amb presses electorals».
L’endemà del ple, el mateix CBCat va demanar «un últim esforç d’entesa entre govern i oposició perquè un projecte de democratització de l’energia tan important i estratègic per a la ciutat de Badalona i per al país» pugui tirar endavant. Si bé sembla improbable que la postura del PP variï en aquest tema en les poques setmanes que queden de mandat, l’entesa podria arribar per part de Guanyem. La regidora Núria Sabater va respondre al CBCat assegurant que Guanyem «sempre està disposat a esforçar-se», i va insistir als socialistes a «tornar a la via del diàleg».
Notícies relacionadesEn aquest sentit, el regidor Montornès assegura a aquest diari que «si s’aconsegueix arribar a un acord amb Guanyem, el punt tornarà a introduir-se en l’ordre del dia del ple del mes d’abril», l’últim abans del final del mandat: «M’asseuré a parlar totes les vegades que faci falta», ha afegit Montornès. El regidor remarca que la partida de 150.000 euros que s’ha d’aprovar en ple municipal no comporta l’aportació de més diners del que ja va recordar en el seu moment: «Per ara es tracta d’una partida genèrica, el que cal aprovar és explicitar que serà destinada al CBCat».
Actualment, la seu del Centre Blockchain de Catalunya es troba a Girona –Badalona es va presentar com a candidata, sense èxit–, i Vic acull un altre dels nodes en actiu, el de l’alimentació i la beguda.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia